Kokeile kuukausi maksutta

Hus: Naistenklinikalla ei merkittäviä sisäilmaongelmia – kätilöt epäilevät

Hus myöntää, että joidenkin Naistenklinikan A- ja B-osien tilojen välipohjista on löytynyt mikrobivaurioita. Tutkimusten mukaan sairaalan sisäilmassa ei kuitenkaan ole suuria ongelmia.

Naistenklinikan pääportti. Kuva: Jonne Sippola / HS

Tutkimuksissa ei ole ilmennyt suuria huolenaiheita ja todetut ongelmat saadaan korjattua, sairaanhoitopiirin tiistaisessa tiedotteessa kerrotaan.

HS uutisoi viime viikolla, että Naistenklinikka on yksi pääkaupunkiseudun sairaaloiden hankalimmista sisäilmakohteista. Tieto kävi ilmi Hus-Kiinteistöjen muistiosta, jossa on listattu akuuteimmat ja vaikeimmat korjauskohteet. Maininta koski Naistenklinikan remontoimatonta osaa.

HS:n tietojen mukaan useat työntekijät ovat saaneet tiloissa oireita. Osa työntekijöistä on oireillut jopa alkuvuodesta remontin jälkeen avatuissa uusissa tiloissa.

Hus tiedotti tähän mennessä valmistuneiden sisäilmatutkimusten tuloksista tiistaina, jolloin se myös piti henkilökunnalle suunnatun tiedotustilaisuuden.

”Päällimmäinen tunne on, että työnantaja vähättelee työntekijöiden oireita ja tilojen korjaustarpeita”, tilaisuudessa paikalla ollut kätilö Laura Häggblom sanoo.

”Tilaisuudessa vallitsi yleinen epäluottamuksen ilmapiiri. Siellä pidettiin useita puheenvuoroja, joissa kyseenalaistettiin tutkimusten tulokset ja esitettyjen korjaustoimenpiteiden riittävyys.”

Tiistaina julkistetun sisäilmatutkimuksen tulokset eivät vakuuta myöskään kätilö Annika Rönnebergiä. ”Tulokset eivät herätä luottamusta. Herää epäilys, onko näytteet otettu asianmukaisesti”, Rönneberg toteaa.

”Yhden tilan osalta oli esimerkiksi mainittu, etteivät raja-arvot ylity, mutta hajuhaitan vuoksi korjataan. Herää kysymys, onko näytteet otettu oikeasta paikasta.”

Rönnebergin ja Häggblomin mukaan sisäilmaongelmien vuoksi sulkutuomion saaneella Kätilöopistollakin näytteiden ottamisessa oli puutteita.

”Naistenklinikan kaikkia yksiköitä ei ole vielä tutkittu, ja niistä tiloista, mitä on tutkittu, on osasta otettu vain yksi näyte osastoa kohden”, Häggblom sanoo.

”Yhden osaston näytteet olivat tuhoutuneet ja tilaisuudessa todettiin vain, että uudet näytteet pyritään ottamaan myöhemmin. Minusta ei riitä, että näytteet pyritään ottamaan, vaan ne on otettava ja analysoitava.”

”Nyt löytyneet vauriot eivät koske synnytyssaleja”

Sisäilmaselvityksen tehneen Swecon asiantuntijan Sanna Pohjolan mukaan Naistenklinikan A-osan ulkoseinät ja välipohjat olivat pääosin kuivat, vain joidenkin yksittäisten tilojen välipohjissa oli vähäisiä mikrobivaurioita, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi rakennuksen A- ja B-osan ilmanvaihto on tutkimuksen mukaan paikoin riittämätöntä, eivätkä tulo- ja poistoilmavirrat ole olleet kaikissa tiloissa tasapainossa.

Ongelmien korjaamiseksi Sweco ehdottaa välipohja- ja ulkoseinärakenteiden tiivistämistä, joidenkin tilojen lattiapinnoitteiden uusimista, tuloilmavirtojen säätämistä ja tasapainottamista sekä avointen mineraalivillaeristeiden pinnoittamista tai poistamista.

”Nämä nyt löytyneet vauriot eivät koske synnytyssaleja. Odottavat äidit voivat turvallisin mielin tulla Naistenklinikalle synnyttämään”, Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa tiedotteessa.

”Henkilökunnalle haluan sanoa, että korjaamme tilat tarkasti näiden suositusten mukaan, jotta oireilevien määrä saadaan minimoitua.”

Naistenklinikan A- ja B-osissa on poliklinikka- ja vuodeosastotoimintoja.

Sisäilmatutkimuksia on vuosina 2015–2017 tehty useissa kerroksissa rakennuksen A- ja B-osissa. Tutkimukset jatkuvat edelleen kahdessa A-osan kerroksessa.

Seppo Heinonen on tyytyväinen, että Naistenklinikalta ei löytynyt yhtä vakavia ongelmia kuin Kätilöopiston sairaalasta. ”Nyt havaitut Naistenklinikan sisäilmaongelmat ja niihin liittyvät korjaustyöt ovat tavanomaisia iäkkäissä kiinteistöissä”, hän toteaa.

”Korjaustöiden ajoitusta ja tekemistä on kuitenkin haluttu aikaistaa Kätilöopiston sairaalasta luopumisen vuoksi.”

Kätilöopiston synnytysten on määrä siirtyä Naistenklinikalle ja Jorvin sairaalaan lokakuun puoleenväliin mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hus: Naistenklinikalla ei merkittäviä sisäilmaongelmia – kätilöt epäilevät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat