Kokeile kuukausi maksutta

Kauppakeskus Puuvilla palkittiin vuoden tietomallinnuskohteena

Poriin parhaillaan rakennettava Kauppakeskus Puuvilla on palkittu Suomen parhaana rakentamisen tietomallinnuskohteena Tekla BIM Awards -kilpailussa. Hankkeen ilmoitti kilpailuun projektityöryhmä, jossa on 13 tietomalleja käyttävää osapuolta. Hanke palkittiin projektiosapuolten sitoutumisesta tietomallintamiseen ja tietomallien käytöstä mobiililaitteilla uraa uurtavalla tavalla. Puuvillan urakoitsijana toimii Skanska.

Poriin parhaillaan rakennettava Kauppakeskus Puuvilla on palkittu Suomen parhaana rakentamisen tietomallinnuskohteena Tekla BIM Awards -kilpailussa. Hankkeen ilmoitti kilpailuun projektityöryhmä, jossa on 13 tietomalleja käyttävää osapuolta. Hanke palkittiin projektiosapuolten sitoutumisesta tietomallintamiseen ja tietomallien käytöstä mobiililaitteilla uraa uurtavalla tavalla. Puuvillan urakoitsijana toimii Skanska.

image

Kauppakeskus Puuvilla on hanke, jossa poikkeuksellisen suuri joukko projektin osapuolista työskentelee tietomallien avulla.

”Tilaajan vaatiessa tietomallinnusta saimme kaikki vastaan erittäin tervetulleen haasteen. Tietomalleilla saavutetaan useita hyötyjä, kuten suunnitelmien virheettömyys, joustavuus lisä- ja muutostöiden toteuttamisessa sekä parantunut tehokkuus ja tiedonkulku työmaalla”, Skanska Talonrakennus Oy:n projektipäällikkö Jari Törnqvist kertoo.

”Puuvilla on erittäin monipuolinen tietomallinnusprojekti. Tietomallit ovat käytössä vuokralaisneuvotteluista vanhojen rakenteiden mallintamiseen sekä betonielementtien tuotannonohjauksesta työmaan tuotantomalliin”, Tekla Oy:n toimialajohtaja ja BIM Awards -kilpailun tuomariston jäsen Jarkko Stenvall perustelee voittajahankkeen valintaa.

Puuvillassa tietomalleja tarkastellaan myös mobiilisovelluksen avulla. Projektin parissa työskentelevät henkilöt käyttävät ahkerasti tabletteja.

”Laitteiden käyttö parantaa merkittävästi tuottavuutta, kun esimerkiksi työnjohtajilla on kaikki projektin informaatio mukanaan työmaalla liikkuessaan”, Törnqvist sanoo.

Mobiilisovellus mahdollistaa muun muassa huomautusten ja valokuvien liittämisen työmaalla suoraan malliin, josta tiedon saa välitettyä sähköpostilla nopeasti esimerkiksi suunnittelijalle.

Teklan järjestämässä Tekla BIM Awards -kilpailussa palkitaan vuosittain paras rakentamisen tietomallinnuskohde. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna tässä muodossa viidettä kertaa. Kilpailuun osallistui 10 projektia. Tuomariston kunniamaininnan saivat Kaukosen Silta (WSP Finland Oy), länsimetro (A-Insinöörit Suunnittelu Oy) ja Vantaan Jätevoimala (Pöyry Finland Oy).

Rakennustyöt valmistuvat ensi vuonna

Kauppakeskus Puuvillan rakennustyöt kestävät vuoden 2014 loppuun. Hankkeen laajuus on noin 100 000 bruttoneliömetriä, ja se on yksi tämän hetken suurimmista talonrakennushankkeista Suomessa.

Hankkeen myötä Puuvillan keskustakorttelialueesta on tarkoitus luoda ainutlaatuisen kokonaisuuden muodostava kaupunkikeskus, joka sisältää julkisia palveluita, koulutuspalveluita, yritystoimintaa ja toimistoja sekä kauppakeskuksen.

Porin Puuvillan keskustakorttelin historia ulottuu vuoteen 1898. Alue sijaitsee Isosannan kaupunginosassa Kokemäenjoen rannassa. Kauppakeskus Puuvillan rakennushanke käsittää teollisuuskiinteistö Värjäämön muuttamisen liike- ja toimistotiloiksi, laajennusosien Kutomon ja Lusikkalinnan rakentamisen sekä kahden rakennuksen purkamisen. Lisäksi kauppakeskuksen yhteyteen tulee noin 2 000 autopaikkaa. Kauppakeskuksen on arvioitu työllistävän noin 700−800 ihmistä.

Projektin urakkasumma on noin 110 miljoonaa euroa ja kokonaisinvestoinnin arvo noin 130 miljoonaa euroa. Renor Oy:n kehittämän hankkeen nykyisinä omistajina ja sijoittajina toimivat Renor ja Ilmarinen.

Puuvillan toteuttajat:

 • Tilaaja: Porin Puuvilla Oy o/c Renor Oy ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
 • KVR-urakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtikonttori Küttner & Pussinen Oy
 • Rakennesuunnittelu: Narmaplan Oy
 • Lvis-suunnittelu: Projectus Team Oy
 • Sprinklerisuunnittelu: Firecon Group Oy
 • Elementtisuunnittelu: Narmaplan Oy ja A-Insinöörit Oy
 • Elementtitoimittaja: Parma Oy
 • Kutomon teräsrakennetoimittaja: Beam-Net Oy
 • Kutomon kattoristikoiden konepajasuunnittelu: Contria Oy
 • Kevyiden julkisivuelementtien toimitus: TPE Turun Pelti ja Eristys Oy
 • Laserkeilaus ja inventointimallinnus: FMC Group, FMC Virtual Services

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppakeskus Puuvilla palkittiin vuoden tietomallinnuskohteena”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat