Hirrestä tehtyjen pientalojen suosio kasvaa, mutta muuten vuosi oli pettymys pientalorakentajille

Rakennustutkimus RTS odottaa pientalorakentamisen kasvavan ja kerrostalorakentamisen laskevan. Erityisesti hirsitalo on lisännyt suosiotaan.

Perinteinen suomalainen pientalounelma on punainen tupa veden äärellä. Se on jäänyt yhä kaukaisemmaksi haaveeksi.

Suomessa aloitettiin viime vuonna noin 46 000 asunnon rakentaminen, kun vuonna 2017 aloituksia oli 44 000 asuntoa.

”Suhdannesyklin kääntyessä ennakoimme asuntoaloituksia kertyvän tänä vuonna noin 40 000 kpl, mikä on edelleen historiallisesti tarkasteltuna korkealla tasolla”, kirjoittaa Rakennustutkimus RTS markkinakatsauksessaan.

Asuntojen kappalemäärä on kasvanut enemmän kuin rakennuslupien mittaama kuutiomäärä. Syynä on asuntokoon pieneneminen. Varsinkin sijoittajat ovat suosineet pieniä vuokrattavaksi tarkoitettuja asuntoja. Uuden asunnon keskipinta-ala on nyt 43 neliömetriä, kun se vuonna 2012 oli 58 neliömetriä.

Pientalorakentamisen vähäinen kasvu oli pettymys

Aarne Jussilan perustama RTS on erikoistunut pientalorakentamisen seurantaan. Nyt se arvioi, että omakotirakentaminen olisi lievässä kasvussa. Kasvu on jäänyt kuitenkin selvästi pienemmäksi kuin mitä Jussila ja pientaloteollisuus vielä viime vuoden alussa arvioi. Ennustettujen kahdeksan prosentin kasvulukujen sijaan viime vuonna jouduttiin tyytymään 2 prosentin kasvuun samaan aikaan kuin kerrostalorakentamisen kasvu ylitti ennusteet. Varsinkin alkuvuosi oli heikko.

”Vuonna 2018 omakotitaloja aloitettiin arviomme mukaan 7 500 kpl, jossa kasvua edelliseen vuoteen 2%. Nyt vuoden vaihteessa taloteollisuuden tilauskanta oli noin 5 % viime vuotta edellä. Odotamme kasvun jatkumista tällä noin 5-7%:n tasolla, jolloin arviomme vuodelle 2019 noin 8000 omakotialoitusta.”

Yhtiömuotoisen rakentamisen määräkehitys pysähtyi yllättäen 1800-1900 pientalon tasolle, kun ennuste oli 2300.

Viiden suurimman kaupungin osuus kerrostalorakentamisesta oli viime vuonna 58 prosenttia, kun se rivitaloissa oli vain 22 prosenttia ja omakotitaloissa 25 prosenttia. Kuntalaiset ovat monissa kyselyissä toivoneet isompaa rivitalojen (ja varsinkin senioreille sopivien yksikerroksisten rivitalojen) osuutta, mutta kaupungit osoittavat tontteja etupäässä kerrostalorakentamiseen.

”Lähes olematon tonttitarjonta pientalomuotoiselle asuntorakentamiselle suurimmissa kaupungeissa on aiheuttanut lähes 3000 pientaloasunnon vajeen”, arvioi RTS. Parhaiten suurista kaupungeista suoriutuu Espoo.

Hirren suosio näkyy suurimpien talotoimittajien listalla. Kastelli, Jukkatalo, Designtalo, Kontio, Finnlamelli, Kannustalo ja Honka olivat omakotirakentajien suosituimmat talomerkit vuonna 2018.

Erityisesti hirsivalmistajat kasvattivat markkinaosuuttaan viime vuonna. Kasvu on jatkunut kymmenen vuotta noin prosentin vuosikasvuna. Hirsitalovalmistajien tilauskanta oli 15 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Siksi RTS ennakoi teollisen hirren osuudeksi tänä vuonna noin 22 prosenttia, kun se vuonna 2010 oli 10 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hirrestä tehtyjen pientalojen suosio kasvaa, mutta muuten vuosi oli pettymys pientalorakentajille”

  1. Tonttipula lienee todellisuutta tosiaan tällä hetkellä. Nurmijärvi-ilmiön hiipumisestakin jossain vaiheessa puhuttiin, mutta jos viimeisin 15 tontin erä katosi 44 sekunnissa: https://yle.fi/uutiset/3-10650015 , taitaa kunnassa tonttikysyntää olla selvästi enemmän kuin tarjontaa ainakin tuolla hintatasolla. Pientalotonttien kaavoitus ei ole lisääntynyt kasvukeskusten lähikunnissa, joten tänäkään vuonna tuskin nähdään kovin suuria pientalojen aloitusmääriä – ellei sitten Pohjanmaalla, jossa pientalotontteja on tarjolla enemmän, ala rakentamisbuumi talouskasvun myötä. Taloja ei voi rakentaa ilman tontteja. Itä-Suomessa tontteja olisi tarjolla, mutta siellä ei väestön vähentymisen vuoksi ole kovin paljoa rakentajia. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa olisi tuoreen Nurmijärven tonttihaun perusteella rakennushankkeeseen ryhtyviä, mutta siellä tontteja ei ole tarjolla kysyntää vastaavasti. Myös syntyvyyden matala taso vähentää pientalorakentamiseen liittyviä aloituksia.

Vastaa