Kokeile kuukausi maksutta

Helen ja Skanska selvittävät lämpöenergian kausivarastoa

Helen ja Skanska selvittävät jättimäisen lämpöenergian kausivaraston toteuttamista Helsingin Kruunuvuoren alla sijaitseviin vanhoihin kallioluoliin.

Kruunuvuorenrannan uuden asuinalueen luoteisosan eli Skanskan suunnittelualueen, Kruunuvuoren, suunnittelu on käynnissä. Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit

Vastaavaa ratkaisua ei tiettävästi ole toteutettu muualla maailmassa.

Tiedotteen mukaan energian kausivarastointiratkaisua kaavaillaan osaksi ekologisen kaupunginosan energiajärjestelmää, jossa hyödynnetään uudella tavalla auringon lämmittämää merivettä sekä asuinrakennusten kierrätyslämpöä.

Suunnitellussa hankkeessa otetaan käyttöön Kruunuvuoren alapuolella sijaitsevat kallioluolat, joista toista on aiemmin käytetty öljyn varmuusvarastona. Luolien tilavuus on yhteensä 300 000 kuutiota, ja ne sijaitsevat noin 50 metriä merenpinnan alapuolella.

Helenin suunnittelema energiaratkaisu perustuu malliin, jossa lämpöpumppujen avulla toteutetaan rakennusten lämmitys ja jäähdytys. Luolat täytetään kesäaikaan Kruunuvuorenselän auringon lämmittämällä pintavedellä, jota hyödynnetään talvikaudella lämpöpumppujen energianlähteenä.

”Energian kausivarastointi on yksi tärkeistä tulevaisuuden ratkaisuistamme”

Kesäkaudella kerätään hyötykäyttöön myös auringosta peräisin oleva rakennusten ylimääräinen lämpö, joka jalostetaan ja kierrätetään asukkaiden käyttöön. Mallissa siis auringon lämmittämä merivesi ja rakennukset toimivat lämpöpumppujen lämmönlähteinä ja alueen lämpöverkot lämmön kerääjänä ja jakelijana.

”Energian kausivarastointi on yksi tärkeistä tulevaisuuden ratkaisuistamme, kun vähennämme päästöjä ja lisäämme uusiutuvan energian käyttöä. Tässä hankkeessa otetaan merkittävä askel päästöttömään energiatulevaisuuteen ja samalla lisätään asumismukavuutta ekologisesti”, johtaja Marko Riipinen Helenistä sanoo tiedotteessa.

Suunnitellun energian kausivaraston kapasiteetti riittää kattamaan jopa kolmanneksen koko Kruunuvuoren alueen lämmitysenergiantarpeesta. – Kyseessä on siis energiaratkaisu, jolla on alueen lämmitysenergiantarpeen kannalta todellista merkitystä, iloitsee hankekehitysjohtaja Satu Ryynänen Skanskasta.

”Uuden kaupunkistrategiansa mukaisesti Helsinki korostaa ilmastovastuuta ja ekologisia arvoja muun muassa lisäämällä uusia energiajärjestelmiä ja uusiutuvaa energiaa.  Kruunuvuorenrannan mahdollinen lämpöenergian kausivarasto on tästä erinomainen iso alueellinen esimerkki”, lisää Kruunuvuorenrannan projektinjohtaja Pirjo Sirén Helsingin kaupungilta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Helen ja Skanska selvittävät lämpöenergian kausivarastoa”

  1. Hyvä idea, jos on luolia. Mistään avaruustieteestähän tässä ei ole kysymys. Ehö Tampereellakin voitaisiin ottaa Naistenlahden jättiläismäinen öljysäiliö samaan lämmönvarauskäyttöön. Öljyhän jää kohta Tampereellakin pois lämmityskäytöstä, kun kaupunki on julistautunut hiilineutraaliksi ensi vuosikymmenellä.

  2. Onko tutkittu ettei tästä ole terveydelle haittavaikutuksia? Jos lämmön ottaa pois merestä, niin sehän on kohta jäässä koko kesänkin.

    Ei vaan. Hieno juttu että tutkitaan ja uskalletaan kokeilla.

  3. Kova haaste on poispumpattavasta vedestä erottaa öljy, jota todennäköisesti säiliön ulkopuolelta kallioraoista jokaisessa tyhjennysvaiheeessa voi tulla, ettei merialueelle tule päästöjä.

  4. Pumpataanko joka vuosi kesällä sisälle vettä ja taas keväällä takaisin mereen. Aikamoiset pumppausmäärät.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat