Kokeile kuukausi maksutta

Golfyhtiö läjitti luvatta valtavasti maata pellonpohjalle – Vantaan kaupunki vaatii konkurssipesältä 17 miljoonaa euroa maamassojen poistamisesta

Poliisi tutkii mahdollisia ympäristörikoksia.

Vantaan Golfpuiston konkurssipesä setvii Petikon keskeneräisen golfkentän tilannetta. Kuva Juhani Niiranen / HS

Vantaa velkoo 17,2 miljoonan euron saatavia maansortumillaan otsikoihin päätyneeltä Vantaan Golfpuiston konkurssipesältä.

Kaupunki on ilmoittanut konkurssipesän hoitajalle saatavista, joita se voi tarkentaa poliisitutkinnan edetessä. Kenttäyhtiö on tutkinnan kohteena muun muassa ympäristörikoksista.

Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) luonnehtii konkurssipesälle lähetettyä saantikirjelmää kaupungin oikeuksien valvonnaksi. Varsinaisista jatkotoimista kaupunki ei ole vielä tehnyt päätöksiä.

”Kirje on lähetetty konkurssipesän velkojien kokousta varten”, Penttilä sanoo.

Petikon golfkentän kenttäyhtiö meni konkurssiin lokakuussa. Toimintaa valmiilla yhdeksän reiän kentänosalla aikoo ensi kesänä jatkaa golfseura.

Ongelmallista maanläjitystä on tehty kentän takaosassa, jonne alun perin oli määrä valmistua toinen 9-reikäinen kentän puolikas.

Ylijäämämaata oli läjitetty noin 1,8 miljoonaa kuutiota

Vantaa on päätynyt mittavaan saatavaan laskemalla, paljonko ylimääräisen, lupaehdot ylittävän läjitysmaan kuljetus pois Petikosta maksaisi. Hinta on yksilöity kaupungin oman Pitkäsuon maankaatopaikan hinnaston mukaan.

Ongelmalliseksi laskelman tekee, ettei kenttäyhtiön saamassa toimenpideluvassa ole määritetty lisämaan määrää kuutioina. Kenttäyhtiö oli laatinut suunnitelman, jonka mukaan vanhalle pellonpohjalle tuotaisiin jonkin verran maata, jotta golfkentästä saataisiin maastonmuodoiltaan vaihtelevampi.

Kenttäyhtiö toimitti vuonna 2017 rakennusvalvonnan ja ympäristökeskuksen tietoon, että lisämaan tarve oli uudessa suunnitelmassa laskettu 400 000 kuutioon. Uusi kenttäsuunnitelma toimitettiin viranomaisille sen jälkeen, kun läjityskasat alkoivat sortua Herukkapuroon.

Kaupungin viime keväänä teettämän laserkeilauksen perusteella ylijäämämaata oli lopulta läjitetty pellonpohjan päälle noin 1,8 miljoonaa kuutiota. Konkurssipesälle lähetetyssä saantikirjeessä kaupunki on laskenut kuluja 1,4 miljoonan kuution poisviennin perusteella.

Ex-toimitusjohtaja: Kaupunki sekoittaa käsitteet

Vantaan Golfpuiston entinen toimitusjohtaja Ville Nurmi paheksuu, että kaupunki sekoittaa ylijäämämaa­keskustelussa irtokuution ja kiintokuution käsitteet. Tämä sekaannus aiheuttaa merkittävän eron, kun puhutaan lisämaan arvosta tai pois kuljetettavista maakuormista.

Nurmen mukaan 400 000 kuution laskelma tarkoitti nimenomaan kiintokuutioita, mikä irtokuutioiksi muutettuna nostaisi tavoitemäärän noin 700 000 irtokuutioon. Ero laserkeilauksen tulokseen olisi siten pienempi kuin kaupungin laskelmassa.

Lisäksi kaupunki aikoo laskea vuokrasaatavia myös vuokra-ajan päättymisen jälkeiseltä ajalta aina siihen saakka, kunnes vuokra-alue on puhdistettu ja siivottu vuokrasuhteen alkamisajankohtaa vastaavaan kuntoon.

Ongelmallista maanläjitystä on tehty kentän takaosassa, jonne alun perin oli määrä valmistua toinen 9-reikäinen kentän puolikas.

Vantaa lähtee siitä, että kenttäyhtiö on todellisuudessa ryhtynyt harjoittamaan maanläjitystä liiketoimintana eli huijannut kaupunkia kenttäaikeillaan.

Ylimitoitetun läjityksen seurauksena maamassat sortuivat luonnonvaraiseen Herukkapuroon, joka tulvi aina Vestran luonnonsuojelualueelle saakka. Sittemmin Herukkapurolle on avattu uusi uoma läjitysalueen länsireunalle.

Eri osapuolten tekemät lukuisat tutkintapyynnöt Petikon kentästä ovat työllistäneet poliisia viime vuonna. Vantaan kaupunki teki kaksi eri aiheisiin liittyvää tutkintapyyntöä, joista toinen kohdistui mahdollisiin ympäristörikoksiin ja toinen mahdollisiin talousrikoksiin.

Golfpuisto on tehnyt oman tutkintapyynnön kaupungin toimista poliisille, kun Vantaa yksipuolisesti purki vuokrasopimuksen ja otti kenttäalueen takaisin haltuunsa viime kesänä.

Poliisilla kolme tutkintalinjaa

Tutkinnanjohtaja Juha Koivisto Itä-Uudenmaan poliisin talousrikosyksiköstä sanoo, että tässä vaiheessa tutkinnassa on kolme linjaa. Poliisi selvittää, onko Petikossa tapahtunut ympäristörikoksia maanläjityksen yhteydessä. Ympäristörikoksia voisivat olla maamassojen suuret määrät sekä pilaantuneiden tai likaisten maamassojen läjittäminen.

Lisäksi poliisi selvittää, miten kaupungin virkamiehet ovat asiassa toimineet. Närkästynyt golfinpelaaja teki tutkintapyynnön kaupungin virkamiesten toiminnasta viime kesänä.

Kaupunki purki viime kesänä maanvuokrasopimuksen sillä perusteella, että golfkenttäyhtiö oli sopimuksen vastaisesti luovuttanut alueen kolmannen osapuolen eli maanrakennusyhtiö KRY:n käyttöön. KRY kuljetti Petikkoon 1,8 miljoonaa irtokuutiota maamassoja lähinnä helsinkiläisiltä rakennustyömailta.

Vantaan Golfpuiston emoyhtiö United Golf Group on sekin lähestynyt poliisia Vantaan Golfpuiston vuoksi. Emoyhtiön omistajat olivat riitaantuneet Vantaan Golfpuiston vetäjien kanssa.

Emoyhtiö United Golf Group meni konkurssiin viime kesänä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Golfyhtiö läjitti luvatta valtavasti maata pellonpohjalle – Vantaan kaupunki vaatii konkurssipesältä 17 miljoonaa euroa maamassojen poistamisesta”

  1. Millä tasolla on Vantaan rakennusvalvonta, että tällaisen on mahdollista tapahtua? Kyllä nämä valvovat viranomaiset ja poliittiset päättäjäkin pitäisi saada vastuuseen laiminlyönneistään. Jos kunnan alueella voi tuupata pari miljoonaa kuutiota tavaraa minne lystää, on jossain todella pahasti mätää. Se on sellainen letka rekkoja, että jos niitä ei huomaa, herää vakava epäilys, että joku sulkenut silmänsä ja jostain syystä.

  2. aika hidasjärkistä porukkaa kunnalla on kun kerkesivät tuollaisen mällin kuskata, ennen kuin kunnan isät heräsivät.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat