Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut mikkeliläisen infra-rakennusalan yrityksen työnjohtajan sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Kalliolohkare vieri alas rinnettä, työntekijä loukkaantui – työnjohtajalle sakkoja

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut mikkeliläisen infra-rakennusalan yrityksen työnjohtajan sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan työnjohtaja sai 30 päiväsakon eli 1 230 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli Tampereella TAYS:n etupihan rakennushankkeessa joulukuussa 2015 sattunut työtapaturma ja siihen johtaneet olosuhteet.

Työntekijä oli työskentelemässä työmaalla laajan kaivannon pohjalla puhdistaen kalliopintaa. Työskentelyvaiheessa sivulla olevasta luiskasta pyörähti kalliolohkare alas rinnettä työntekijän jalan päälle aiheuttaen vammoja.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapaturma sattui, koska kaivanto oli tehty huonosti. Kaivannon reunoilla oli irtonaisia lohkareita. Irtonaisia lohkareita ja maa-ainesta ei ollut poistettu riittävän kauaksi kaivannon reunalta, jotta kaivannossa olisi ollut turvallista työskennellä.

Tapaturmaa edeltävänä yönä ja myös tapahtumapäivänä satoi koko ajan vettä.

Vesisade saattoi vaikuttaa tapaturmaan siten, että hienoaines lähti liikkumaan luiskassa veden mukana.

Työnjohtaja myönsi rikoksen

Työnjohtaja myönsi syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen. Käräjäoikeus totesi, että tämän tunnustuksen sekä oikeudelle esitetyn todistusaineiston perusteella syytettä oli pidettävä oikeana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toteaa tiedotteessa, että vuosittain sattuu työtapaturmia, jotka johtuvat siitä, että kaivannon seinämä sortuu työntekijän päälle. Pahimmissa tapauksissa maamassojen alle jäänyt työntekijä on menehtynyt.

Kaivannon seinämien sortuminen voidaan estää luiskaamalla kaivantoa riittävästi tai käyttämällä erityisiä tukirakenteita. Kaivannon reunoille ei saisi jättää maanpainetta aiheuttavia massoja tai mitään, mikä voi vieriä kaivantoon vaaraa aiheuttaen.

Työturvallisuusmääräysten mukaan erityisiin toimenpiteisiin sortumisen aiheuttaman tapaturman vaaran välttämiseksi on tarvittaessa ryhdyttävä sateen, kuivumisen tai roudan sulamisen johdosta.

Samoin on toimittava, jos kaivetaan eloperäisiä tai hienorakeisia maalajeja tai kahta metriä syvempää, kapeaa kaivantoa tai kun kaivannon yhteydessä tai läheisyydessä suoritetaan tärinää aiheuttavaa työtä taikka kun kaivantoon vaikuttaa raskas ajoliikenne.

Jutun otsikkoa muokattu klo 8.39.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kalliolohkare vieri alas rinnettä, työntekijä loukkaantui – työnjohtajalle sakkoja”

  1. Työnjohtaja tuomitaan aina. Resursseja tietenkin on paljon käytössä esim. Liian vähän työporukkaa, päin p laskettu urakka ja tilaajan mielivaltainen aikataulu.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi