Kokeile kuukausi maksutta

Huoneistokeskus: Vanhojen kaksioiden hinnat ovat ehkä saavuttaneet pisteen, jolloin kysyntä laskee

Huoneistokeskuksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan vanhojen kaksioiden kaupat ovat vähentyneet pääkaupunkiseudulla.

Kuuntele juttu

Vuoden 2018 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa yhteensä 3 prosenttia.

Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa koko maassa tehtiin yhteensä yli 28 700 vanhojen asuntojen kauppaa.

Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja

Tampereella kauppamäärät pysyneet samana

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat tammi-kesäkuussa Espoossa 2 prosenttia (+27 kpl), Joensuussa 6 prosenttia (+19 kpl), Lappeenrannassa 22 prosenttia (+81 kpl) ja Porissa 4 prosenttia (+18 kpl).

Laskua vanhojen asuntojen kauppamäärissä oli tammi-kesäkuussa Helsingissä 4 prosenttia (-180 kpl), Vantaalla 4 prosenttia (-62 kpl), Turussa 6 prosenttia (-94 kpl), Kuopiossa 2 prosenttia (-15 kpl), Vaasassa 10 prosenttia (-46 kpl) ja Kouvolassa 1 prosenttia. (-4 kpl).

Tampereella ja Lahdessa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat pysytelleet tammi-kesäkuussa samana viime vuodesta.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat laskivat reilusti Kouvolassa

Vanhojen kaksioiden neliöhintoja vertailtaessa hinnat ovat kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa nousseet valtakunnallisesti 4 prosenttia verrattuna vuoden 2017 tammi-kesäkuuhun.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat tammi-kesäkuussa Helsingissä 9 prosenttia, Espoossa 1 prosenttia, Vantaalla 5 prosenttia, Tampereella 4 prosenttia, Turussa 7 prosenttia, Joensuussa 5 prosenttia, Lappeenrannassa ja Porissa 1 prosenttia sekä Lahdessa 4 prosenttia.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat laskeneet tammi-kesäkuussa mm. Vaasassa (-1 %) ja Kouvolassa (-16 %).

”Pääkaupunkiseudulla vanhojen kaksioiden kauppoja on tehty tänä vuonna tammi-kesäkuussa 5 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat samalla ajanjaksolla kuitenkin nousseet 8 prosenttia ja myyntiajat pidentyneet 5 prosenttia. Tämä voi indikoida, että kaksioiden hinnat ovat saavuttaneet pisteen, jolloin kysyntä laskee tai sitten tarjontaa ei vain ole riittävästi”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen kertoo.

Asuntojen myyntiaika pysynyt lähes samana

Vertailtaessa kaikkien vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaikoja, ovat myyntiajat pysytelleet vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana pääkaupunkiseudulla lähes viime vuoden lukemissa, kun muualla Suomessa vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet 3 prosenttia.

Tammi-kesäkuussa 2018 vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 58 vuorokautta ja muualla Suomessa keskimäärin 84 vuorokautta.

Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Huoneistokeskus: Vanhojen kaksioiden hinnat ovat ehkä saavuttaneet pisteen, jolloin kysyntä laskee”

  1. Valitettavaa on että Suomeen annettiin mudostua asuntohintakupla jälleen, ihan FIVA:n avustuksella, nyt Suomi tullee kärsimään jälleen syvemmän laman kuin muut EU maat, kuten sanotaan tyhmyys maksaa….

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat