Kokeile kuukausi maksutta

Helen haluaa lisää kahdensuuntaista kaukolämpökauppaa

Yhtiö on aiemminkin ostanut ylijäämälämpöä yksittäisiltä asiakkailtaan, mutta hintaneuvottelut on aina käyty tapauskohtaisesti. Nyt yhtiö on laatinut ylijäämälämmölle julkisen, kaikille tuottajille yhteisen, hinnoittelun sekä yhtenäiset tekniset vaatimukset, eli toisin sanoen tuotteistanut sen.

Suomenlinnaan johtava kaukolämpötunneli Kaivopuistosta Länsi-Mustasaarelle.

”Halusimme tehdä ostettavan lämmön hinnoittelusta selkeää, ennustettavaa ja yksinkertaista”, Helenin johtaja Marko Riipinen sanoo Rakennuslehdelle.

Ostettavan lämmön hinta vaihtelee vuodenajan mukaan ja löytyy Helenin sivuilta. Siihen vaikuttavat kunkin kauden kaukolämmön tuotantokustannukset sekä kaukolämmön kysyntä.

Esimerkiksi juuri nyt voimassa on syyshinnoittelu, ja lämmön ostohinta on 30,60 €/MWh. Tämä hinta on voimassa suoraan kaukolämpöverkossa hyödynnettävissä olevalle lämmölle, eli vähintään 80-asteiselle lämmölle.

Tammikuussa alkavalla talvikaudella hinta tulee tällä tietoa olemaan 36,23 €/MWh, maaliskuussa alkavalla kevätkaudella 24,96 €/MWh ja toukokuussa alkavalla kesäkaudella 12,12 €/MWh.

Vaikka Helen on aiemminkin ostanut yritysten ja kiinteistöjen ylimääräisiä lämpöjä, ovat määrät Riipisen mukaan toistaiseksi olleet pieniä. Nyt tavoitteena on tehdä toiminnasta tunnettua ja toivottavasti löytää aiemmin piiloon jääneet ylijäämälämmön lähteet.

”Helsingissä on vain vähän teollisuutta, mutta jos jotain ylijäämälämpöä löytyy, haluamme sen verkkoomme. Toivottavasti tämä uusi tuote auttaa meitä ja lämmönlähteitä löytämään toisemme.”

Esimerkkinä mahdollisista ylijäämälämmön lähteistä hän mainitsee konesalit.

Ostetun lämmön on oltava vähintään 80-asteista

Kaksisuuntainen kaukolämpökauppa on tarkoitettu Helenin kaukolämpöä käyttäville kiinteistöille, yrityksille ja asuintaloille, joiden toiminnassa syntyvä lämpö sopii sellaisenaan kaukolämpöverkossa hyödynnettäväksi. Käytännössä tämä tarkoittaa yli 80-asteista lämpöä. Kaupankäyntimahdollisuudet selvitetään kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Esimerkiksi teollisten toimijoiden prosesseissa voi syntyä suoraan hyödynnettävissä olevaa, riittävän korkean lämpötilan lämpöä.

Sen sijaan kiinteistöosake- ja asunto-osakeyhtiöissä saattaa olla matalan lämpötilan lämpöä, joka vaatii lämpötilatason nostoa ennen kuin sitä voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa.

Tavallisessa asuinrakennuksessa syntyvä lämpö on Helenin hyödynnettävissä, jos kiinteistöllä on käytössään omaa lämmöntuotantokalustoa kuten lämpöpumppuja, joilla lämpö voidaan jalostaa kaukolämpöverkossa hyödynnettäväksi.

”Helen haluaa hyödyntää olemassa olevaa kaukolämpöverkkoa mahdollisimman tehokkaasti. Ylijäämälämpöjä hyödyntämällä voimme vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja parantaa energiajärjestelmämme energiatehokkuutta”, Riipinen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helen haluaa lisää kahdensuuntaista kaukolämpökauppaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat