Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan korkeakoulutukseen haki selvästi viime vuotta harvempi

Rakentamisen ja arkkitehtuurin syksyllä alkaviin koulutuksiin valittiin noin 400 opiskelijaa vähemmän kuin vuosi sitten.

Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Rakentamisen ja arkkitehtuurin yliopisto- ja ammattikorkeakoulutuksiin haki kuluvan vuoden keväällä noin tuhat ensisijaista hakijaa vähemmän kuin viime vuonna.

Vähennys jakautuu melko tasan arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun sekä rakentamisen ja rakennussuunnittelun koulutusten kesken.

Eniten ensisijaisten hakijoiden määrä väheni Aalto-yliopiston koulutuksissa, peräti noin 390:llä. Lähes kaikki tästä vähennyksestä tuli arkkitehtuurista ja kaupunkisuunnittelusta.

Hämeen ammattikorkeakoulussa ensisijaisia hakijoita oli noin 200 vähemmän kuin vuosi sitten ja Metropoliassa noin 240. Muissa korkeakouluissa pudotukset hakijoiden määrässä olivat kaksinumeroisia.

Kaakkois-Suomen ja Tampereen ammattikorkeakouluissa sekä Savonia-ammattikorkeakoulussa hakijamäärät kasvoivat hieman.

Suurin osa ammattikorkeakouluista ja yliopistoista vähensi hyväksyttyjen opiskelijoiden määrää. Yhteensä alan koulutuksiin valittiin noin 400 opiskelijaa vähemmän kuin viime vuonna. Paikan vastaanottaneiden määristä ei vielä juttua kirjoitettaessa ollut tietoa.

Suhdanne vaikuttaa

Savonia-ammattikorkeakouluun haki kevään haussa noin 40 ensisijaista hakijaa enemmän kuin viime vuonna. Koulutusvastuupäällikkö Harry Dunkel kertoo koulun opiskelupaikkojen täyttyvän hyvin. Erityisen paljon hakijoita oli koulutusten monimuotototeutukseen.

Turun ammattikorkeakoulun rakennusalan koulutuksiin tuli tänä vuonna 76 ensisijaista hakijaa viime vuotta vähemmän. Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Esa Leinonen kertoo, että hakijoiden luonnontieteelliset ja matemaattiset taidot ovat viime vuosina heikentyneet kautta linjan. Lisäksi suhdanne vaikuttaa selvästi tavoiteajassa valmistuneiden määrään.

”Hyvinä hetkinä opiskelijat tahtovat unohtua töihin ja valmistuminen jää. Toiveenamme olisi, että työelämässä vaadittaisiin tutkinto”, Leinonen sanoo.

Aalto-yliopiston kone- ja rakennustekniikan sisäänotossa kouluun tulleista noin kolmasosa on perinteisesti valinnut rakennustekniikan maisterivaiheeseen siirtyessään. Nyt tuo suhdeluku on rakennustekniikan laitoksen professori Simo Hostikan mukaan kääntymässä niin, että rakennustekniikan valitsee enää neljäsosa.

”Olemme panostamassa siihen, että rakennustekniikan rooli kasvaisi jo kandidaattiopinnoissa”, Hostikka sanoo.

Ikäluokat pienenevät

Rakennusteollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö Lauri Pakkasen mukaan nykyinen noin kaksi ensisijaista hakijaa opiskelupaikkaa kohden on teknisellä alalla ihan hyvä tulos. Varsinkin monimuotokoulutuksiin on joissakin kouluissa hakijoita jopa yli 10 paikkaa kohden.

Pakkasen mukaan rakennusmestareita ja -arkkitehteja voisi valmistua nykyistä enemmän. Hän ei ota kantaa siihen, paljonko aloituspaikkojen määrää pitäisi kasvattaa. Koulutusten läpäisyaste ei hänestä ole riittävän korkea, ja tavoiteajassa valmistuneiden määrä vaihtelee paljon koulujen välillä.

”Alalla on ollut työvoimapula ja osaajia olisi pitänyt saada enemmän markkinoille. Mutta kannattaako opiskelijamääriä lisätä, kun ikäluokat pienenevät. Voiko sillä varmistaa riittävää osaamisen tasoa? Tämä on se 2020-luvun iso asia tässä”, Pakkanen sanoo.

Artikkelin tapa jaotella tutkinto-ohjelmia perustuu opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen luokitteluun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan korkeakoulutukseen haki selvästi viime vuotta harvempi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat