Kokeile kuukausi maksutta

Poliisi on päättänyt Kittilän mökkiturman tutkinnan – rikosten syyteoikeus on vanhentunut

Poliisi on päättänyt Kittilässä Levillä viime vuoden huhtikuussa tapahtuneen ja kolmen lapsen kuolemaan johtaneen mökkipalon tutkinnan.

Kittilän Levillä tuhoutunut mökki. Kuva: Otkes

Poliisi tutki tapahtunutta aluksi nimikkeillä esitutkintalain 3:3.2 tarkoittama selvitys, palonsyyn tutkinta ja kuolemansyyn tutkinta.

Palonsyyn tutkintaa suoritettiin yhteistyössä Lapin poliisilaitoksen teknisen rikostutkimuskeskuksen, SSEP Finland oy:n sähköpalotutkijan sekä Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) kanssa.

Tutkinnassa selvisi, että tulipalo aiheutui lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä.Palonsyyn tutkinnan lisäksi selvitettiin, oliko asiassa syytä epäillä rikosta.

Vapaa-ajan käyttöä varten rakennettu mökki valmistui vuonna 2005, jolloin lattialämmitys oli asennettu ja otettu käyttöön. Mökki siirtyi nykyisille omistajalle vuonna 2012.

Lattialämmityksen asennuksessa tehtiin useita virheitä

Tutkinta suunnattiin erityisesti lattialämmityksen asennuksessa tapahtuneisiin virheisiin ja asennuspuutteisiin sekä rakennusaikaisista sähkötöistä laadittuihin asiakirjoihin.

Lisäksi tutkinnassa selvitettiin, oliko mökin nykyinen omistaja syyllistynyt laiminlyönteihin jättämällä omistajuutensa aikana tekemättä sähkötöihin liittyviä korjauksia, mikä olisi voinut vaikuttaa tulipalon syttymiseen.

Tutkinnassa myös selvitettiin, oliko mökin omistaja huolehtinut siitä, että huoneistossa oli riittävä määrä palovaroittimia huoneiston kokoon nähden.

Omistajan toiminta selvitettiin

Tutkinnanjohtaja Kirsi Huhtamäen mukaan poliisin saaman kirjallisten ja suullisten selvitysten perusteella mökin nykyinen omistaja oli huolehtinut velvoitteistaan sähkölaitteiston huollon ja kunnossapidon osalta.

Tutkinnassa selvitettiin palovaroittimien määrää, ja saatujen selvitysten perustella mökissä oli ollut toimivia palovaroittimia. Siten mökin nykyistä omistajaa ei ollut syytä epäillä pelastusrikkomuksesta eikä sähköturvallisuuslain säännösten rikkomisesta.

Vanhentuneet rikosnimikkeet

Lattialämmityksen asennuksessa tehtyjen virheiden osalta poliisi kirjasi rikosilmoituksen nimikkeillä sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkominen ja petos.

Huhtamäki kertoo poliisin epäilleen asiassa petosta, sillä Kittilän kunnan rakennusvalvonnalle oli esitetty asiakirja, jonka mukaan mökkiin olisi tehty sähköturvallisuuslain velvoittama etukäteinen sähkölaitteiston käyttöönottotarkastus, vaikka sellaista ei todellisuudessa ollut suoritettu.

Poliisi epäili teoista rakennuttajan edustajaa sekä mökissä sähkötöitä tehnyttä sähköasentajaa.

Tutkinnanjohtaja Huhtamäki ilmoittaa, että poliisi on kuitenkin päättänyt kyseisten rikosasioiden tutkinnan, koska rikosten syyteoikeus on vanhentunut. Sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkominen vanhentuu kahdessa vuodessa ja petos viidessä vuodessa.

”Poliisi on tehnyt aktiivisesti syyttäjäyhteistyötä Syyttäjälaitoksen Pohjois-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjän kanssa”, Huhtamäki kertoo.

Syyttäjäyhteistyössä on arvioitu, ettei asiassa ole syytä epäillä muun rikoksen tapahtuneen, eikä kyse ole myöskään seurausrikoksista, jolloin tekijän syyllisyys ulottuisi seuraukseen saakka.

Vaikka tapahtuman tutkinta on poliisissa päätetty, päätös ei kuitenkaan vapauta mahdollisesta vahingonkorvausvelvollisuudesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Poliisi on päättänyt Kittilän mökkiturman tutkinnan – rikosten syyteoikeus on vanhentunut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat