YIT:n Kauniskangas: Pasilan Mall of Tripla -projektin kannattavuustavoite ylittyy

Rakennuskonserni YIT:n tulos jäi odotettua heikommaksi heinä-syyskuussa. Liikevaihto oli kuitenkin nousussa markkinaodotusten vastaisesti. Yhtiö aikoo tehdä neljännellä neljänneksellä liiketulokseensa ”merkittävän” positiivisen kirjauksen Helsingin Pasilan Mall of Tripla -kauppakeskuksesta.

Triplan avaamisesta huolimatta Helsingin seudulle annettiin paljon lupia uusille toimisto- ja liikerakennuskohteille.

YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas kuvailee yhtiön näkymiä positiiviseksi.

”YIT:n tilauskanta on vahva, ja Mall of Triplan valmistuttua sijoitus arvostetaan käypään arvoon viimeisen neljänneksen aikana”, Kauniskangas sanoo osavuosikatsauksessa.

YIT:n tulos ennen veroja laski kolmannella neljänneksellä 7,4 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin vastaavaan aikaan tulos oli 20,7 miljoonaa euroa. Ennustepalvelu Infront Datan kokoamassa ennusteessa analyytikot olivat povanneet keskimäärin 18,2 miljoonaa euroa (mediaani).

Jatkuvien toimintojen oikaistu liiketulos heikkeni 25,7 miljoonaan euroon 31,4 miljoonasta eurosta. Odotus oli 28,3 miljoonaa euroa. Jatkuvien toimintojen luvuissa eivät ole mukana heinäkuussa myydyt Pohjoismaiden päällystys- ja kiviainesliiketoiminnot.

Osakekohtainen tulos oli 0,13 euroa vuodentakaisen 0,17 euron voiton jälkeen.

Liikevaihto kasvoi 10 prosenttia 807,5 miljoonaan euroon 734,4 miljoonasta eurosta, kun odotuksissa oli 659 miljoonaa euroa.

”Neljänneksen liikevaihto kasvoi ja oikaistu liikevoitto heikkeni ennakoidusti vertailukaudesta”, Kauniskangas sanoo.

YIT:n tilauskanta laski prosentin 4 764,3 miljoonaan euroon, kun viime vuoden syyskuun lopussa tilauksia oli 4 806,4 miljoonaa euroa.

Kauniskankaan mukaan asuntojen kuluttajamyynti kasvoi heinä-syyskuussa Suomessa 22 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Myös asuntojen myynti institutionaalisille sijoittajille jatkui hyvänä, toimitusjohtaja sanoo.

YIT:n toimitilat-segmentin liikevaihto kasvoi, mutta liikevoitto painui kolmannella neljänneksellä miinukselle Triplan viimeistelyvaiheen ja kahden muun suuren projektin kustannusten nousun takia.

Kauniskankaan mukaan Triplan toiminta on alkanut menestyksekkäästi ja se on YIT:lle hyvin kannattava.

”Projektin alkuperäinen kannattavuustavoite ylittyy, vaikka kolmannen neljänneksen kustannukset olivat ennakoitua suuremmat. Neljännellä neljänneksellä kiinteistöt-segmentissä kirjataan Mall of Triplan käyvän arvon merkittävä positiivinen tulosvaikutus.”

YIT omistaa kauppakeskuksen omistavasta Mall of Tripla Ky:stä 38,75 prosenttia.

YIT nostaa liikevaihto-ohjeistustaan ja laskee tulosohjeistustaan kuluvalle vuodelle.

Yhtiö ohjeistaa koko vuoden jatkuvien toimintojen liikevaihtonsa olevan välillä +2 – +6 prosenttia viime vuoden liikevaihtoon verrattuna. Aiemmin yhtiö arvioi liikevaihtonsa olevan -3 – +5 prosenttia viime vuoden liikevaihtoon verrattuna.

Jatkuvien toimintojen oikaistun liikevoiton yhtiö arvioi olevan 160-185 miljoonaa euroa. Aiempi arvio oli 160-200 miljoonaa euroa.

Tulosohjeistus perustuu muun muassa rakenteilla olevan asuntokannan arvioituun valmistumisajankohtaan ja yhtiön vahvaan tilauskantaan, YIT kertoo näkymissään.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “YIT:n Kauniskangas: Pasilan Mall of Tripla -projektin kannattavuustavoite ylittyy”

  1. Tietysti kannattavuus ylittyy, kun Yit ei ole maksanut omille alihankkijoille ja tavarantoimittajille lasku saatavia sitten marraskuun jälkeen. Eipä ole huomioinut edes maksu muistutuksiin. Monella alihankkijalla on isoja saatavia kyseisellä työmaalla.

    1. Olisiko alihankkijoilla hommat kesken tms? Jos alihankkijalla on kaikki kunnossa niin ei muuta kuin nostamaan kannetta sopimuksen mukaan. Jos taas on jätetty sopimukset tekemättä ja muutenkin toimittu miten sattuu, niin on turha tulla jälkeenpäin vinkumaan ja vikisemään palstoille kun hommat sakkaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat