Kokeile kuukausi maksutta

Putoamissuojaus on kova pähkinä betonialalla

Putoamissuojaus on sitkeästi betoniteollisuuden työturvallisuuden akilleenkantapää. Erilaisia ratkaisuja on kehitetty ja kehitetään, mutta läpimurto antaa yhä odottaa itseään.
Työsuojelutarkastajat kiersivät viime vuonna betonielementtitehtaita ja kiinnittivät huomiota seinäelementtien noston työturvallisuuden puutteisiin. Tehtaat saivat aikaa maksimissaan kuluvan vuoden huhtikuuhun korjata havaitut ongelmat.

Parma testaa parhaillaan työmailla turvarekkaa. Elementtikuorman päältä putoaminen pehmenee, jos työntekijälle sattuu onnettomuus.

”Määräaika on umpeutunut. Paljon on menty eteenpäin, mutta vielä on tehtävää. Meillä on keinona antaa tarvittaessa uhkasakko, jos turvallisuusasioita ei saada kuntoon”, sanoo työsuojelutarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Huomautuksia putoamissuojauksen puutteista saivat viime vuonna työsuojelutarkastajilta lähes kaikki betonitehtaat. Pelkästään Etelä-Suomessa tarkastajat huomauttivat kymmentä yritystä.

Nykänen painottaa, että työsuojelutarkastajat kontrolloivat tänäkin vuonna putoamissuojauksen tilaa betonielementtitehtaissa. Lisäksi tarkastajat kiinnittävät erityistä huomiota elementtikuormien purkuvaiheen turvallisuuteen rakennustyömailla. He tekevät tarkastuksia pistokokeina Etelä-Suomessa jo ennen kesälomia.

”Ongelma on vaikea”

Rudus on ottanut käyttöön useammalla tehtaallaan järjestelmän, jossa työntekijä kiinnittää itsensä elementtien päälle kiipeämisen ajaksi turvaköyteen, joka kelautuu ja liukuu siltanosturin palkkiin asennetussa kiskossa.

”Työntekijät ovat tyytyväisiä järjestelmään. Osa muistakin betoniyrityksistä on ottanut kiskojärjestelmän käyttöön. Se maksaa 7000 euroa, mikä on varsin pieni summa työturvallisuudesta”, Ruduksen työturvallisuuspäällikkö Kari Lohva sanoo.

Työsuojelutarkastajien mukaan ratkaisu ei kuitenkaan voi olla pysyvä. Se perustuu henkilösuojaimien käyttöön, kun järjestelmän pitäisi olla rakenteellinen. Suojaimiin perustuvissa toimintatavoissa inhimillinen unohdus on aina mahdollista. Lohva harmittelee päätöstä.

”Ongelma on vaikea. Telineratkaisu tuntuu hankalalta, koska elementtejä on niin monenlaisia. Automatisoidun puomijärjestelmän käyttö taas on vaikeaa, kun osassa elementeistä voi olla integroituja nostolenkkejä.”

Betonin työturvallisuusasioista keskusteltiin Betoniteollisuus ry:n ja Tapaturvan työturvallisuuspäivillä Hämeenlinnassa 27.5.

Lue lisää työturvallisuuden haasteista 6.6. ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Putoamissuojaus on kova pähkinä betonialalla”

  1. Jutussa esitetään haasteen olevan betonialalla. Väite on totta, mutta vain osatotuus, sillä sama haaste on myös kaikessa muussa kuljetustoiminnassa. Muut alat vain eivät ole vielä yrittäneetkään korjata asiaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat