Vanhojen asuntojen kauppa kävi vilkkaana vuonna 2019

Helsingissä hinnat nousivat vuodessa 3,1 prosenttia, Espoossa 0,8 prosenttia ja Vantaalla 0,3 prosenttia. Piristyneen kaupan taustalla on työllisyyden ja palkkojen ostovoiman paraneminen vuonna 2019. Lisäksi asuntolainojen korot laskivat yhä.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan vuosi 2019 oli yllättävän vilkas asuntokaupassa. Kaikkiaan 62 318 vanhaa asuntoa vaihtoi omistajaa, mikä merkitsi 4,5 prosentin kasvua verrattuna 2018 myyntiin.

Asuntokauppa piristyi vuoden lopussa ja erityisen vauhdikas joulukuu kiritti kauppaa. Joulukuussa vanhoja asuntoja myytiin 8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Uusien asuntojen myynti tasaantui tarjontapiikissä.

Vuonna 2019 kasvua oli tasaisesti eri tyyppisissä asunnoissa. Kerrostaloasuntoja myytiin 32 126 kappaletta, mikä on 3,8 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rivitaloasuntoja myytiin 15 229 kappaletta (4,1 %) ja omakotitaloja 14 963 (6,3 %).

”Merkkejä asuntokaupan piristymisestä on tullut pitkin vuotta, ja välittäjillä oli joulukuussa todella kiireistä. Oli paikoin vaikea saada pankeista kaupantekoaikoja. Hienoa, että kauppa käy muuallakin kuin Helsingissä”, sanoo RE/MAXin toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Vanhojen omakotitalojen suosio on kasvanut tasaisesti viimeisen seitsemän vuoden aikana ja vuonna 2019 niiden suosio saavutti rivitaloasuntojen kysynnän. Aalto toteaakin, että vanhojen omakotitalojen tarjonta on vähentänyt uusien omakotitalojen rakentamisintoa.

Vanhojen asuntojen kaupan kasvun veturina toimivat pääkaupunkiseudun suuret kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa, joissa asuntoja myytiin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Seinäjoella ja Jyväskylässä kasvua oli seitsemän prosenttia, Oulussa vajaat kuusi prosenttia ja Turussa sekä Tampereella kasvu oli kolmen prosentin luokkaa. Pienistä kaupungeista ennätysmäärän haali Porvoo yli 17 prosentin kasvulla.

Hinnat kehittyivät tasaisesti vuonna 2019

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen kehitys oli vuonna 2019 hyvin tasaista. Keskusliiton vuosi-indeksin mukaan Helsingissä hinnat nousivat vuodessa 3,1 prosenttia, Espoossa 0,8 prosenttia ja Vantaalla 0,3 prosenttia. Turussa hinnat nousivat vuodessa prosentilla, Tampereella 2,6 prosenttia ja Oulussa 1,6 prosenttia.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta Helsingissä kipusi jo 5 391 euroon, toisena Espoo 4 674:llä ja kolmannen sijan jakavat tasaisesti Tampere 2 954 euroa ja Vantaa 2 865 euroa. Turussa hinnat ovat loivasti laskeneet vuoden lopussa, vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli 2 441 euroa. Lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsevissa Lahdessa (keskineliöhinta 1847 euroa) ja Kouvolassa (keskineliöhinta 1017 euroa) rahoille saa hyvin vastinetta.

Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat lyhenivät joulukuussa pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla vanha kerrostaloasunto myydään keskimäärin kahdessa kuukaudessa ja vanha omakotitalo myydään keskimäärin noin 3,5 kuukaudessa. Muualla Suomessa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika piteni joulukuussa. Kerrostaloasunnon myyntiaika on keskimäärin reilut kolme kuukautta, ja vanhalla omakotitalolla keskimäärin 4,5 kuukautta.

Uudiskohteiden myynti laski odotetusti

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastoissa uusien asuntojen kauppa jäi nelisen prosenttia edellisestä vuodesta, mutta rakennustuotannon ennätysvuodet näkyvät yhä luvuissa. Vuonna 2019 myytiin 20 prosenttia enemmän uudiskohteita suhteessa viiden vuoden keskiarvoon. Kaikkiaan myytiin 10 571 uudiskohdetta.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan vuonna 2019 valmistui noin 26 700 uutta osakeasuntoa. Määrä on pysytellyt samalla tasolla kuin edellisvuonna. Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat tammi-syyskuussa koko maassa 2,8 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,5 prosenttia ja muualla maassa 0,8 prosenttia.

Piristyneen kaupan taustalla on työllisyyden ja palkkojen ostovoiman paraneminen vuonna 2019. Lisäksi asuntolainojen korot laskivat yhä. Uusien ASP-tilien määrä kasvoi, eli ensiasuntoa ostavien kotitalouksien määrä on nousussa. Uusien asuntojen aloitukset jatkuivat vilkkaana pääkaupunkiseudulla, vaikka rakennuslupien määrä kokonaisuudessaan laski hitaamman bkt-kasvun myötä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhojen asuntojen kauppa kävi vilkkaana vuonna 2019”

Vastaa