Vuokralainen saa vuokrata osan asunnosta AirBnb:ssä ilman omistajan lupaa

Koko vuokra-asuntoa ei voi käyttää lyhytaikaiseen vuokraukseen AirBnb:n kautta ilman vuokranantajan lupaa. Sen sijaan osan vuokraaminen on laillista.

Vuokralainen saa vuokrata edelleen osaa asunnostaan esimerkiksi AirBnb:ssä. (Kuva: Jukka Gröndahl / HS)

Airbnb ja muiden jakamistalouden alustojen suosion kasvu on tuonut erimielisyyksiä siitä, milloin asunnon saa vuokrata edelleen. Suomen Vuokranantajien mukaan tällaisiin palveluihin ei ole omaa lainsäädäntöä, vaan niihin sovelletaan ali- ja jälleenvuokrauksen sääntöjä.

Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah kertoo, että koko asunnon jälleenvuokraamiseen lyhyeksi ajaksikin tarvitaan aina vuokranantajan lupa. Vuokralainen ei hänen mukaansa voi vuokrata asuntoaan eteenpäin edes viikonlopuksi.

Lain mukaan vuokralaisella on kuitenkin oikeus vuokrata enintään puolet asunnosta, kunhan siinä asuu samalla itse. Tällöin on kyse alivuokraamisesta.

”Vuokralainen voi lain mukaan alivuokrata enintään puolet asunnosta ilman lupaa, ellei siitä aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä. Tätä oikeutta ei voida kieltää pätevästi edes sopimuksella”, Ahsanullahin sanoo tiedotteessa.

Koko asunnon jälleenvuokraaminen luvatta saattaa antaa vuokranantajalle oikeuden purkaa vuokrasopimus.

Taloyhtiöt voivat kieltää lyhytaikaisen vuokrauksen yhtiöjärjestyksessä. Olemassa olevissa yhtiöissä tällaisen kiellon lisääminen yhtiöjärjestykseen vaatii kaikkien osakkeenomistajien suostumuksen.

”Sen sijaan tiedossa muutamia tapauksia, joissa perustettavan asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu määräys lyhytaikaisen vuokrauksen kieltämisestä”, Ahsanullah kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokralainen saa vuokrata osan asunnosta AirBnb:ssä ilman omistajan lupaa”

Jätä kommentti