Näin tienaa Airbnb-vuokrauksella – listan kärjessä yllätyskaupunki

Yksityishenkilöiden majoitustoiminnalla eli Airbnb-vuokrauksella voi tienata kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Tuottolistan kärjessä on yllätyskaupunki.

Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokralaisen pitää sopia vuokranantajan kanssa, mikäli asuntoa haluaa käyttää väliaikaisesti Airbnb:n kaltaisissa palveluissa. Kuva: Suomen Vuokranantajat.

Suomen 30 suurimman kaupungin joukosta Salossa saa Airbnb-asunnosta parhaan tuoton, sillä keskimääräinen vuosituotto Airbnb-asunnolla on 18 564 euroa. Salon ydinkeskustassa on verrattain vähän vuokrattavia asuntoja, mutta rannikolla olevien asuntojen hinnat ovat arvossaan ja se nostaa Salon isompien kaupunkien kärkipaikalle keskimääräisessä vuosituotossa.

Salossa keskimääräinen yöhinta on 111 euroa per yö ja varausaste 61 prosenttia vuositasolla mitattuna. Myös vuokralaisten antamat arvostelut ovat kärkipäässä eli keskimäärin 4,63 pistettä viidestä.

Pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa, joissa AirBnb-asunnot ovat pääasiassa mökkejä, tuotot voivat nousta vielä korkeammalle, esimerkiksi Kittilässä keskimääräinen vuosituotto on peräti 23 423 euroa. Kittilässä keskimääräinen yöhinta on 128 euroa per yö.

Helsinki neljäntenä listalla

Salon jälkeen kaupunkilistalla toisena on Mikkeli, jossa keskimääräinen yöhinta on 97,37 euroa ja vuosituotto 17 472 euroa noin 70 prosentin varausasteella. Jaetulla toisella sijalla listalla on Hämeenlinna, jossa keskimääräinen yöhinta on kaupunkilistan toiseksi kallein eli 112,84 euroa ja vuosituotto sama kuin Mikkelissä.

Helsingistä yksityisiltä markkinoilta voi vuokrata majoituksen 75,53 eurolla per yö ja vuokraajan keskimääräinen vuosituotto on noin 15 452 euroa. Vuokrausten varausaste on Helsingissä listan korkein eli peräti 83 prosenttia, mutta myös kohteiden määrä on suurin eli 2572 vuokrattavaa tilaa, kun Salossa kohteita on 71, Mikkelissä 214 ja Hämeenlinnassa 127.

Helsingin jälkeen keskimääräisen vuosituoton listalle sijoittuvat Kuopio (15 222 euroa per vuosi), Vantaa (13 104), Rovaniemi (13 104), Espoo (12 012), Jyväskylä (12 012) ja Tampere (11 324).

Kaupunkikohteiden kalleimmat vuokraukset löytyvät mökkeihin painottuvalta Lohjalta, jossa yön hinta on 130 euroa, mutta varausaste on vain 58 prosenttia.

Edullisin kaupunkiyö on Vaasassa, jossa majoituksen hinta on 56,42 euroa per yö. Pienimmät majoitustuotot saa Seinäjoelta, jossa keskimääräinen yöhinta on 63 euroa per yö ja vuosituotto 7862 euroa. Täyttöaste on vertailun toiseksi pienin eli 45 prosenttia vuodessa.

Mökkikuntien kärjessä tutut nimet

Kittilä on Suomen Airbnb-mökkikuntien ykkönen 23 423 euron vuosituotoillaan. Keskimääräinen yö maksaa 123,31 euroa. Kittilässä on 252 vuokrattavaa kohdetta. Kakkosena on Mäntyharju, josas vuorokausihinta on 121,03 euroa ja vuokranantajan keskimääräinen vuosituotto 23 150 euroa. Vuokrattavia kohteita on vain 44.

Yli 20 000 euron keskimääräisiin vuokratuloihin yltää myös Inarissa ja Kuusamossa. Myös Paraisilla pääsee lähelle huipputuloja, sillä vuorokausihinta on sama kuin Salossa eli 111,02 euroa ja vuosituotto 17 734 euroa. Hieman vähemmän tienaa Tampereen kupeessä Ylöjärvellä, jossa yhden yön majoitus maksaa 93,73 euroa ja vuosituotto on keskimäärin 17 123 euroa. Ylöjärven jälkeen listalla ovat Puumala (16 380 euroa vuodessa) ja Savonlinna (15 288).

Naantalissa vuorokausihinta on lähellä Lapin hintoja eli 121,94 euroa per  yö, mutta keskimääräisessä vuosituotossa kaupunki sijoittuu melko kauaksi kärkisummista 14 611 eurolla. Hangossa yö maksaa 96,46 euroa ja vuosituotto on keskimäärin 14 196 euroa.

Airbnb-vuokrauksesta saatavat vuokratulot ovat pääomatuloa, joka verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan, kuten ”tavallisissakin” yksityishenkilöiden omistamissa vuokra-asunnoissa.

Vertailun tulokset on kerännyt vertaaensin.fi -verkkopalvelu, joka on käyttänyt vertailutyökaluna Airdna-palvelua, joka kerää tietoa eri majoituspalveluista, kuten esimerkiksi Airbnb:stä, Vrbo:sta ja Homeaway:stä. Palvelusta kerättiin suomalaisten kaupunkien osalta seuraavat tiedot: keskimääräinen varaushinta, varausaste, keskimääräinen vuosituotto, kohteiden määrä kaupungissa ja keskimääräinen asiakasarvio.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin tienaa Airbnb-vuokrauksella – listan kärjessä yllätyskaupunki”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat