Kokeile kuukausi maksutta

Pelätty elementtipula jäikin tulematta – ainakin vielä

Kerrostalorakentamisen vilkkaus on tarkoittanut pitkiä betonielementtien toimitusaikoja. Miten käy saatavuuden, jos rakentaminen vielä kasvaa?

Kuva: Anne Kurki

Varsinkin seinäelementtien kysyntä käy niin korkeilla laineilla, että siitä on povattu rakentamisen pullonkaulaa. YIT:n hankintajohtaja Janne Järvinen toppuuttelee pelkoja.

”Elementtien toimitusajat ovat selvästi pidentyneet. Tilanne ei silti ole mahdoton. En näe, että se tällä hetkellä hidastaisi rakentamisen kasvua. Kuitenkin jos rakentaminen tästä vielä kuumenee, asiat voivat muuttua”, Järvinen sanoo.

YIT ei ole joutunut siirtämään hankkeidensa aloituksia elementtipulan takia. Järvisen mukaan tärkeää on varautua pitkiin toimitusaikoihin ja olla ajoissa liikkeellä.

Lisäksi hän painottaa elementtisuunnitelmien laatua: mitä paremmat suunnitelmat, sitä varmemmin tuotteen saa ajoissa. Vaillinaiset suunnitelmat tuovat ongelmia. Tarvittaessa YIT tekee saatavuuden varmistaakseen kansainvälistä hankintaa.

Betoniteollisuuden toimitusjohtaja Jussi Mattilan mukaan kaikki seinätehtaat ovat käyneet täydellä kapasiteetilla jo sen verran pitkään, että menekki ei taida voida enää merkittävästi nousta. Se voi pidentää toimitusaikoja entisestään, jos kysyntä vielä kovasti kasvaa.

”Joitakin laajennuksia on vireillä, mutta ottaa aikansa saada tuotanto liikkeelle. Kysyntä on seinien osalta suuri, ja tilauskannat suuruusluokkaa yli puoli vuotta.”

Lujabetoni investoi tehtaisiin

Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo kuvaa markkinaa vilkkaaksi varsinkin kerrostalorakentamisen ansiosta. Tilausajat ulottuvat keväälle. ”Vaikka melko täyttä onkin, olemme onnistuneet saamaan joitain kiireellisiä kohteita väliin.”

Seinäelementeissä toimitusaika on Isotalon mukaan pisin ja ulottuu loppukevääseen.

Markkinakysynnän Isotalo uskoo kasvavan kuluvan ja ensi vuoden. Hän arvioi silti, että kerrostaloaloitusten määrä on nyt niin korkealla, ettei se voi tällä tasolla pysyä enää pitkään. ”Peruskysyntä pysyy kuitenkin hyvänä.”

Kasvaneen kysynnän takia Lujabetoni on viime aikoina kasvattanut tuotantokapasiteettiaan usealla tehtaalla. Esimerkiksi seinä- ja parveke-elementtitehtaalla Kärsämäellä yhtiö tekee laajennusta, jonka tavoitteena on tuotantokapasiteetin nosto 70000 elementtineliömetristä jopa 135000 neliömetriin vuodessa.

Tehtaan laajennus tehdään usealla erillisellä investoinnilla. Uusia tiloja ja kiinteitä muottipaikkoja rakennetaan, tuotannon virtoja optimoidaan sekä varastoinnin kapasiteettia lisätään. Laajennus on valmis alkuvuodesta 2018.

Lujabetoni on jo palkannut tehtaalle lisää työvoimaa, mikä nostaa työpaikkojen määrän nykyisestä 75:stä yli sataan.

”Aivan helppoa työvoiman rekrytointi ei tällä alalla ole. Ammattimiehiä ei ole vapaana, ja uuden ihmisen koulutus sellaiseksi vie aikaa”, Isotalo kuvaa.

Isotalon mukaan yrityksellä on suunnitteilla Kärsämäen lisäksi 4–5 tehtaalla isoja investointeja, jotka liittyvät tuotantokapasiteetin nostoon. Siltä on myös tulossa markkinoille uusi kerrostalovälipohjien elementtituote, josta Isotalo ei vielä sen enempää pukahda.

Parma odottaa teollisuusinvestointeja

Parman toimitusjohtaja Jarmo Viljanen kuvaa tilannetta erittäin hyväksi. Asuntorakentamiseen liittyvissä elementeissä, kuten julkisivu- ja seinäelementeissä, työkanta ulottuu hiihtolomiin saakka.

”Mukava nähdä, kun mennään loppuvuotta kohti, että töitä riittää koko talveksi. Uskon, että asuntorakentamisen vetämänä tilanne jatkuu hyvänä vielä lähitulevaisuudessa.”

Hyvän kysynnän siivittämänä Viljanen arvioikin, että Parman liikevaihto kasvaa tänä vuonna. Hän ennakoi kasvun olevan toistakymmentä prosenttia.

Parma on lähimenneisyydessä leikannut kapasiteettia ja sulkenut tehtaat Joutsenossa, Ylöjärvellä ja Kurikassa. Viimeisen vuoden aikana yritys on Viljasen mukaan nostanut voimakkaasti tuotantomääriä erityisesti seinäelementeissä. Siksi Parma on palkannut tehtailleen kymmeniä työntekijöitä lisää.

Asuntorakentamisen tilauksissa toimitusajat ovat Viljasen mukaan pisimmät. Toimitila- ja infrarakentamisessa tuotteita saa lyhyemmillä toimitusajoilla.

”Meillä on toimitilahankkeita tarjouskannassa paljonkin, useampia kauppakeskushankkeita, oppilaitoksia, logistiikkahankkeita ja sairaaloita. Runkoelementtitehtaamme ovat hyvässä kuormitustilanteessa, niiden kuormitusjaksot ovat selvästi lyhyempiä kuin asuinrakentamisessa”, Viljanen sanoo.

Hän nostaa esiin myös teollisuusrakentamisen, jonka investointeja odotellaan. ”Vienti vetää jo.”

Viljasen mukaan Parma tutkii koko ajan kasvun mahdollisuuksia. Yritys on kiinnostunut vahvistamaan asemiaan varsinkin Tampereen alueella, jossa rakentaminen kasvaa rivakasti. Viljanen ei kommentoi sitä, voisiko siihen liittyä Ylöjärven tehtaan avaaminen uudelleen.

”Uusia tehtaita emme ole rakentamassa”, Viljanen toteaa.

”Tarjouspyyntöjä liikkuu mukavasti”

Suomussalmelainen Ämmän Betoni toimittaa elementtejä pääasiassa Etelä-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. Toimitusjohtaja Jukka Kyllönen kuvaa kysyntätilannetta ”suhteellisen hyväksi”.

”Myymme parhaillaan loppukevättä ja alkukesää. Lähitulevaisuuskin näyttää lupaavalta, sillä tarjouspyyntöjä liikkuu mukavasti markkinoilla.”

Ämmän Betoni valmistaa julkisivu- ja parvekerakenteita lähinnä asuntorakentamiseen. Yritys oli kuitenkin muun muassa mukana rakentamassa OP-Vallilan pääkonttoria.

”Meillä on vakiintuneet asiakassuhteet Etelä-Suomeen. Siksi emme ole halunneet lähteä kokeilemaan pohjoisen markkinoilla”, Kyllönen toteaa.

Myös Ämmän Betoni on tehostanut viime aikoina tuotantoaan käyttöastetta nostamalla. Kyllösen mukaan tuotantoa tehostetaan edelleen.

Yritys on rekrytoinut lisää työntekijöitä paitsi tuotannon noston myös eläköitymisen takia.

”Työvoiman saannissa olemme pitkälti Suomussalmen ja Hyrynsalmen varassa. Ihan hyvin olemme saaneet palkattua uusia taloon”, Kyllönen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pelätty elementtipula jäikin tulematta – ainakin vielä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat