Kokeile kuukausi maksutta

Uponor Infra toimitti kerrostalon kokoisen kalanviljelylaitoksen Norjanmerelle

Uponor Infra toimitti kalanviljelylaitoksen norjalaiselle FishGlobelle. Yhtiön mukaan se on maailman suurin merioloihin suunniteltu PE-muovistruktuuri.

Ensimmäiset lohenpoikaset polskivat jo Uponor Infran Norjaan toimittamassa kalanviljelylaitoksessa.

Stagangerissa juuri käyttöön otettu FishGLOBE V5 -kalanviljelylaitos on Uponorin mukaan kerrostalon korkuinen. Sen  läpimitta on 22 metriä ja tilavuus 3 500 kuutiota.

Uponor Infra on vastannut laitoksen materiaalitoimituksista ja rakentamisesta. Yhtiön vientipäällikkö Kari Karjalainen kertoo, että hanke on ollut maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

”Tämän kokoista meriolosuhteisiin suunniteltua PE-muovistruktuuria ei ole aiemmin rakennettu missään”, hän sanoo tiedotteessa.

Laitos kelluu ja on täysin suljettu eli aallot eivät pääse tuomaan sisään esimerkiksi loisia eivätkä lohenpoikaset pääse karkuun. Se toimii täysin automaattisesti.

FishGloge kehittänyt laitosta vuosia. Haasteena oli löytää riittävän vahva rakenne, joka kestäisi Norjanmeren rankat olosuhteet.

Uponor toimittaa ensi vuonna Norjaan kaksi muuta samankokoista kalanviljelylaitosta. Suunnittelilla on vielä monta kertaa V5-rakennelmaa suurempi V6-laitos.

”Sen tilavuus on jo 31 000 kuutiota ja kapasiteetti 2 300 tonnia kalaa. Laitoksen läpimitta on 44 metriä ja korkeus 30 metriä. Painoa järjestelmällä on tuhat tonnia”, Karjalainen kertoo.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uponor Infra toimitti kerrostalon kokoisen kalanviljelylaitoksen Norjanmerelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat