Nuorilla perheillä on huolestuttavan paljon asuntolainaa – Seinäjoella kotitaloudet ovat tuloihin nähden yllättävän velkaantuneita

Nuorten kotitalouksien (viitehenkilö alle 34 vuotta) asunto- ja muu velkaantuminen on noussut huolestuttavalle tasolle erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Kokonaisuutena asuntovelkaa on vain joka kolmannella kotitaloudella, ja velkaantumisastekin on kasvanut viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana hitaasti.

Tiedot perustuvat valtiotieteen maisteri Ossi Paukun rahoitusraporttiin. Luvuissa eivät ole mukana yhtiölainat, sijoitusasuntojen lainat eivätkä pikavipit.

Suurimmat asuntolainat Espoossa

Eniten asuntolainaa on tarkastelluista kaupungeista Espoossa, jossa keskimääräinen kotitalouden asuntolaina on noin 145 000 euroa. Helsingin lukema on vajaat 134 000 ja Vantaalla noin 115 700 euroa.

Asuntolainojen aiheuttama kotitalouksien velkaantumisaste on isojen lainojen takia korkea pääkaupunkiseudulla. Velkaantumisaste kuvastaa kotitalouden käytettävissä olevien rahatulojen ja velkojen välistä suhdetta, eli sitä missä ajassa kotitalouden nettotuloilla saisi lainat maksettua.

Helsingissä (velkaantumisaste 209 %), Vantaalla (204 %) ja Espoossa (199 %) kotitaloudella on suurin piirtein kahden vuoden tuloja vastaava määrä asuntolainaa.

Seinäjoen kotitaloudet yllättävän velkaantuneita

Pääkaupunkiseudun korkeaa velkaantumisastetta selittää asuntojen kalliit hinnat, sillä kotitalouksien rahatulot ovat keskimäärin muuta maata suuremmat.

Erot asumisen tasossa eivät tilannetta selitä, päinvastoin. Pääkaupunkiseudulla asutaan ahtaammin kuin muualla maassa.

Yllätys on, että Seinäjoen kotitalouksilla on tuloihin suhteutettuna yhtä paljon asuntolainaa (velkaantumisaste 200 %) kuin pääkaupunkiseudulla. Keskimäärin asuntolainaa on noin 100 000 euroa.

Toista ääripäätä edustaa Kouvola. Asuntolainojen aiheuttama velkaantumisaste on vain 148 prosenttia ja keskimääräinen asuntovelka 69 100 euroa.

Erot asumisen tasossa eivät tilannetta selitä, päinvastoin. Pääkaupunkiseudulla asutaan ahtaammin kuin muualla maassa.

Paukun mukaan velkaantumisasteet pitävät sisällään erilaisia asuntoja. Esimerkiksi Helsingissä velan kohde voi olla pieni ja kallis yksiö, muualla maassa väljä omakotitalo.

Seinäjoki nousee velkaantumisasteessa ohi pääkaupunkiseudun, kun mukaan lasketaan asuntovelkojen lisäksi kotitalouksien muut velat. Alueen aktiivinen yritystoiminta selittänee tilannetta.

Tässäkään lukemassa eivät ole mukana sijoitusasuntojen lainat eivätkä taloyhtiölainat.

Reilulla puolella suomalaisista kotitalouksista (52 %) on joko asunto- tai muuta lainaa.

Kymmenessä vuodessa velkaisten asuntokuntien määrä on pudonnut 6 prosenttiyksiköllä. Tähän lienee syynä väestön vanheneminen.

Nuoret velkaantuneita

Korkeimmat velkaantumisasteet ovat ympäri Suomea ikäluokassa, jossa viitehenkilön ikä on enintään 34 vuotta. Näitä kotitalouksia on Suomessa 183 000.

Pääkaupunkiseudulla nuorten kotitalouksien velkakuorma vastaa hieman alle kolmen vuoden nettotuloja. Muualla Uudellamaalla kolme vuotta ei riittäisi lainojen maksamiseen (velkaantumisaste 316 %).

Myös muualla Suomessa nuorten kotitalouksien velkaantumisaste on yli 280 prosenttia.

Paukun mielestä suomalaisten yleinen velkaantumisaste on ihan kohtuullisella tasolla, mutta nuorten velkaantumisesta hän on huolissaan.

”Nuoret joutuvat ottamaan asuntolainaa kohtuuttomia määriä varsinkin suurissa kaupungeissa”, Paukku sanoo.

”Ennen olisi puhuttu koronkiskonnasta”

Kulutuslainoja oli 15,3 miljardia euroa vuoden 2017 lopussa, kasvua on 36 prosenttia vuodesta 2007.

Niin sanottujen vippilainojen määrä oli noin 3,3 miljardia, jossa on kasvua 720 prosenttia vuodesta 2007.

”Ennen vippilainojen osalta olisi puhuttu koronkiskonnasta”, Paukku sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Nuorilla perheillä on huolestuttavan paljon asuntolainaa – Seinäjoella kotitaloudet ovat tuloihin nähden yllättävän velkaantuneita”

 1. Tukholmassa uusien asuntojen hinnat jo -50%, Suomi seuraa aina perässä,

  pääkaupunkiseudulla alkaa kohta Ale-päivät, jopa -70% tulossa…

 2. Mikä pankki myöntää tuommosia summia? Itselläni on asuntovelkaa alle 30 000€ enkä saanut uuteen asuntoon lainaa 6000€ kk tuloilla.

  1. Tuo on nykymaailmassa mahdollista mikäli a) sun vuositulot on tuo 6000€ tai b)sun luottotiedot on kuralla c)pankkitäti tai sinä ette vaan osaa

 3. Meillä vaimon kanssa bruttotulot 5500e kk ja lainaa olisi vielä 280 tuhatta. Helsingistä

 4. Jos raportissa ei otettu huomioon yhtiölainoja, antaa luvut väärän kuvan kokonaistilanteesta. Jos asunto ostetaan esimerkiksi 70 % yhtiölainavivulla, niin osakkaan maksettavaa se on, vaikka ei suoraan omissa nimissä olekaan velkana. Etenkin näillä voimakkaammin rakennettavilla paikkakunnilla yhtiölainat ovat varsin yleisiä, eli ei niitä pitäisi jättää huomiotta.

  1. Vipukelkka: Totta. Yhtiölainat pitäisi huomioda. Toisaalta 70% yhtiölainottettuun asuntoon ei pankkilainaa juuri saa.

   Kaveri tuossa taannoin kehuskeli olevansa velaton, kun osti uudiskohteen kolmion ja sai maksettua omarahoitusosuuden pois. Vain yhtiölainat päällä.

 5. TERVETULOA KAIKILLE, MINÄ NIMI LIKANE PETERS. Haluaisin myös jakaa varteenotettavaa todistusta siitä, miten minulle annettiin 20000 euron lainaa GEORGE KENNETH LAINAN SIJOITUKSEN kautta. OTA YHTEYTTÄ SIJOITTAA SÄHKÖPOSTIIN, JOTKA OLETKO KAIKILLE TYYPPIEN LAINAN SÄHKÖPOSTIIN: georgekennethloaninvestment@gmail.com

Vastaa