Etlalta hyvin synkkä arvio koronan vaikutuksesta Suomen talouteen

Pahimmillaan Suomen bruttokansantuote voi supistua tänä vuonna jopa 5 prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että koronaviruspandemian takia Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 1–5 prosenttia.

Vaihteluvälin positiivinen pää voi toteutua, jos pandemia saadaan Euroopassa maalis-huhtikuussa hallintaan ja jos EU-maat elvyttävät koordinoidulla tavalla.

Tällä hetkellä Etla kuitenkin arvioi, että negatiivinen skenaario on todennäköisempi ja tällöin Suomen bruttokansantuote supistuisi tänä vuonna 5 prosenttia. Etla korostaa kuitenkin, että epävarmuus on suurta ja kyse on tämän hetken arviosta.

Kolme skenaariota – heikoin juuri nyt todennäköisin

Etla on laatinut kolme eri skenaariota pandemian talousvaikutuksista.

Perusskenaariossa Suomen bkt supistuisi runsaat 3 prosenttia, ja yksityinen kulutus supistuisi voimakkaasti kahden kuukauden ajan – noin 30 prosenttia – jonka jälkeen päästäisiin takaisin hitaalle kasvu-uralle.

Vientishokki olisi noin puolet vuoden 2009 finanssikriisin aiheuttamasta shokista, joten vienti supistuisi koko vuonna noin 10 prosenttia. Yksityiset investoinnit supistuisivat jonkin verran, sillä rakentamiseen ei kohdistu samanlaista shokkia kuin muuhun talouteen, muun muassa tehokkaiden elvytystoimien ansiosta.

”Tällä hetkellä positiivisen ja perusskenaarionkin toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Arvioimme, että haarukan negatiivinen pää vaikuttaa juuri nyt selvästi todennäköisemmältä”, arvioi Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Heikomman talouskehityksen skenaariossa Suomen bkt supistuu 5 prosenttia tänä vuonna. Talous supistuisi toisella vuosineljänneksellä lähes kymmenyksen, mutta alkaisi kasvaa sen jälkeen.

Etlan oletus perustuu ensimmäisiin länsimaisiin arvioihin Kiinan reaalitalouden kehityksestä, sanoo Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

”Näiden länsimaisten arvioiden mukaan Kiinan talous supistui tammi-helmikuussa jopa 13 prosenttia, mutta on maaliskuun aikana jo uudelleen käynnistynyt. Oletamme, että Euroopassa ja Suomessa ei tehdä yhtä rajuja viruksen leviämisen estämistoimia, joten talous ei pysähdy yhtä voimakkaasti, mutta viruksen vaikutus on samalla pidempiaikainen”, Kangasharju arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etlalta hyvin synkkä arvio koronan vaikutuksesta Suomen talouteen”

Vastaa