Yrityksessä kokeneemmat työntekijät näyttivät nuoremmille esimerkkiä kyseenalaisista työmenetelmistä.

Konkarit näyttivät mallia huonoista työtavoista – Työntekijä puristui kuoliaaksi

Yrityksessä kokeneemmat työntekijät näyttivät nuoremmille esimerkkiä kyseenalaisista työmenetelmistä.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Isojoen Sahan 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Yhtiön työnjohtaja, tuotepäällikkö sekä toimitusjohtaja tuomittiin kukin 30 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Lisäksi kaikki tuomitut velvoitettiin yhteisvastuullisesti suorittamaan työtapaturmassa menehtyneen työntekijän asianomistajien oikeudenkäyntikulut, reilu 5 000 euroa.

Käräjäoikeus antoi päätöksensä 29.1.2018.

Työntekijä kuoli noin vuosi sitten

Työturvallisuusmääräysten rikkominen paljastui, kun tutkittiin yhtiön työntekijän maaliskuussa 2016 sattunutta kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Työntekijä oli puristunut puutavarapinon ja puutavaran kuivaamouunin oviaukon väliin ja menehtynyt saamiinsa vammoihin.

Asian tutkinnassa laitteiston ohjauskeskuksella havaittiin puu, jolla laitteen käyttökytkin oli pakotettu käyttöasentoon. Puussa luki ”älä heitä tätä pois”. Tapahtumalle ei ollut silminnäkijöitä, ja asiassa jäi epäselväksi, mitä työntekijä oli ollut tekemässä.

Varmaa syytä jo valmiiksi kuivatun vaunun pakottamiseksi takaisin uuniin ja työntekijän oleskeluun samanaikaisesti vaunun lähellä ei saatu. Arvailuja kyllä esitettiin.

Kyseessä olevalle vaununsiirtolaitteistolle osoitettiin tehdyn sekä säännöllisiä vuosihuoltoja, että muita huoltoja tarpeen mukaan. Näin ollen käräjäoikeus hylkäsi syytteet laitteen turvallisuudesta huolehtimisen sekä säännöllisen huollon ja kunnossapidon osalta.

Kokeneemmat näyttivät huonoa esimerkkiä

Tiedotteen mukaan käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että ohjauskeskukselta löydetty puu oli sen tekstin ”älä heitä pois” sekä erityisesti ulkonäön perusteella ollut käytössä jo pitkään nimenomaan tätä tarkoitusta varten, ja että lauta on erittäin todennäköisesti sijainnut aina lähellä ohjausyksikköä.

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että kokeneemmat työntekijät olivat käyttäneet kyseistä työtapaa niin näkyvästi, että samoja töitä myöhemmin tekemään tulleet – oikeudessa todistajina kuullut henkilöt – olivat havainneet ja oppineet kyseisen työtavan.

Siksi käräjäoikeus katsoi, että työnjohtaja ja tuotepäällikkö olivat laiminlyöneet riittävällä tavalla jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta ja huolimattomuuttaan sallineet vaununsiirtolaitteiston työturvallisuusmääräysten vastaisen käytön.

Toimitusjohtajan osalta käräjäoikeus totesi, että tämän tehtäviin olisi kuulunut valvoa, että hänen alaisensa tuotepäällikkö ja työnjohtaja noudattavat heille annettuja työturvallisuusvelvoitteita ja muun muassa täyttävät oman valvontavelvollisuutensa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työnantajalla on velvollisuus opettaa ja ohjeistaa työntekijöitä oikeisiin työmenetelmiin. Tämän lisäksi työnantajalla on myös velvollisuus jatkuvasti valvoa, että annettuja ohjeita noudatetaan, ja työnantajan tulee tarvittaessa puuttua asiaan sekä ryhtyä tuloksellisempiin työsuojelutoimenpiteisiin.

Otsikkoa muokattu klo 16.14.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konkarit näyttivät mallia huonoista työtavoista – Työntekijä puristui kuoliaaksi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi