Helsinkiläiskerrostaloon peruskorjauksessa toteutetut hätäpoistumistiet herättäneet ihmetystä

Helsingin Maunulassa on meneillään hanke, jossa Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) omistamat 1970-luvun kerrostalot peruskorjataan.

Metsäpurontien kerrostaloihin lisättiin remontin yhteydessä hätäpoistumistikkaat. Kuva: Tuija Salmi / Lukijan kuva

Peruskorjauksen yhteydessä taloihin oli lisättävä hätäpoistumistikkaat, jotka nopealla vilkaisulla näyttävät parvekkeilta. Toteutus on herättänyt kummastusta Maunulan asukkaissa.

Kolmikerroksisen talon seinää laskeutuvat tikkaat, joille pääsee kiipeämään ikkunasta. Tikkaita pitkin pääsee kiipeämään myös ikkunalta toiselle. Maunulassa asuva Tuija Salmi kertoo ihmetelleensä ratkaisua kävelyllä ystävänsä kanssa.

”Kun näitä varkaita liikkuu nykyisin niin hirveästi, ne kyttäävät milloin ihmiset ovat pois, että kyllä tätä ihmetellä täytyy”, Salmi sanoo.

1970-luvulla hätäpoistumisteitä ei rakennettu asuntojen ulkopuolelle. Peruskorjauksen yhteydessä ne oli kuitenkin lisättävä, kertoo Heka lännen tekninen isännöitsijä Juha Nieminen.

”Rakennusmääräykset edellyttävät tietyt asiat, ja me joudumme ne saneerauskohteissa aina toteuttamaan vähän erinäköisellä tavalla.”

Niemisen mukaan toteutustapoja ei ole ylenpalttisesti. Rakennussuunnittelija antaa ohjeet, miten rakennusmääräykset saadaan täytettyä kussakin kohteessa.

”Tämä on vähän pakon sanelema ratkaisu ollut tuossa kohteessa toteuttaa se noin”, Nieminen kuvailee.

Nieminen kertoo, ettei hätäpoistumistieratkaisua ole aiemmin kyseenalaistettu turvallisuusnäkökulmasta.

”Missään nimessä se ei ole mikään avoin kulkureitti asuntomurtoja varten”, hän vakuuttaa.

Pääurakoitsija Varte oy:n vanhempi työnjohtaja Jukka Salu kertoo, että tikkaiden alimman puolan ja maan väliin jää noin kaksi ja puoli metriä.

Tikkaita luvatta ylös kiipiminen olisi siis hieman vaikeaa, ellei pitkäkyntinen sattuisi olemaan huomattavan pitkä ja hyvä hyppijä.

Esimerkiksi tulipalon sattuessa ne kuitenkin helpottavat pelastautumista.

”Ihmisten henkilöturvallisuuden vuoksihan nämä on asennettu”, Salu toteaa.

Metsäpurontien talojen peruskorjauksen on määrä valmistua vuoden 2020 elokuussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinkiläiskerrostaloon peruskorjauksessa toteutetut hätäpoistumistiet herättäneet ihmetystä”

Vastaa