Kokeile kuukausi maksutta

Aluehallintovirasto huolestui valvontaviikon tuloksista – jatkaa elementtikuormien purun seurantaa

Elementtikuormien purkutyö oli viime viikolla työsuojeluviranomaisen tehovalvonnassa. Tehovalvonnan aikana tarkastettiin 122 rakennustyömaata eri puolella Etelä-Suomea.

Kuva: Juha Sarkkinen

Tarkastushetkellä elementtikuorman purkutyö oli käynnissä 36 työmaalla. Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan näistä vain 16:ssa oli asianmukaiset putoamissuojaukset. Lopuille annettiin viranomaisohjausta asian korjaamiseksi.

Kolmessa tapauksessa työ jouduttiin keskeyttämään työntekijöiden välittömän putoamisvaaran vuoksi. Näistä tapauksista annettiin putoamisvaarallisen työmenetelmän käyttökielto sakon uhalla viidelle työnantajalle: päätoteuttajille, kuljetusliikkeelle ja elementtiasennusyritykselle.

Huolestuttavin havainto oli se, että elementtikuormien purkutyön turvallisuutta ei ollut suunniteltu millään työmaalla yhtä lukuun ottamatta.

”Tehovalvonnan tulokset olivat odotetulla tasolla, eli varsin huonoja. Elementtikuormien purkutyön valvontaa on ehdottomasti tarpeen jatkaa”, kertoo ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Joillakin työmailla oli alettu laittaa asiaa kuntoon juuri ennen tehovalvontaa: rakennettu telineitä sekä hankittu työmaalle henkilökohtaisia putoamissuojauksia ja niin sanottuja taivaskoukkuja, joihin turvavaljaat kiinnitetään.

Elementtien purkutyössä työntekijän putoaminen tulee estää ensisijaisesti rakenteellisin ratkaisuin kuten telineillä, ja toissijaisesti työntekijöiden käytössä olevilla putoamissuojaimilla eli valjailla.

Työsuojeluviranomaiset halusivat kiertää työmaita tehostetusti, koska elementtikuormien purkutyöhön liittyy suuri putoamisriski sekä riski jäädä kaatuvan elementin alle. Vakavia tapaturmia on sattunut paljon. Elokuussa Ylitornion Betonin tehtailla kuoli mies sähköiskuun, kun hän oli purkamassa elementtikuormaa tehtaan läheisellä varastokentällä.

Liian suuria elementtejä

Varastoinnin osalta valvonnassa havaittiin, että seinäelementtitelineissä säilytetään usein liian suuria elementtejä. Tällöin vaarana on, että elementit kaatuvat pahimmillaan työntekijän päälle. Osa elementeistä oli kiinnitetty puutteellisesti telineisiin.

”Elementit ovat aiempaa suurempia ja usein erikoisen muotoisia, jolloin niiden turvallinen varastointi ja käsittely on vaikeaa. Turvallisuuskoordinaattorin tulee huolehtia, että arkkitehtonisissa ratkaisuissa ja elementtisuunnittelussa otetaan myös työturvallisuusseikat huomioon”, Nykänen toteaa.

Positiivinen muutos aiempaan oli se, että elementtitelineille oli usein järjestetty asianmukainen kulkutie.

Tarkastuksilla valvottiin myös elementtiasennuksen turvallisuutta. Siinä havaittiin, että valjaiden kiinnityspisteitä ei usein ollut suunniteltu.

”Käytännössä tilanne on usein se, että elementtiasennuskohteessa työntekijällä on valjaat, mutta hänelle ei kerrota, mihin ne tulee kiinnittää. Väärin kiinnitetyt valjaat auttavat putoamistilanteessa suunnilleen yhtä paljon kuin selkäreppu”, Nykänen kertoo.

Sitkeästi akilleen kantapää

Putoamissuojaus on sitkeästi betoniteollisuuden työturvallisuuden akilleenkantapää. Vuonna 2013 työsuojelutarkastajat antoivat betonielementtitehtaille aikaa maksimissaan vuoden 2014 huhtikuuhun laittaa seinäelementtien noston työturvallisuus kuntoon tehtailla.

”Määräaika on umpeutunut. Paljon on menty eteenpäin, mutta vielä tehtävää. Meillä on tarvittaessa keinona antaa vähintäänkin huomautus, tarvittaessa uhkasakko, jos turvallisuusasioita ei saada kuntoon”, Jari Nykänen sanoi tuolloin Rakennuslehdelle.

Huomautuksia putoamissuojauksen puutteista saivat vuonna 2013 työsuojelutarkastajilta lähes kaikki betonitehtaat. Pelkästään Etelä-Suomessa tarkastajat huomauttivat kymmentä yritystä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Aluehallintovirasto huolestui valvontaviikon tuloksista – jatkaa elementtikuormien purun seurantaa”

  1. Jospa Avilta saataisiin joskus malliohjeita. Mutta ei, ohjeita seuraa vastuu. Yksittäisellä työmaalla ei ole juurikaan mahdollisuutta toimia muuta kuin ohjeiden mukaan. Ja jos joku keksii tässäkin asiassa hyviä työsuojelukeinoja, miksi keinot pitäisi aina keksiä uudestaan? Siitä vain Avi asiallisesti neuvomaan eikä joka asiassa vain moittimaan. Kun vnp rakennuttajan työturvallisuusohjeesta aikanaan tuli, Avi sanoi minulle asiasta kysyttynä: jos rakennuttaminen tuntuu liian vaikealta, lopeta se. Olihan se tietysti sinänsä hyvä ohje.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat