Kokeile kuukausi maksutta

Historiaa tihkuva hotelli myytiin Helsingin keskustassa – Venäläisiä emigranttejakin majoittanutta arvokiinteistöä odottaa jättiremontti

HYY osti Seurahuoneen ja yhdistää sen Uuteen ylioppilastaloon.

Seurahuoneen talo yhdistyy Uuteen ylioppilastaloon Mannerheimintiellä. Nordean yrityspalvelukonttori jatkaa toimintaansa vuokralaisena. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY Yhtymä on ostanut Seurahuoneen talon sijoitusyhtiö Spondalta. Kauppakirjat allekirjoitettiin torstaina. Kauppahintaa osapuolet eivät kerro julkisuuteen.

HYY:n tavoitteena on yhdistää hotelli Seurahuone sekä Uuden ylioppilastalon B- ja C-raput yhdeksi isoksi hotelliksi. Molemmat kiinteistöt ovat peruskorjausiässä, joten samanaikainen linjasaneeraus on urakkana tehokas.

Toimitusjohtaja Antti Kerppola laskee, että hotelli Seurahuoneen nykyisten 118 huoneen lisäksi Uuteen ylioppilastaloon syntyy 126 huonetta. Uudesta hotellista tulee 244 huoneineen vain hieman pienempi kuin 270 huoneen hotelli Vaakuna Kaivokadun toisella puolella.

Hotellioperaattoria ei vielä ole valittu. Scandic-ketjun sopimus hotelli Seurahuoneen pyörittäjänä päättyy vuoden vaihteessa.

Operaattorivalinnan jälkeen hotellista tehdään tarkemmat remonttisuunnitelmat. Urakka voisi edetä siten, että uusi hotelli viettäisi avajaisia vuonna 2021.

Sijaintinsa ja puitteittensa puolesta uusi hotelli tavoittelee paremman keskiluokan statusta, muttei suoranaista luksusluokitusta. Kerppola uskoo, että kokonaisuudesta tulee kansainvälisesti kiinnostava.

Molemmat kiinteistöt ovat kuuluisten arkkitehtien suunnittelemia, ja ne ovat olleet keskiössä Suomen historian moninaisissa käänteissä.

”Hotelli Hansaa tuskin kukaan jäi kaipaamaan”

Vuonna 1914 avautuneen hotelli Seurahuoneen suunnitteli arkkitehti Armas Lindgren. Lindgren ja arkkitehti Wivi Lönn ovat suunnitelleet Uuden ylioppilastalon, joka valmistui vuonna 1910.

Ajan tavan mukaan Uuteen ylioppilastaloon rakennettiin asuntola opiskelijoille ja talossa toimi legendaarinen Hotelli Hansa aina 1960-luvun lopulle saakka.

”Hotelli Hansaa tuskin kukaan jäi kaipaamaan. Aika oli silloin ajanut sen ohi”, historioitsija Laura Kolbe sanoo.

Sen ravintola tarjosi sopivan pesän kulttuuriväelle kuten kirjailija Hannu Salamalle ja Pentti Saarikoskelle. Hansan sulkeutumisen jälkeen tämä väki siirtyi Kolben mukaan ravintola Kosmokseen.

Kolbe muistaa omilta opiskeluajoiltaan 1980-luvulla, miten Uuden ylioppilastalon silloinen rakennushanke synnytti Kaivopihan ja aivan uudentyyppistä kävelykeskustaa.

Toinen hotellihanke vireillä

Helsingin yliopiston opiskelijaelämään hotellihanke ei vaikuta muuten kuin välillisesti. Kerppola ja HYY:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Linna uskovat, että sijoitustoiminta auttaa ylioppilaskuntaa hankkeessa luopua sadan euron jäsenmaksusta 2020-luvun puoliväliin mennessä.

HYY:n taloustilanne on erittäin vankka. Sen omavaraisuusaste on Kerppolan mukaan nyt 80 prosenttia. Kiinteistökauppa rahoitetaan lainalla.

Opiskelijatoiminta Uuden ylioppilastalossa jatkuu pääosin ennallaan, vaikka B- ja C-raput muuttuvat hotelliksi. Peruskorjattu A-rappu, uusi opiskelijatalo Leppäsuolla sekä Kampista hankittu esteetön työskentelytila kattavat opiskelijoiden nykytarpeita.

HYY:llä on vireillä toinen hotellihanke Hakaniemessä. HYY voitti kesäkuussa tontinluovutuskilpailun Siltasaarenkadulla.

HYY:n tavoitteena on rakentaa kolmiosainen kiinteistö, jonka yhdessä osassa olisi hotelli ja toisessa osassa toimistotiloja ja yrityskiihdyttämö. Kolmannessa talossa olisi kansainvälisen tutkijavaihdon majoituspiste.

Lyyraksi nimetty uudisrakennus sijoittuisi Siltasaarenkadun ja Toisen linjan risteyksen Hakaniemen metroaseman sisäänkäynnin tuntumaan.

Talot tihkuvat historiaa

Seurahuoneen talon on suunnitellut arkkitehti Armas Lindgren ja Uuden ylioppilastalon Lindgren yhdessä Wivi Lönnin kanssa.

Seurahuone avasi ovensa Kaivokadulla vuonna 1914 ja Uusi ylioppilastalo 1910.

Seurahuoneella asui ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen aikaan venäläisiä emigrantteja.

Uusi ylioppilastalo, etenkin hotelli Hansan ravintola oli suomalaisen kulttuuriväen suosiossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Historiaa tihkuva hotelli myytiin Helsingin keskustassa – Venäläisiä emigranttejakin majoittanutta arvokiinteistöä odottaa jättiremontti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat