Kokeile kuukausi maksutta

Syyttäjä vaatii Jukka Peltomäelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta

Syyttäjä vaatii Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle  Jukka Peltomäelle (sd) törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Jos törkeää lahjuksen ottamista koskeva syyte ei mene läpi, Peltomäelle on syyttäjän mukaan tuomittava kunnon sakot siitä, että hän osallistui päätöksentekoon esteellisenä.

Syyttäjä vaatii Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle  Jukka Peltomäelle (sd) törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Jos törkeää lahjuksen ottamista koskeva syyte ei mene läpi, Peltomäelle on syyttäjän mukaan tuomittava kunnon sakot siitä, että hän osallistui päätöksentekoon esteellisenä.

Peltomäen syytteiden käsittely päättyy keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa osapuolten loppulausuntoihin. Aamupäivällä yhteenvetonsa esitti kihlakunnansyyttäjä  Tuire Tamminiemi. Puolustus pääsee ääneen iltapäivällä (23.11.2016).

Tamminiemi ei vielä ilmoittanut, millaista rangaistusta hän vaatii Peltomäen lahjomisesta syytetylle arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalle  Leila Tuomiselle. Käräjäoikeus alkaa torstaina käsitellä toista Tuomiseen liittyvää lahjusvyyhtiä, joten rangaistusvaatimus esitetään vasta sen päätteeksi.

Tamminiemi korosti, että Peltomäki sai virkamiesasemansa takia Tuomiselta vuosien ajan huomattavia etuja. Tuominen antoi rahaa ja maksoi Peltomäen laskuja yhteensä lähes 115 000 euron edestä. Osasta on tehty velkakirja, mutta mitään ei ole maksettu takaisin.

”Velka, josta ei tarvitse maksaa lyhennyksiä tai korkoja, on selkeästi etu”, Tamminiemi totesi.

Peltomäki ja Tuominen ovat kiistäneet lahjomistarkoituksen ja sanoneet, että etuuksien antaminen liittyi läheiseen ystävyyteen.

Tamminiemi puolestaan korosti, että ystävääkin voi lahjoa. Oikeuden pitää siis pohtia, onko etu annettu ainakin osaksi virka-aseman ja vaikutusmahdollisuuksien takia.

Tamminiemen mukaan näin oli. Hän painotti, että Peltomäellä oli konkreettinen vaikutusmahdollisuus niissä hankkeissa, joissa Tuominen oli mukana. Forma-Futura oli Vantaalla kolmanneksi suurin toimija kaavamuutoshankkeissa.

Peltomäki toimi epäiltyjen rikosten aikana ensin vuodesta 2006 Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja toukokuusta 2011 Vantaan kaupunginjohtajana. Hänet erotettiin syyskuussa 2011 epäillyn lahjusvyyhdin paljastuttua.

Tamminiemi ei uskonut, että Tuominen olisi pelkän ystävyyden takia tukenut näin avokätisesti virkamiehenä toiminutta Peltomäkeä. Etujen antaminen oli täysin yksipuolista, vaikka Peltomäki oli hyvin palkatussa virassa.

Myös etujen peittely voi Tamminiemen mukaan viitata siihen, että kyseessä on lahjus. Peittelyä Peltomäki oli nimenomaan tehnyt, hän jatkoi.

Kun Peltomäki antoi vuonna 2011 Vantaan kaupunginhallitukselle selvityksensä Tuomiselta saamistaan eduista, hän toi esiin vain sen, mikä jo tiedettiin eli Peltomäen perheenjäsenten edullisen asumisen Tuomisen omistamissa asunnoissa. Sen sijaan rahan antamisia ja lainasuhteita hän ei kertonut.

”Jos perusteet olivat hyväksyttäviä, miksi niitä ei tuotu esille?”, Tamminiemi kysyi.

Oikeus antaa päätöksensä myöhemmin, kun koko vyyhti on saatu käsiteltyä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Syyttäjä vaatii Jukka Peltomäelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta”

  1. Heh – jos Tuomisen selittelyt menevät läpi, tarkoittanee se sitä että kaikissa tulevissa lahjusepäilyissä voidaan vedota ystävyyteen. Tämä homma menee kaiketi korkeimpaan asti ennakkotapauksen saamiseksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat