Kokeile kuukausi maksutta

Sykemittarista kehkeytyikin betonilattioiden kosteusmittari

Tamperelaisyhtiön kehittämästä ihmisen sydämen toimintaa mittaavasta tekniikasta kehittyi globaalin rakennusalan jätin kanssa betonilattian kosteutta mittaava anturi.

Kosteusantureita asennettiin esimerkiksi Postitalon lattiatasoitteen pumppauksen yhteydessä Tampereella. Kuva: Saint-Gobain.

Tamperelaisen Wiisteen ja Suomen Saint-Gobainin yhteistyössä kehittämä innovaatio tuo helpotusta esimerkiksi useita vuosia rakennusalaa puhuttaneeseen muovimattopinnoitteisten lattioiden ja sisäilmaan liittyvien ongelmien vyyhtiin. Saint-Gobainin konsernin pääjohtaja nosti suomalaisten kehittämän anturitekniikan esiin viime vuoden merkittävänä keksintönä.

Kosteudenhallintapalvelussa käytetään hyödyksi digitaalisia kosteusmittariantureita, joiden langaton tekniikka on alunperin kehitetty terveydenhuoltoon sydämen toiminnan mittausta varten. Wiisteen kaksi lääketieteen elektroniikkaa kehittänyttä asiantuntijaa alkoivat pohtia, miten langatonta mittaustietoa voisi kehittää uudeksi tuotteeksi.

”Perinteisistä yksittäisistä mittauksista poiketen uudella ratkaisulla reaaliaikainen tieto saadaan lattiatasoitteeseen upotetuista kosteusmittausantureista. Anturit mittaavat rakenteen suhteellisen kosteuden ja lämpötilan. Ne ottavat huomioon myös ympäristön ilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden”, Weberin tuotepäällikkö Hassan Raad kertoo.

Anturi jää tasoitteeseen

Uusi palvelu nopeuttaa merkittävästi mittausten tekemistä. Kosteusvaurioiden riskiä pienentää lisäksi myös se, että kosteusantureiden ansiosta rakenteita ei tarvitse mittausten vuoksi rikkoa ja paikata.

Työmaalla anturi kiinnitetään ontelolaatan päällä olevan eristeen päälle ennen  lattiatasoitteen pumppaamista.  Korkomerkissa on anturia varten kehitetty kiinnityshahlo, joka pysyy napakasti paikoillaan ja pitää anturin tiukasti aloillaan tasoitteen asettuessa paikoilleen.

”Anturi pysyy toiminnassa niin kauan kuin sen elektroniikka kestää eli noin 15-20 vuotta. Sen tuottamat tiedot luetaan lukulaitteella. Seuraava kehitysversio on varustettu pienellä virtalähteellä, jolloin anturin tietoja voidaan purkaa etänä.”

Esimerkiksi Helsingin kaupungin asunnot pitää menetelmän yhtenä merkittävänä etuna sitä, että anturit mittaavat rakenteen kosteutta vielä vuosienkin jälkeen. Tällöin esimerkiksi rakennuksen takuuaikana voidaan varmistaa, ettei vedeneristeen taakse ole päässyt kosteutta.

”Oikeanlaiset, matala-alkaliset lattiatasoitteet yhdistettynä anturitekniikan tuottamaan tarkkaan reaaliaikaiseen mittausdataan takaavat, että lattian pinnoitus voidaan tehdä oikea-aikaisesti ja nopeassakin aikataulussa”, Raad sanoo.

Usein muovimattokohteen sisäilmaongelmissa syytetään liian kosteaksi jäänyttä betonia, mutta se on vain osa totuutta. Toinen vähintään yhtä tärkeä tekijä on betonin alkalinen kosteus eli alustan korkea pH-arvo, mikä on todettu myös Tampereen yliopiston laajassa tutkimushankkeessa.

Monessa muovimattokohteessa sisäilmaongelmat olisivat vältettävissä, kun betonipohjan ja muovimattopäällysteen väliin lisättäisiin kerros matala-alkalista tasoitetta.

”Rakennusteollisuus RT ohjeistaa nykyään käyttämään asennuksessa aina vähintään viiden millimetrin paksuista matala-alkalista tasoitekerrosta. Matala-alkaliset lattiatasoitteet muodostavat turvallisen alustan lattiapinnoitteelle ja estävät haitallisten päästöjen syntymisen”, Raad kertoo.

 

Viimeisimmät näkökulmat