Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: Betonilattioiden kosteudenhallinta puutteellista

Tampereen teknillisen yliopiston viime keväänä alkaneen muovimattotutkimuksen ensimmäinen vaihe osoitti selvästi sen, että muovipäällysteisten lattioiden alle jäävien betonirakenteiden kuivatusolot pitää suunnitella erittäin huolellisesti.

Kajaanin uuden keskussairaalan työmaalla betonilaatan kuivumista seurataan tarkasti. Korkomerkinnät saavat päälleen toivottavasti riittävän paksun tasoitekerroksen. Kuva Vesa Ranta.

”Onnistunut lopputulos edellyttää kosteuden ja betonin alkalisuuden hallintaa. Kun molemmat ovat kunnossa, lopputuloskin on onnistunut”, tutkimusta johtava talonrakennustekniikan professori Matti Pentti kertoo.

Helsingissä vasta neljä vuotta käytössä olleesta Malmin sairaalasta joudutaan todennäköisesti avaamaan lattiarakenteet. Betonilaatat joudutaan kuivattamaan uudelleen muovimattojen kupruilujen vuoksi, sillä tarkastuksissa muovimaton ja betonilaatan välistä löytyi kosteutta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Betonilattioiden kosteudenhallinta puutteellista”

  1. Mistä tutkimuksen voisi kokonaisuudessaan löytää luettavaksi?

  2. Olisiko aika kehittää muovisia lattiapäällysteitä, kun betonin kuivaus kuitenkin epäonnistuu? Jotain mätää päällysteissä on, kun betoni näyttää kuivalta, tuntuu kuivalta ja on mittausten mukaan kuiva, tulee kuitenkin epäonnistumisia jatkuvasti esiin. Ja aina on kyseessä muovinen lattiapäällyste.

Viimeisimmät näkökulmat