Aamulehti: Tampereen kohuttu tonttikauppa taas kaupunginhallitukseen – Kotilinnasäätiö ei välttämättä pääse pälkähästä

Tampereen kaupunginhallitus armahti säätiön elokuussa ja kohtuullisti sille kuulunutta sanktiota merkittävästi. Aamulehden mukaan nyt esitetään, että päätöksestä tehty oikaisuvaatimus hyväksytään osittain ja asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Tampereen kaupunginhallitus armahti säätiön elokuussa ja kohtuullisti sille kuulunutta sanktiota merkittävästi. Aamulehden mukaan nyt esitetään, että päätöksestä tehty oikaisuvaatimus hyväksytään osittain ja asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Tampereen kaupunginhallituksen on määrä käsitellä Kotilinnasäätiön kohuttua tonttikauppaa kokouksessaan maanantaina. Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala esittää, että kaupunginhallituksen elokuussa tekemästä tonttikauppaa koskevasta päätöksestä tehty oikaisuvaatimus hyväksytään osittain ja asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Aamulehti kirjoittaa, että kohussa asiassa on kyse Tampereen kaupungin tytäryhteisön Kotilinnasäätiön tonttikaupasta, jossa se myi kaupungilta vuokraamansa, osoitteessa Muotialantie 36 sijaitsevan tontin vuokraoikeuden Lehto Groupiin kuuluvalle Rakennuskartio Oy:lle 1,15 miljoonalla eurolla vastoin kaupungin kanssa tehtyä sopimusta.

Aamulehden mukaan Kotilinnasäätiön kanssa oli sovittu, että se rakentaa tontille uudisrakennuksen kolmessa vuodessa eikä alivuokraa tai muuten luovuta tonttia kolmannelle osapuolelle ilman kaupungin kirjallista suostumusta.

Sopimuksen mukaan vuokraoikeuden siirtämisestä ennen rakentamisvelvoitteen täyttämistä seuraisi sakko, jonka suuruus olisi tämänhetkisen tontin vuosivuokran perusteella 1,8 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus armahti Kotilinnasäätiön kokouksessaan elokuussa, kun se päätti, että 1,8 miljoonan euron sanktion kohtuullistamista 1,15 miljoonan euroon. Tämä summa oli siis sama, jonka Kotilinnasäätiö sai tontin vuokraoikeuden myynnistä.

Kaupunginhallitus velvoitti Kotilinnasäätiön toteuttamaan kohtuuhintaiseen asumiseen tarkoitetun rakennushankkeen Ranta-Tampellan alueella ja käyttämään tuon 1,15 miljoonan euron summan kohteen omarahoitusosuuteen.

Kaupunginhallituksen päätös ei ollut yksimielinen, sillä Sinikka Torkkola (vas.), Jaakko Mustakallio (vihr.) ja Olga Haapa-aho (vihr.) olisivat perineet säätiöltä 1,8 miljoonan sakon täysimääräisenä.

Kaupunginhallituksen päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus. Siinä vaadittiin päätöksen kumoamista ja asian käsittelyn siirtämistä kiinteistötoimelle ja asunto- ja kiinteistölautakunnalle sopimussakon perimistä varten.

Oikaisuvaatimuksessa esitettiin, että kaupunginhallituksen päätös ei ole tosiasiassa sanktio vaan 1,15 miljoonan euron avustus Kotilinnasäätiölle ja Ranta-Tampellan asuntokohteelle. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan arvioimaan, onko kaupunginhallituksen päätös EU:n valtiontukisäännösten mukainen.

Kaupunginhallitukselle esitetään nyt, että elokuussa tehty päätös olisi syytä kumota ja palauttaa uudelleen valmisteltavaksi, koska päätöksessä ei ole huomioitu valtiontukisäännöksiä.

Kaupungin tytäryhteisö

Kotilinnasäätiö on Tampereen kaupungin tytäryhteisö, joka vuokraa asuntoja ikäihmisille. Säätiön toiminnanjohtaja on kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja ja sen konsernijaoston varapuheenjohtaja, sdp:n valtuustoryhmän vetäjä Atanas Aleksovski (sd.)

Patentti- ja rekisterihallitus määräsi lokakuussa Kotilinnasäätiön korjaamaan menettelytapojaan. PRH:n mukaan säätiö ei toiminut huolellisesti, koska se ei saanut kaupungilta yksiselitteistä hyväksyntää tontin vuokraoikeuden siirrolle. Säätiön olisi pitänyt pyytää siirtoon kirjallinen päätös. Kotilinnasäätiö valitti PRH:n ratkaisusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aamulehti: Tampereen kohuttu tonttikauppa taas kaupunginhallitukseen – Kotilinnasäätiö ei välttämättä pääse pälkähästä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat