Lapti onnistui selvittämään kustannuspaineet ja kasvamaan kannattavasti

Lapti-konsernin kasvu jatkui viime vuonna ja kannattavuuskin oli hyvä toisin kuin monella muulla 2010-luvulla voimakkaasti kasvaneella rakennusliikkeellä (Fira, Pohjola, Consti).

Raimo Pesola on kasvattanut Rakennusliike Laptin toimintaa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Rakennusliike Lapti Oy -konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli 284,1 (227,6) miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli 24,8 prosenttia. Konsernin liiketulos oli 17,0 (17,4) miljoonaa euroa eli 6,0 prosenttia  (7,6 %) liikevaihdosta.

Kannattavuus laski hieman johtuen pääasiassa hintojen noususta korkeasuhdanteen huipulla.

Vakavaraisuutta kuvaava omavaraisuusaste säilyi hyvällä tasolla ollen 36,6 prosenttia (34,8 %).

Rakennusliike Lapti Oy -konserniin kuuluu Rakennusliike Lapti Oy ja tytäryhtiö Laptitec Oy ja se on osa Lapti Group Oy -konsernia. Vuoden lopussa konsernissa työskenteli 741 henkilöä.

”Jatkoimme tilikaudella 2018 toimintamme pitkäjänteistä kehittämistä ja kannattavaa kasvua suunnitelmien mukaisesti. Konsernin liikevaihto kasvoi erityisesti asuntorakentamisen volyymin kasvun myötä. Tilikaudella valmistui ja luovutettiin yhteensä 786 (424) ja tilikauden päättyessä meillä oli rakenteilla 921 (842) omaperusteista asuntoa Suomen nopeimmin kasvavissa kasvukeskuksissa”, kertoo tilinpäätöstiedotteesssa Rakennusliike Laptin toimitusjohtaja Raimo Pesola.

Laptissa gryndin osuus on noin puolet yhtiön liikevaihdosta. Toinen puoli tulee  urakoista. Suurimpana niistä ovat hoivapuolen urakat. Lapti on onnistunut pääsemään mukaan myös allianssihankkeisiin. Se on mukana KYS:in suuressa sairaala-allianssissa Kuopiossa.

Tilikauden päättyessä konsernin tilauskanta oli ennätyksellisen korkea, noin 271 miljoonaa euroa. Lapti odottaa kannattavan kasvun jatkuvan myös vuonna 2019 ja lähivuosinakin yhtiö odottaa keskimäärin 10 prosentin vuotuista kasvua.

”Asuntojen gryndaamisessa viime vuonna tapahtui selkeä muutos, kun suurin osa yksityissijoittajista ”poistuivat” markkinoilta. Nyt on näkyvissä selkeästi että, tänä vuonna joillakin paikkakunnilla voi olla ylitarjontaa asunnoista”, Lapti Group Oy -konsernin toimitusjohtaja Timo Pekkarinen sanoo.

”Meillä on kuitenkin hyvät myyntiasteet kohteissamme ja olemme saaneet uusia kohteita hyvin käyntiin muun muassa Turussa, jonne laajennuimme viime vuonna”, hän tarkentaa.

”Saavuttamaamme taloudellista tulosta voidaan pitää erittäin hyvänä ottaen huomioon tilikauden aikana lisääntyneen epävarmuuden rakentamisen ja asuntomarkkinoiden toimintaympäristössä. Olemme yksi alan kannattavimmista ja vakavaraisimmista toimijoista. Vahva taseemme antaa reagointikykyä mielenkiintoisessa suhdannetilanteessa ja mahdollistaa myös investoinnit uusiin rakennuspaikkoihin”, Pekkarinen jatkaa.

Kilpailijoiden tuloksia:

Fira: Konsernin liikevaihto kasvoi 3,9 prosentti ja oli 225,9 miljoonaa euroa. Tulos oli tappiollinen 3,8 miljoonaa euroa. Rakentamisessa tappiollisuuden syinä oli asuntorakentamisen yksittäisten hankkeiden alaskirjauksia. Omavaraisuusaste oli 37 prosenttia (40).

Consti: Vuoden 2018 liikevaihto kasvoi 5,2 prosenttia  ja oli 315,8 miljoonaa euroa. Liiketulos oli tappiolla 2,1 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 25,4 prosenttia (28,6).

Pohjola Rakennus Group: Liikevaihto oli 260,7 miljoonaa euroa 2018.  Liikevaihto laski 1,5 prosenttia.

OIkaisu 17.4. Pohjola Rakennus kertoo, että tulosluvut olivat lipsahtaneet liian aikaisin julkisuuteen. ”Tilinpäätöstietomme oli toimitettu Asiakastiedolle yhteistyökumppanimme toimesta vastoin ohjeistustamme”, yhtiöstä kerrotaan.

Yhtiö haluaa oikaista hieman kerrottuja, mutta vielä vahvistamattomia lukuja.  Liiketulokseksi ilmoitetaan nyt -7,8 miljoonaa euroa (alkuperäisissä tiedoissa oli tilikauden tulos -11,9 miljoonaa euroa) , mikä tarkoittaa -3 prosentin liiketulosta. Yhtiön omavaraisuusaste on 25,8 % (ei siis 15,5 %).

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lapti onnistui selvittämään kustannuspaineet ja kasvamaan kannattavasti”

Jätä kommentti