Kokeile kuukausi maksutta

Wood Cityn asuintalojen ongelmista otettu opiksi – toimistotalon rakentamisessa panostettu kosteudenhallintaan

Supercellin puurakenteisen pääkonttorin rakennustyöt Helsingin Jätkäsaaren Wood Cityssä ovat nyt edenneet puurunkoelementtien asennusvaiheeseen.

Supercellin tulevan pääkonttorin puuelementtien asennukset alkoivat viime viikolla. Kuva: Hannu Lättilä

Toimistotalon rakennustyöt alkoivat kesällä 2018. Tähän asti työmaalla on tehty toimistorakennuksen ja viereisen parkkitalon perustus- ja betonirunkotöitä. Niinpä työmaalla näkyy vielä tässä vaiheessa pääosin betonia.

Hankkeen rakentamisesta vastaavat osapuolet SRV ja Stora Enso kertovat ottaneensa opiksi Wood Cityyn aiemmin rakennetun asuinkerrostalokohteen ongelmista. Helmikuussa Att:lle luovutetussa kohteessa oli rakentamisvaiheen aikana kosteusongelmia lvl-elementtien koivuvanerikiinnikkeissä. Myös Supercellin toimistorakennuksessa käytetään runkorakenteissa lvl-elementtejä, mutta nyt liitoksissa ei aiota enää käyttää koivuvaneria, vaan ne tehdään teräksestä.

Supercelliä ei arveluttanut lähteä puurakenteisen toimistotalon rakennushankkeeseen mukaan, vaikka Wood Cityn asuinkerrostalojen rakentamisessa oli kohdattu ongelmia.

”Totta kai otimme riskit huomioon. Juttelimme SRV:n ja Stora Enson kanssa, ja meillä on ollut ulkopuolisena asiantuntijana HTJ. Näimme tässä myös mahdollisuuden puurakentamisen kannalta, ja halusimme olla mukana siinä. Olimme aluksi tulossa tähän vuokralle, mutta kun se ei lähtenyt liikkeelle, luotimme tähän projektiin ja päätimme sitten ostaa kiinteistön omaksi”, Supercellin projektipäällikkö Janne Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa hankkeessa on tehty monialaisesti todella paljon töitä riskien analysoimiseksi, minkä lopputuloksena syntyi kosteudenhallintasuunnitelma. ”Me luotamme siihen kuin kiveen – tai puuhun.”

SRV:n kehitysjohtaja Antti Aaltosen mukaan osapuolet alkoivat suunnitella kosteudenhallintaa jo pari vuotta sitten. Esimerkiksi puurungon asennustöiden edetessä kerroksiin tulee hygrostaatilla varustetut ilmakuivaimet, jotka mittaavat ja raportoivat olosuhteita ja tarvittaessa myös kuivattavat sisäilmaa automaattisesti. Lisäksi betonivaluissa ja julkisivuissa käytetään digitaalisia iot-antureita, jotka mittaavat olosuhteita, kuten lämpötilaa ja suhteellista kosteutta, ja raportoivat dataa automaattisesti koko kuivumisen ajan.

Työmaapäällikkö Pekka Ruokonen puolestaan kertoo, että puurunkomateriaalit on suojattu tiiviisti kuljetuksen aikana ja myös työmaalla varastoitaessa, kunnes ne asennetaan. Ruokosen mukaan viime viikolla käynnistynyt puurungon asennustyö etenee kerroksen kahdessa viikossa. Taloon tulee kahdeksan kerrosta. Koko puurungon pitäisi olla asennettu kesän aikana.

Osana kosteudenhallintasuunnitelmaa jokaisen työntekijän perehdytyksessä on myös erillinen kosteudenhallintaosio, jotta jokainen ymmärtää sen perusteet ja tärkeyden.

Betonia menee enemmän kuin lvl:ää

Vaikka hankkeesta puhutaan puurakennuskohteena, betonia siihen menee vielä enemmän kuin puuta. Kun lvl-viilupuuta käytetään 2300 kuutiometriä, betonia menee 3000 kuutiota.  Osa isosta betonimenekistä selittyy erikoisrakenteilla, kuten vedenpitävillä seinä- ja lattiarakenteilla.

Betoni tulee näkymään myös sisätiloissa. Supercellin Janne Saarinen kertoo, että yhtiö on halunnut saada sisäpintoihin kontrastia. Tämän vuoksi sisäpintoihin tulee näkyviin sekä betonia että puupintaa. Esimerkiksi kaikki hissikuilujen kohdalla olevat seinät jäävät betonipinnalle. Aulan sisäkattoon tulee puolestaan näkyviin clt:stä tehtyjä elementtejä.

Rakennuksen puuasennuksista vastaa Turun Elementtiasennus. Julkisivuelementit eivät tule Stora Ensolta, vaan ne toimittaa hartolalainen Kruunu Elementti oy. Julkisivun puupinnoitteeksi tulee samaa Accoya-puuta, jota asennettiin myös asuintalojen pintoihin. Accoya ei ole puulaji, vaan se on väkevällä etikkaliuoksella käsiteltyä mäntyä.

Vaikka SRV toteuttaa hanketta KVR-urakkamallilla, Antti Aaltonen korostaa, että yhteistyössä on jopa allianssin mukaisia yhteistoiminnallisia menetelmiä, kuten viikoittaiset yhteistyöpalaverit. Kerran kuussa työntekijöiden johtoryhmä istuu ja antaa kehitysehdotuksia paremman työympäristön luomiseksi.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Wood Cityn asuintalojen ongelmista otettu opiksi – toimistotalon rakentamisessa panostettu kosteudenhallintaan”

  1. Joopa joo, jälleen on kaikki hyvin A4:sella. Toivotaan että homma menee putkeen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat