Kokeile kuukausi maksutta

Ramirentin Kolunsarka: Hyvä suoritus muualla ei täysin korvannut heikkoa Ruotsia

Rakennuskonevuokraaja Ramirentin tulos ja liikevaihto painuivat alkuvuonna. Yhtiö säilyttää kuitenkin ennallaan koko vuoden näkymänsä.

Tapio Kolunsarka.

Ramirentin tulos ennen veroja heikkeni tammi-maaliskuussa 14,9 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan ajan 18,7 miljoonasta eurosta.

”Ramirentin kehitys jatkui vakaana vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä huolimatta vertailukauden vahvoista luvuista. Suoriutumisemme pysyi hyvänä Norjassa, Itä-Euroopassa ja Suomessa, mutta tämä ei täysin riittänyt korvaamaan Ruotsin heikkoutta”, sanoo toimitusjohtaja Tapio Kolunsarka osavuositiedotteessa.

Ruotsin liikevaihdon lasku johtui Kolunsaran mukaan pääasiassa Siirtokelpoiset tilat -liiketoiminnan myynnistä. Vertailuun vaikutti hänen mukaansa myös viime vuoden alun huomattava aktiivisuus suurissa projekteissa.

”Suunnitteilla olevien suurten projektien määrä Ruotsissa on edelleen vakaalla tasolla, ja olemme yhä optimistisia keskipitkän ja pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksista Ruotsin konevuokrausmarkkinoilla”, Kolunsarka sanoo.

Suomessa liikevaihto kasvoi voimakkaasti osittain SRV Kaluston oston ansiosta, Kolunsarka kertoo. ”Konevuokraus kehittyi hyvin, mutta telineliiketoiminnan kehitys heikensi kannattavuutta.”

Norjassa liikevaihto ja tulos kasvoivat toimitusjohtajan mukaan vahvasti ja tehostamisohjelma on edennyt suunnitellusti. Itä-Euroopan liiketoiminta jatkoi vakaana huolimatta hitaasta tammikuusta.

Ramirent sai maaliskuussa päätökseen Tanskan konevuokrausliiketoiminnan myynnin.

Ramirentin liikevaihto supistui tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia eli 163,0 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 167,5 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoisesti liikevaihto väheni yhtiön mukaan 0,7 prosenttia.

Vertailukelpoinen liiketulos painui alkuvuonna 17,3 miljoonaan euroon vertailukauden 21,2 miljoonasta. Osakekohtainen tulos laski 0,12 euroon vuotta aiemmasta 0,14 eurosta.

Näkymät ennallaan

Ramirent säilyttää ennallaan koko vuoden ohjeistuksensa ja arvioi, että kuluvan vuoden vertailukelpoinen liiketulos on noin viime vuoden tasolla.

Konevuokrausmarkkinan odotetaan tänä vuonna hidastuvan Ruotsissa mutta jatkuvan vakaana Suomessa. Norjassa, Baltiassa, Puolassa, Tsekin tasavallassa ja Slovakiassa markkinaolosuhteiden odotetaan pysyvän suotuisina, yhtiö kertoo.

Ramirent kertoi aiemmin huhtikuussa sopineensa ostavansa Ruotsissa ja Norjassa toimivan konevuokrausyhtiö Stavdalin. Yhtiö arvioi, että yrityskaupan arvo on noin 158 miljoonaa euroa.

Kaupan vaikutuksia kuluvan vuoden ohjeistukseen tarkastellaan uudelleen, kun kauppa on saatu päätökseen. Kauppa on määrä saada päätökseen arviolta viimeistään kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä. Se edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Kolunsaran mukaan oston odotetaan tuovan huomattavia synergioita sekä vahvaa rahavirtaa.

”Sijoitamme nyt aiemmin toteutetuista yritysmyynneistä saatuja varoja uudelleen ja vahvistamme asemaamme Ruotsin konevuokrausmarkkinoilla, erityisesti Göteborgin ja Tukholman kasvavilla kaupunkialueilla”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ramirentin Kolunsarka: Hyvä suoritus muualla ei täysin korvannut heikkoa Ruotsia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat