Kokeile kuukausi maksutta

Suomen ja Baltian BIM Awards 2017 -voitto Helsinkiin

Suomen ja Baltian Tekla BIM Awards 2017 -kilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläinen kohde.

Easton Helsinki valmistuu Helsingin Itäkeskukseen syksyllä 2017.

Keskon Easton Helsinki -projektia kiiteltiin erityisesti sitä, että hankkeessa käytettiin tietomallia läpi koko rakennusprojektin. Kilpailun voittaja osallistuu kansainväliseen Tekla Global BIM Awards 2017 -kilpailuun vuonna 2018.

Projektissa Helsingin Itäkeskukseen rakennetaan uusi kaupunkikeskus entisen Citymarketin tilalle. Ensimmäisen vaiheen laajuus on noin 26 000 kerrosneliömetriä ja kustannukset noin sata miljoonaa euroa. Ensimmäinen vaihe valmistuu ensi syksynä.

Toisessa vaiheessa rakennetaan lisää liiketilaa ja asuntoja. Suunnitteilla on kaksi tornitaloa keskuksen toisen vaiheen länsipäätyyn. Sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2019 ja kokonaisuudessaan investoinnin arvo on yli 200 miljoonaa euroa.

Mallin laaja käyttö

Easton Helsinki -projektin eri osapuolet kokivat, että hankkeessa suunnittelu oli yhtä kuin mallinnus ja tietomallia käyttivät laajasti myös aliurakoitsijat. Lisäksi tilaaja käytti mallia, jonka hyödyt esimerkiksi suunnitelmien kehittämisessä ja päätöksenteossa vietiin tilaajan asiakkaille asti. Lisäksi alusta lähtien oli selvää, että että toteumamallia käytetään rakennuksen ylläpidossa.

Easton Helsingin ilmoitti kilpailuun projektin tilaaja Kesko, projektinjohtopalvelutehtävistä vastaava Haahtela-rakennuttaminen, Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki, rakennesuunnittelusta vastannut Wise Group Finland, elementtisuunnittelusta vastannut Ramboll Finland, LVISA- ja sprinkleri- ja kylmätekniikkasuunnittelusta vastannut Granlund, runkourakasta vastannut Lujabetoni ja tietomallikoordinaattorina toiminut ja tuotannon aikataulutuksesta vastannut Byggnadsekonomi.

Palkintoraati palkitsi lisäksi kolme kohdetta kunniamaininnalla. Ensimmäisen kunniamaininnan sai Kojamon kohde Karavaanikuja 2-4, toisen Tripla Pasilan asema ja kolmannen Clarion Hotel Helsinki.

Kilpailu järjestettiin nyt yhdeksännen kerran. Tuomaristoon kuuluivat Helena Soimakallio RIL:stä, Päivi Jäväjä Metropolia ammattikorkeakoulusta, Teemu Lehtinen Kira-digi -hankkeesta, Tuomas Hörkkö Civilpointista ja Jari Heino Trimblestä sekä Veijo Käyhty Rakennuslehdestä.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suomen ja Baltian BIM Awards 2017 -voitto Helsinkiin”

  1. Onnittelut voittajille.

    Betoni materiaalina näyttää osuvan nykyään parhaiden mallintajien kohteisiin.
    Viime vuodenkin voittajakohteet näyttivät olevan betonisia.
    Betonirakenteiden mallintamisen eteen tehty vuosien työ ei ole mennyt selvästikään hukkaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat