Mineraalivillakuidut ärsyttävät poliisien silmiä Rovaniemellä

Jopa 30 Rovaniemen pääpoliisiaseman työntekijää oireilee sisäilmaongelmien vuoksi. Heillä ei ole aikaa odottaa vuodelle 2021 suunniteltua peruskorjausta vaan väistötiloihin on tarkoitus muuttaa pian, kertoi Lapin Kansa.

Jopa 30 Rovaniemen pääpoliisiaseman työntekijää oireilee sisäilmaongelmien vuoksi. Heillä ei ole aikaa odottaa vuodelle 2021 suunniteltua peruskorjausta vaan väistötiloihin on tarkoitus muuttaa pian, kertoi Lapin Kansa.

Hengitystieoireiden pääsyynä pidetään ilmanvaihdon mukana leviäviä mineraalivillakuituja. Kuidut ovat todennäköisesti peräisin eristevilloista, joita on käytetty ilmanvaihdon äänenvaimennuksessa. Mineraalivillapöly aiheuttaa samantyyppisiä ärsytysoireita kuin homekin.

Rovaniemellä kuitukorjauksia ja siivouksia on tehty viime talvesta alkaen. Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja kuitukorjaukset on tehty kaikissa muissa rakennuksissa paitsi peruskorjaukseen tulevissa osissa. Osa rakennuksista on valmistunut 1950-luvulla ja osa 1960-luvulla.

Mineraalivillat ovat kiusanneet Suomessa monien muidenkin vanhojen talojen käyttäjiä. Ilmanvaihtolaitteiden ääneneristeiden lisäksi niitä on voinut vapautua myös vanhoista, hapertuvista akustiikkaeristeistä. Korjauskeinoina ovat huolellinen siivous, joka kattaa kaikki piilossa olevatkin tasot ja kuitujen sitominen tai peittäminen erilaisin keinoin, esimerkiksi teippaamalla. Eristeet voi myös vaihtaa uusiin ja parempiin.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Mineraalivillakuidut ärsyttävät poliisien silmiä Rovaniemellä”

 1. Sitä on kyllä pakko ihmetellä, miksi mineraalivillakuidut ärsyttävät poliiseja mutta eivät mineraalivillatehtaassa jatkuvasti työskenteleviä ihmisiä.

  1. Tuon betonimiehen ihmettelyn voisi tulkita jopa ongelman vähättelyksi. Tehtaissa riskit tiedetään ja työturvallisuus on kunnossa. Toimistoissa ilmanvaihdosta silmille tuprahtavat kuidut ovat aina yllätys ja usein myös mysteeri ennen kuin syy ärsytykselle selviää.

   Olemme kirjoittaneet tästä aiheesta ennenkin. Tässä hieman tiivistystä:

   Kuidut voivat aiheuttaa erilaisia ylähengitysteiden, silmien ja ihon ärsytysoireita ja ne saattavat altistaa ylätiehengitysteiden tulehduksille. Silmiä ärsyttävä vaikutus perustuu siihen, että kuidut silmiä räpytettäessä hankaavat ja rikkovat silmän ja luomien pintoja. Vaikutukset ovat tutkimustiedon pohjalta lähinnä lyhytaikaisia eli ne poistuvat, kun altistus poistuu.

   2000-luvun taloissa villatuotteet on varustettu kuitujen irtoamisen estävillä pinnoitteilla. Myös sideaineiden tartunta on parantunut. Itse sideaineet ovat pitkälti samat, mutta ne ovat nykyisin jakautuneet tasaisesti levyn koko pintaan

   Eristystuotteita, joista kuituja ei irtoa, on toki ollut tarjolla jo vuosikymmeniä, mutta yleensä kysyntä kohdistuu halvempiin tuotteisiin, joita käytettäessä kuitujen irtoaminen on edelleen ongelma. Villapohjaisia akustiikkalevyjä saa nykyään erilaisilla pinnoitteilla päällystettynä.

 2. Betonimieheltä tämä on kyllä vain aitoa ihmettelyä. Jotain erityistä täytyy liittyä toimisto-olosuhteisiin.

  Kun käy mineraalivillatehtaalla, ei voi välttyä ajatukselta, että ilmassa on pakko olla jonkin verran kuitua. Ainakaan viimeksi käydessäni työntekijät eivät käyttäneet hengityssuojia tms. suojavarustusta.

  Minusta tätä voisi pitää mieluummin juttuaiheena kuin asian vähättelynä.

 3. Minäpä taas uskon että mineraalivillatehtaan työntekijöistä vastaavaa tutkimusta ei vain ole julkaistu. Jos siellä kerran ei ole suojaimia, niin sitten on kyllä todella hyvin hoidettu ilmanvaihto sekä pölyn talteenotto.

 4. Tässä yksinkertainen pikatesti kuiduille. Pyyhi pinnoille laskeutunutta pölyä sormiisi ja hiero pölyä etu- ja keskisormen sekä peukalon välissä. Tuntuuko pöly pistelevältä? Seuraa sormenpäittesi tilannetta käsien pesun jälkeen vuorokauden ajan. Jos pistelyä ja kipua tuntuu vielä useiden tuntien kuluttua, niin pölyssä oli kuituja suurella todennäköisyydellä.
  https://www.rakennuslehti.fi/2017/04/ilmakanavien-ja-akustoinnin-polisevat-villaeristeet-aiheuttavat-homeen-kaltaisia-oireita/.
  Uusissakin ilmanvaihtolaitteistoissa voi olla kuitu- ja hajuongelmaa, jos laitteistossa on käytetty mineraalivillaa äänenvaimennusmateriaalina. Tuloilmassa voi haista mineraalivillan sideaineen VOC-päästöt (”tunkkaista ilmaa”) ja lisäksi sisälle voi tulla mineraalivillakuituja (”pistelevää, kuivaa ilmaa”). Itse olen havainnut mineraalivillan hajua ja kuituja uusissa hotelleissa, kauppakeskuksissa ja työpaikoilla. Ilman suuri kosteus lisää VOC-päästöjä moni(kymmen)kertaisiksi.
  Kuitukorjaukset ovat myös Vantaan koulukorjausten kolmen kärkitoimenpiteen listalla. Korjauksia tekevän tahon mukaan kuitulähteiden poisto on myös edullista muuhun korjaamiseen verrattuna. https://www.rakennuslehti.fi/2018/03/home-ei-ole-suinkaan-yleisin-sisailmaongelma-julkisissa-rakennuksissa/

Vastaa