Kokeile kuukausi maksutta

Rankkasade hajotti paineviemärin Elielinaukiolla – Metroliikenne pysäytetty puoleenyöhön saakka

Perjantaiaamuna tunnin sademäärä oli Espoon Tapiolassa 19,1 ja Helsingin Kaisaniemessä 18,1 millimetriä.

Edellisen kerran rankkasade yllätti Ilmastonmuutoksen myötä sademäärät lisääntyvät. Kuva: Antti Hämäläinen

Ukkonen ja sade moukaroivat pääkaupunkiseutua perjantaiaamuna. Sadevesi räjäytti paineviemärin Elielinaukion alapuolella tunnelissa Helsingin ydinkeskustassa. Pelastuslaitos sai tapauksesta hälytyksen kello 9.15 perjantaina. Lue  tästä lisää ja katso kuvat!

HSL tiedotti kello 11.45, että metro ei liikennöi välillä Ruoholahti–Helsingin yliopisto. Metro liikennöivät osuuksilla Matinkylä–Lauttasaari ja Helsingin yliopisto–Mellunmäki/Vuosaari. Häiriön arvioitu kesto on puoleenyöhön asti.

Häiriö johtuu Rautatientorin metroasemalla kertyneestä runsaan sateen aiheuttamasta vedestä aseman teknisissä tiloissa. Pelastuslaitos poistaa parhaillaan vettä asemalta.

Palomestari Toni Fohlin kertoi aamukymmeneltä Elieliaukiolla, että palokunta alkaa pumpata vettä kadulle, koska viemärit ovat tukossa. Parkkihallissa ja tunneleissa on paljon vettä.

Kymmeniä vahingontorjuntoja

Rankkasade teetti pelastuslaitokselle useita vahingontorjuntatehtäviä pääkaupunkiseudulla. Helsingin pelastuslaitos twiittasi saaneensa 27 vahingontorjuntahälytystä pelkästään aamupäivän aikana. Sääennusteen mukaan lisää sadetta voi olla tulossa.

Työmaalla Helsingin Vartiokylässä sadevesi käänsi 3 000 litran polttoainesäiliön ympäri. Litroja polttoainetta pääsi vuotamaan kaivantoon. Helsingin pelastuslaitos sai tehtäväkseen torjua polttonesteen leviämisen.

Tehtäviä oli myös Helsingin keskustassa esimerkiksi Annankadulla, Mikonkadulla, Hietalahden torilla ja Pohjoisesplanadilla.

Helsingin pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta kerrotaan, että tehtävät ovat olleet vesivahinkoja, kun sadevesi pääsee kellareihin. Yksi vesivahingoista oli kauppakeskus Kämp Gallerian kellarissa. Pelastuslaitos oli paikalla pumppaamassa vettä pois.

Keskustassa myös Sanomatalon alla oleva parkkihalli tulvi. Vesi ylettyy paikoitellen vyötärölle asti, kertoo palomies Riku Tölli.

Parkkihallissa on jumissa kaksi rekkaa ja useita henkilöautoja. Ihmiset pääsivät pois veden valtaan joutuneesta parkkihallista lastauslaiturin kautta, mutta autoja ei todennäköisesti saada ulos ennen huomista.

Paloesimies Kari Sarven mukaan pumppaustehtäviä on jonossa yli kymmenen.

Myös nykytaiteen museo Kiasman pääsisäänkäynti kärsi vesivahingosta. Museo kertoo Twitter-tilillään vesivahingon vaikuttavan päivän aukioloaikoihin.

”Avaamme tänään myöhemmin, aikaisintaan puolen päivän aikaan”, kirjoitetaan Kiasman Twitter-tilillä.

Lisää sadetta luvassa

Rankkasade vaikuttaa liikkumiseen ympäri pääkaupunkiseutua. Helsingin pelastuslaitos varoittaa Twitterissä autoilijoita vesiliirron vaarasta.

Myös Raide-Jokeri twiittasi työmailla tulvivan. Helsingin Roihupellossa Varikkotien kevyen liikenteen väylä on suljettu koko päiväksi. Lisäksi Tekniikantie Espoon Otaniemessä on suljettu toistaiseksi.

Perjantaiaamuna tunnin sademäärä oli Espoon Tapiolassa 19,1 ja Helsingin Kaisaniemessä 18,1 millimetriä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Kaisaniemessä on satanut 12 tunnin aikana noin 54 millimetriä vettä.

Laitos antaa sadevaroituksen, kun tunnin sademäärä ylittää 20 millimetriä.

”Jo tuollainen sademäärä voi aiheuttaa taajamissa tulvia varsinkin paikoissa mihin vesi kerääntyy helposti”, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Karuston mukaan sade saattaa tauota aamupäivän aikana. Iltapäivällä ja illalla se kuitenkin alkaa uudestaan.

”On mahdollisuuksia, että illalla on samantyyppistä sadekuuroa. Vähän rajamailla, että jääkö (isoin rintama) Suomenlahden puolelle. Kohtalaista sadetta on kuitenkin luvassa”, sanoo Karusto.

Rankkasade poiki myös hassuttelua, kun tulvista kärsinyt Hämeentien remontti kirjoitti Facebookissa ettei vesi kadulla liity tällä kertaa remonttiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rankkasade hajotti paineviemärin Elielinaukiolla – Metroliikenne pysäytetty puoleenyöhön saakka”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat