Kokeile kuukausi maksutta

Golfkentän maanrakennustyöt aiheuttivat mittavia tulvia Vantaan Petikossa – pisimmillään järvi oli kilometrin pituinen

Jatkuviin tulviin kyllästynyt Vantaan ympäristökeskus hakee hallintopakkopäätöstä Vantaan Golfpuistolle sen aiheuttamien tulvahaittojen vuoksi.

Petikkoon syntyi läjitysten vuoksi esimerkiksi tulvajärvi. Kuva: Vantaan kaupunki

Vantaan uusimman golfkentän rakentaminen Petikossa on aiheuttanut maanvyöryjä ja tulvia viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Hallintopakkopäätöksen voi tehdä Uudenmaan ely-keskus, joka uhkasakolla voi patistaa yrittäjää laittamaan tulvimiset kuriin. Kaupunki ei uhkasakkoa voi määrätä.

Vetinen tapahtumakulku sai alkunsa vuoden 2016 syksyllä, kun golfkentän pohjoisalueelle läjitettiin maata vanhaa pellonpohjaa tukevoittamaan ja luomaan vaihtelevampaa maastoa.

Syyskuussa maa alkoi sortua kohti peltojen välissä kulkevaa Herukkaojaa, joka tunnetaan myös Herukkapurona. Vuoden aikana sortumia oli ainakin neljä.

Niiden ja runsaiden sateiden seurauksena vesi pakkaantui tulvajärveksi sortuman pohjoispuolelle ja maasto alkoi vettyä. Vantaan ympäristökeskuksen mukaan tulvajärven pinta oli laajimmillaan 15 hehtaaria eli kaksinkertainen Vantaan suosittuun uimapaikkaan Kuusijärveen verrattuna.

Pisimmillään tulvajärvi oli yli kilometrin pituinen.

Vesi katkaisi Espoon Serenasta Petikkoon kulkevan patikointireitin, ja laineet liplattivat Vestran Natura-alueen laitamilla. Veden syvyys oli korkeimmillaan pari metriä.

Vedelle kaivettiin uusi kulkureitti

Vantaan Golfpuiston toimitusjohtaja Ville Nurmen mukaan tulvimista yritettiin hoitaa kaivamalla vedelle uusi kulkureitti ja syventämällä ojaa. Tämä onnistui vasta viime kuun puolivälissä, pari viikkoa ympäristöviranomaisten katselmuksen jälkeen.

Nurmi ihmettelee, mitä muuta yhtiö voi enää tehdä, jos ely-keskus päättää uhkasakosta.

Turhautuneisuus paljastuu myös Vantaan ympäristökeskuksen muistiosta, joka on päivätty 10. tammikuuta. Paikan päällä tehdyssä katselmuksessa ilmeni, että tulvimista ei ollut saatu kuriin.

Urakoitsija oli viime kesänä asentanut putkia sortuma-alueelle varmistamaan tilapäisesti vedenkulkua. Vettä oli kuitenkin niin paljon, että se virtasi loppusyksystä putken päällä.

”Heti kun olimme saaneet putket paikalleen, alkoi sataa ja sade jatkui koko syksyn”, kertoo Nurmi.

Ympäristökeskus huolestui kiintoainekuormasta

Golfpuisto on selvittänyt vaihtoehtoa, jossa Herukkaoja putkitettaisiin pysyvästi noin 120 metrin matkalta. Nurmen mukaan se ei sovi golfkentän ilmeeseen. Viranomaisetkaan eivät ole innostuneet puron hautaamisesta maan alle.

Ely-keskuksen arvion mukaan Herukkaojan linjaus ei ole ollut enää vuosiin luonnonmukainen, vaikka oja-nimestään huolimatta se on virtaava luonnonvesi.

Ely-keskus luokittelee Herukkaojan vesilain mukaiseksi noroksi, jonka muutostöille eli esimerkiksi uoman siirrolle ei tarvitse hakea toimenpidelupaa.

Vantaan ympäristökeskus luokitteli alun perin Herukkaojan puroksi, jolloin sen lupakohtelu olisi tiukempi.

Ympäristökeskus on huolissaan kiintoainekuormasta, joka on tulva-alueelta valunut alapuoliseen vesistöön Pikkujärven luonnonsuojelualueelle ja Espoon Pitkäjärveen, jossa on jo vuosia tehty mittavia kunnostustöitä.

otsikkoa muokattu klo 15.13

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Golfkentän maanrakennustyöt aiheuttivat mittavia tulvia Vantaan Petikossa – pisimmillään järvi oli kilometrin pituinen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat