Kokeile kuukausi maksutta

LVI-urakoitsijoilla menee nyt hyvin, mutta suhdannetilanne mietityttää

Talotekniikan suhdannehuippu saatetaan saavuttaa tänä vuonna, mutta rakentamisen suhdannekäänne pistää LVI-urakoitsijat mietteliäiksi.

Maxim Antonov asentaa kupariputkia kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa.

Neljällä viidestä talotekniikkaurakoitsijoista uudisrakentamisen tilanne on hyvä tai vähintäänkin tyydyttävä tuoreen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n teettämän suhdannekyselyn mukaan.

Korjausrakentamisessa tilanne on uudisrakentamista parempi, sillä vain 14 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoittaa tilanteen olevan heikko. Sen sijaan reilu kaksi kolmesta yrityksestä arvioi korjausrakentamisen laskevan tyydyttävälle tasolle syksyä 2019 kohden.

”Korkeasuhdanne on aiheuttanut rakentamiseen ja urakointiin kovia tuloksentekopaineita. Iso osa töistä on otettu kiinteähintaisina urakoina, joten palkankorotukset ja palkkaliukumat yhdessä kohonneiden tarvikehintojen kanssa muodostavat hankalasti ratkaistavan yhtälön. Riskejä lisäävät hidastunut asuntokauppa ja kasvava myymättömien uusien asuntojen varasto, jotka vaikuttavat perustajaurakoitsijoiden maksukykyyn”, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä kertoo.

LVI-urakoinnin kannattavuus on kehittynyt viime syksyyn verrattuna kuitenkin positiivisesti. Kannattavuus oli yritysten antamien tietojen mukaan hyvä 35 prosentilla vastaajista, kun vielä syksyllä 2018 lukema 16 prosenttia.

Korjaaminen kasvussa

Isojen kohteiden valmistuminen on lyhentänyt talotekniikkaurakoitsijoiden tilauskantoja ja vähentänyt tarjouskyselyjen määrää. Katseet ovat kääntymässä uudistuotannosta korjaamiseen.

”Urakoitsijoiden toiveissa on uudistuotannon hallittu ja loiva lasku. Historia tosin osoittaa, että rakentamisen suhdannekäänteet ovat jyrkkiä: ylös ja alas on menty pystysuoraan, Syrjälä sanoo.

Syrjälän mukaan pudotuksessa on kuitenkin kyse volyymin laskeutumisesta lähemmäs tarpeen mukaista tasoa. Rakentamisketjun häntäpäässä tulevaan talotekniikkaan aloitusten väheneminen näkyy 6–12 kuukauden viiveellä.

Työvoimapula jatkuu

Korjausrakentamisessa putkiremonttien määrä kasvaa tasaisesti. Korjausrakentamisen osuus liikevaihdosta (42 %) on ohittanut uudisrakentamisen (40 %).

Tällä hetkellä eniten korjataan 1960-luvulla ja sitä ennen rakennettuja taloja, mutta lisääntyvässä määrin remontti-ikään ovat tulossa 1970- ja 1980-lukujen talot. 2020-luvulla putkiremontin tarpeessa on vuosittain jopa 30 000 asuntoa

”Ala on kärsinyt toimihenkilöpulasta vuosikausia, ja joillakin alueilla on niukkuutta myös asentajista. Yritykset eivät ole vähentämässä työvoimaa”, Syrjälä sanoo.

Yritysten täystyöllistävä tilauskanta on keskimäärin 5,1 kuukautta.

LVI-henkilöstöstä on lomautettuna vain 1,7 prosenttia, mikä käytännössä tarkoittaa täystyöllisyyttä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-urakoitsijoilla menee nyt hyvin, mutta suhdannetilanne mietityttää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat