Elämystehdas Lapparissa sijaitsevan Duudsonit Activity Parkin katto romahti maaliskuussa 2018. Kuva: Ville Söderström

Onnettomuustutkintakeskus: Huono hitsausliitos aiheutti elämyspuiston kattoromahduksen Torniossa

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi turvallisuustutkinnan Torniossa sijaitsevan elämyspuiston kattoromahduksen syistä.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Onnettomuuden syynä oli puupalkkeja kannattelevien kahden teräskengän pettäminen. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan pettäminen johtui pääosin huonosta hitsausliitoksesta.

Kukaan ei loukkaantunut turmassa vaikka puisto oli tapahtumahetkenä auki ja aivan sortuma-alueen vieressä oli useita lapsia leikkimässä ja pelailemassa. Rakennuslehti kertoi turmasta maaliskuussa. Lue  taustoittava juttu tästä.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Suomessa on muitakin rakennuksia, joiden epäonnistunut suunnittelu ja toteutus voivat aiheuttaa suuren onnettomuuden vaaran.

Keskuksen mukaan ainoa vastaus ongelmaan on rakenteiden tarkastaminen ja korjaaminen, vaikka sekään ei ole ratkaisuna aukoton. Osaaminen ja tietoisuus kehittyvät havaittujen vaurioiden myötä, mutta tiedot vaurioista ja ongelmien ratkaisumalleista leviävät nykyisellään huonosti.

Kunnan rakennusvalvonta oli vaatinut tarkastuksia

Torniossa kunnan rakennusvalvonta oli perustellusti vaatinut kantavien rakenteiden tarkastuksia, koska vanhoja tehdasrakennuksia oltiin muuttamassa kokoontumistilakäyttöön. Vaatimuksia jouduttiin tehostamaan uhkasakolla.

Rakennus oli käytössä, vaikka osa käyttöönoton edellytyksinä olleista toimenpiteistä oli edelleen tekemättä. Myös loppukatselmus puuttui.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan suuremmat ja yksittäisestä kunnasta riippumattomat rakennusvalvonnat antaisivat viranomaiselle paremmat mahdollisuudet huolehtia sujuvalla ja turvallisuuden varmistavalla tavalla erityisesti tavallisesta poikkeavista rakennus- ja muutoshankkeista. Osaamista ja voimaa vaatimusten esittämiseen tarvitaan myös rakennuksen käytön aikaisten tarkastusten valvonnassa.

Tietokanta kehitettävä ja valvontoja yhdistettävä

Onnettomuustutkintakeskus toistaa Tornion tutkintatulosten yhteydessä jo vuonna 2004 antamansa, sekä vuosina 2011 ja 2012 toistamansa suosituksen koskien rakennusvaurioille kehitettävää tietokantaa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että rakennusalalle kehitetään ympäristöministeriön johdolla tietokanta, johon kerätään tietoa mahdollisimman monista rakennusonnettomuuksista ja vaaratilanteista. Kaikilla tulisi olla pääsy kyseiseen tietokantaan ja tiedoista tulisi laatia yhteenvetoja sopivin väliajoin.

Tämän lisäksi toistetaan vuonna 2007 annettu suositus kuntakohtaisten rakennusvalvontojen yhdistämisestä. Ympäristöministeriön tulisi ryhtyä toimenpiteisiin kuntakohtaisten rakennusvalvontojen yhdistämiseksi suuremmiksi kokonaisuuksiksi siten, että kullakin alueellisella rakennusvalvonnalla olisi riittävä erityisosaaminen erilaisten rakennusten ja rakenteiden valvontaan ja seurantaan.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Onnettomuustutkintakeskus: Huono hitsausliitos aiheutti elämyspuiston kattoromahduksen Torniossa”

 1. Ei Tornion tapaisissa maalaiskylissä riitä osaaminen tehdä tuollaisia töitä ja tuskin valvontakaan sen parempaa.

 2. Enpä oikein usko, että tuo Otkesin ehdottama lista rakennusvirheistä tavoittaisi rakennusvirheisiin syypäät.

  Useimmissa tapauksissa onnettomuuden tekninen perussyy ei ole mysteeri kenellekään, kuten tässäkin tapauksessa, vaan pikemminkin itsestäänselvyys. Uskon, että jokainen täysjärkinen ymmärtää, että kuormaa kantavat kiinnikkeet on hitsattava ammattitaidolla ja huolellisesti kiinni.

  Mieleen tulee vuosien varrelta vain muutama onnettomuus, mistä on syytä ottaa kokonaan uutta oppia. Ja niistä on kyllä otettukin.

  1. Miksi olet sitä mieltä, että tiedon jakaminen virheistä ei estäisi niiden tapahtumista jatkossa? Nythän tuosta liitoksesta ei ollut suunnitelmia saatavilla, joten emme pysty varmuudella toteamaan oliko kyseessä suunnittelu- vai hitsaus virhe.

   Varmasti kaikkia ”kikkailijoita” ei tavoitettaisi, mutta ainakin kiinnostuneille saataisiin luotua uutta tietoa ja kenties tätä kautta kasvatettua alalla toimivien henkilöiden ammattitaitoa.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi