Kokeile kuukausi maksutta

BIM Awards -kilpailun voitot Vantaalle ja Sipooseen

Vantaan kaupungin Aurinkokiven palvelukeskus ja S-ryhmän Sipoon uusi logistiikkakeskus voittivat Teklan BIM Awards -kilpailun.

Vantaan kaupungin rakennuttama Aurinkokiven palvelukeskus yhdistää saman katon alle koulun päiväkodin, neuvolan, musiikkiopiston sekä kuvataidekoulun.
Kuuntele juttu

Talonrakentamissarjan voittajaksi valittiin rakentumassa oleva Aurinkokiven palvelukeskus, jonka kilpailuun ilmoittivat Vantaan Kaupunki, Fira Oy, Playa Arkkitehdit Oy, Optiplan Oy, Insinööritoimisto Laaturakenne Oy, Insinööritoimisto Sormunen & Timonen Oy, Sweco Oy, Projectus Team Oy, Stacon Oy, RM-Hitsaamo Oy ja Parma Oy.

Kilpailun palkintoraadin mukaan tietomallia käytettiin monipuolisesti hyödyksi prosessin eri vaiheissa ja sen avulla tehtiin yhteistyötä projektiosapuolten kesken. Vaikka palvelukeskus on rakennushankkeena tavanomainen, tietomallinnuksen hyödyntämisen kannalta se edustaa alansa huippua.

Kohteen malliin pääsee tutustumaan tästä.

28 jalkapallokenttää

Infra- ja teollisuusrakentamisen sarjan voitti S-ryhmän Sipoon Bastukärrissä sijaitseva PTDC-logistiikkakeskus, jonka kilpailuun ilmoittivat Työyhteenliittymä Freeway (Skanska Talonrakennus & Lemminkäinen), SOK Kiinteistötoiminnot ja Sweco Rakennetekniikka Oy.

Sipoossa sijaitseva työmaa on Suomen toiseksi suurin rakennustyömaa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan jälkeen. Hankkeen kokonaispinta-ala on noin 190 000 bruttoneliömetriä ja tilavuus noin 3,4 miljoonaa kuutiometriä. ­Alueelle mahtuisi 28 täysikokoista jalkapallokenttää.

Katso hankkeen BIM-video tästä

Kilpailun tuomariston mukaan tässä valtavassa hankkeessa hyödynnettiin mallinnettuja tietoja määrätietoisesti ja hyvässä yhteistyössä hankeosapuolten välillä. Lisäksi mallia hyödynnettiin elementtituotannon suunnittelussa ja seurannassa, logistiikassa ja työmaanohjauksessa.

”Tietomalleja ei vielä hyödynnetä siinä mittakaavassa kuin voitaisiin hyödyntää. Rakentamisessa tehostaminen, Lean, ympäristösertifikaatit ja laatu ovat koko ajan esillä alan keskustelussa, ja BIM eli rakentamisen tietomallintaminen on yksi keino tehokkuus- ja turvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi”,  Teklan Suomen ja Baltian aluejohtaja Jarmo Manninen sanoo.

Neljä erikoismainintaa

Talonrakentamisen erityismaininnat saivat Sweco Rakennetekniikka Oy:n kaupunkikeskus Tapiola, joka on mittakaavaltaan iso ja rakenneteknisesti haastava hanke ja edelläkävijä paikallavalujen mallintamisessa. Norjassa sijaitseva liettualaisen JSC Concretus Designersin ilmoittama Skansekaia sai myös eritysmaininnan. Hankkeessa sovellettiin Lean-periaatteita ja toteutettiin mallin avulla edistyksellistä logistiikkasuunnittelua.

Infra- ja teollisuushankkeiden erityismaininnat menivät WSP Finland Oy:n mallintamalle Intiassa sijaitsevalle Chenabin sillalle ja Isoisänsillan projektiryhmälle. Chenabia kuvattiin toteuttamiskelpoiseksi tietomalliksi valtavassa ja haastavassa hankkeessa. Isoisänsillan projektiryhmää kehuttiin kunnianhimoisesta tavoitteesta piirustuksettoman sillan toteuttamisesta ja erityisesti tilaajan tahtotilasta sekä määrätietoisesta työstä tavoitteen eteen.

Erityismaininnan sai myös A-insinöörit Oy:n mallintama Porvoon jalostamon isomerointiyksikkö, jossa laitosmalli ja rakennemalli sovitettiin yhteen ja rakentaminen suunniteltiin käynnissä olevan laitoksen yhteyteen.

Tekla BIM Awards -kilpailu järjestettiin tässä muodossa nyt 7. kerran. Palkintoraadissa istuivat Tero Järvinen Granlund Oy:stä, Olli Seppänen Aalto-yliopistosta, Janne Tähtikunnas Teräsrakenneyhdistyksestä, Päivi Puntila Tekla Oy:stä sekä Auri Häkkinen Rakennuslehdestä.

Kilpailun arvosteluperusteina olivat rakennemallin mallinnustarkkuus ja tietosisältö (yleisten standardien
mukainen mallintamiskäytäntö, esimerkiksi BEC, YTV2012, Infra FINBIM), eri rakennusmateriaalien yhdistäminen tietomallissa, tietomalliperusteinen suunnittelunohjaus, tietomallipohjainen yhteistyö projektiosapuolten välillä, valmistusautomaatio, tuotantomallinnus ja innovatiiviset ratkaisut mallintamisessa sekä mallin hyödyntämisessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “BIM Awards -kilpailun voitot Vantaalle ja Sipooseen”

  1. Selvyyden vuoksi todettakoon, että Infra- ja teollisuushankkeiden erityismaininnat menivät WSP Finland Oy:n mallintamalle Intiassa sijaitsevalle Chenabin sillalle ja Isoisänsillan projektiryhmälle.

  2. Videolinkki päivitetty! Kiitos tiedosta!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat