Kokeile kuukausi maksutta

Annina Peisa johtaa Destian uutta erikoisrakentamisen yksikköä – ”Yhteistyön edellytyksenä on luottamuksen rakentaminen ihmisten välille”

Annina Peisaa kiehtovat rakentamisessa sen konkretia sekä alan monipuolisuus.

Kuva: Sari Gustafsson

Hän on innostunut myös alan maineen kohottamisesta ja osaajapulan ratkaisemisesta.

Alun perin Peisa päätyi teknilliselle alalle kiinnostuttuaan ympäristötekniikasta.

Hän aloitti diplomi-insinöörin opintonsa vuonna 1996 Oulun yliopiston rakennustekniikan osastolla. Kun osasto lakkautettiin, Peisa siirtyi Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen suorittamaan opintonsa loppuun.

”Aloitin pääaineopintoni vesitalouden puolella, mutta vaihdoin nopeasti pohjarakentamiseen ja maamekaniikkaan, koska se vaikutti kiinnostavalta ja ennen kaikkea vesitaloutta konkreettisemmalta.”

Valmistumisensa jälkeen hän on toiminut niin työmailla kuin johtotehtävissäkin ja pitää työmaavierailuja yhä tärkeänä osana työtään.

”Työmailla käymällä pysyn enemmän ajan hermolla projektien kanssa kuin toimistossa istumalla. Mutta kyllä ihmisten tapaaminen on pääsyy käynteihini. Tämä on kuitenkin edelleen käsityöammatti.”

Peisa käväisi 2010-luvun alussa töissä VTT:llä, koska ajatteli sen tukevan jatko-opintojaan, mutta palasi pian takaisin urakointiin.

”Olen enemmän tekijä. Ja olihan muutos melkoinen, kun olen ollut urakointielämässä käytännössä koko työurani ja sitten siirryin tutkijan maailmaan.”

Annina Peisa

  • 41-vuotias
  • Kotoisin Lappajärveltä, asuu Helsingissä ja työskentelee Vantaalla
  • Diplomi-insinööri, Teknillinen korkeakoulu, 2003
  • Erikoisrakentamisen tulosyksikön johtaja ja johtoryhmän jäsen, Destia, 2018–
  • Maarakentamisen erikoistyöt ja taitorakenteet -liiketoiminta-alueen johtaja, Lemminkäinen Infra, 2016–2018
  • Rakennuspäällikkö, Lemminkäinen Infra, 2011–2015
  • Tutkija, VTT, 2011–2011
  • Projektipäällikkö, Lemminkäinen Infra, 2007–2011
  • Projekti-insinööri, Lemcon oy Infra, 2001–2007
  • Harrastukset: kuntourheilu, lukeminen, tennis
  • Perhe: mies ja kaksi poikaa

Kaupungistuminen tukee kasvua

Kuluvan vuoden tammikuussa Peisa aloitti Destian uuden erikoisrakentamisen tulosyksikön johtajana.

Yksikköön siirtyivät ratarakentamiseen ja -kunnossapitoon keskittynyt Destia Rail, vaativaan pohja- ja insinöörirakentamiseen erikoistunut Destia Engineering sekä energiainfran, kalliorakentamisen ja kiviaineksen liiketoiminnat.

”Erikoisrakentaminen oli tätä ennen ripoteltu Destiaan aluejaon mukaisesti, mitä ei kuitenkaan todettu toimivaksi. Nyt kaikki valtakunnalliset toiminnot ovat samassa yksikössä ja tukevat toisiaan hyvin.”

Peisan ensimmäinen tavoite on saada aiemmin erillisissä yksiköissä työskennelleet ihmiset pelaamaan yhteen. ”Parhaiten onnistuvat projektit ovat pääsääntöisesti niitä, joissa yhteistyö niin tilaajan, urakoitsijan kuin suunnittelijan välillä toimii.”

”Yhteistyön toiminnan edellytyksenä niin projekteissa kuin yrityksen sisällä on luottamuksen rakentaminen ihmisten välille ja yhteiset tavoitteet. Jokaisella tulee olla ymmärrys myös kaverin vastuualueesta. Toimintaa tuetaan yhteisillä pelisäännöillä.”

Peisan ensimmäinen tavoite on saada aiemmin erillisissä yksiköissä työskennelleet ihmiset pelaamaan yhteen.

Yksikön yhdistämisen jälkeen alkaa kasvun ja lisäkannattavuuden tavoittelu.

”Kasvua haetaan markkinoilta, joissa parhaiten yhdistyy yksikköni ja koko Destian monipuolinen osaaminen suunnittelusta vaativaan insinöörirakentamiseen.”

”Kasvuamme tukee kaupungistuminen, kun tiivistyvässä kaupunkiympäristössä korostuu maanalaisen rakentamisen osaaminen. Myös tehokkaan ja huoltovarman energiainfran sekä raideliikenteen merkitys lisääntyvät yhteiskunnassa.”

Alan maine huolettaa

Peisa aloitti viime vuonna kolmivuotiskauden Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin varapuheenjohtajana.

Tehtävä sopii hänelle hyvin, sillä hän on jo pitkään ollut huolissaan siitä, ettei rakennusalalle tule tarpeeksi uusia osaajia.

”Alan monipuolisuus ei välttämättä hahmotu alan ulkopuolisille ihmisille tarpeeksi. Uutisissakin näkyvät usein vain epäonnistumiset.”

Peisan mielestä olisi tärkeää kertoa nuorille, miten paljon uramahdollisuuksia rakentaminen tarjoaa.

Viestiä tulisi viedä yliopistojen ja ammattikorkeiden lisäksi ammattikouluihin ja lukioihin, mahdollisesti jopa peruskouluihin.

”Meidän pitäisi luoda alasta positiivista ja monipuolista kuvaa lähtien siitä, miten me suhtaudumme muun muassa työajan joustoihin, uusiin työskentelytapoihin ja monimuotoiseen ammattilaiskuntaan.”

”Tämä vaatii, että alamme alana rikkoa perinteisiä ajattelutapoja.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Annina Peisa johtaa Destian uutta erikoisrakentamisen yksikköä – ”Yhteistyön edellytyksenä on luottamuksen rakentaminen ihmisten välille””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat