Kokeile kuukausi maksutta

”Vale-sähköasentajien aiheuttamaa riskiä ei oteta tosissaan” – kolme lasta kuoli Kittilässä

Sähkötoimisesta lattialämmityksestä alkunsa saanut ja kolmen lapsen hengen vaatinut mökkipalo Kittilässä on johtanut uusiin suosituksiin sähköasennusten turvallisuudessa. Tulipalo tapahtui tämän vuoden huhtikuussa.

Kittilän Levillä tuhoutunut mökki. Kuva: Otkes

Tapauksen tutkinut Onnettomuustutkintakeskus on tarkastellut tutkinnassaan vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä sekä sähköasennusten turvallisuutta.

”Tämä tapaus on ollut niin traaginen, että näiden tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka ovat tekemisissä vuokramökkitoiminnan kanssa, jotta näin ei pääse enää uudelleen tapahtumaan”, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi sanoi tuloksista järjestetyn tiedotustilaisuuden aluksi.

Kittilän Levillä sijainneessa vuokramökissa alkoi aamuyön tunteita tulipalo, jossa sai surmansa kolme alaikäistä lasta. Palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue mökin olohuoneessa. Palo kyti lattian alla ja eteni lopulta liekkipaloksi. Palon kytemisaikaa ei pystytty tarkemmin arvioimaan.

Vastaava mestari irtisanoutui

Tulipalossa tuhoutuneen mökin rakentaminen alkoi vuonna 1998 ja se valmistui useiden viiveiden jälkeen vasta vuonna 2005. Esimerkiksi rakennuslupa vanheni ja sitä jatkettiin. Käyttöönottokatselmuksissa rakennusvalvontaviranomainen havaitsi huomauttamista rakennusluvan vastaisista rakenteista sekä asiakirjojen puutteista.

Hankkeeseen nimetty vastaava työnjohtaja oli irtisanoutunut tehtävästään jo ennen mökin rakentamista havaittuaan rakennuttajan aikaisemmassa hankkeessa epäkelpoa rakennustapaa ja -menetelmiä. Rakennusvalvonta hyväksyi tilanteen, jossa vastaava työnjohtaja puuttui.

”Sen vuoksi esimerkiksi lattialämmityksen asennuksessa tehtiin useita virheitä. Sekä asennusvirheet että -tapa aiheuttivat useita riskejä. Asennusohjeita ei oltu noudatettu  vaikka esimerkiksi vikavirtasuojaus ja asennus pitää tehdä tarkoin kuten asennusohjeet sanovat”, Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen sanoo.

Valonen huomauttaa, että ei ole tavallista, että lattialämmitys syttyy palamaan. Kittilän tapauksessa useat asennusvirheet aiheuttivat kuitenkin syttymisen. Tutkinnassa löydettiin ainakin neljä vakavaa asennusvirhettä.

”Termostaatin tuntoelin oli kiinni kaapelissa, jolloin se ei mittaa oikeaa lämpötilaa. Lisäksi ylimääräistä kaapelia oli lyöty kiinni seinään (metallikiinnittimillä) ja ne puristivat kaapelia kasaan. Vastuskaapelia ei saa kiinnittää puuhun. Lisäksi kaapeli oli kiristetty nippusiteellä liian kireälle ja sen ja lämmön (yhteisvaikutuksen vuoksi) kaapelin eristemateriaali on voinut vanheta ennenaikaisesti”, Valonen luettelee.

Lisäksi lattialämmityskaapeli kiersi lattiavasan liian tiukalla säteellä ja osui samalla puun pintaan. Oikein asennettuna kaapelin ja puun välissä pitäisi olla metallilevy estämässä kontaktia puuhun.

”Asennusohjeessa on määritelty kuinka paljon kaapelia saa laittaa lattiavasojen väliin. Tässä tapauksessa oikea määrä olisi ollut neljä (kierrosta). Tässä kohteessa (kierroksia) oli viisi. Lisäksi kaapeli oli upoksissa villan keskellä, joten se on voinut kuumentua enemmän kuin normaalisti.”

Kuka tahansa ei saa tehdä sähkötöitä

Suomessa syttyy vuosittain noin 2000 rakennuspaloa. Vuokrattavissa mökeissä turvallisuuden perusasioiden pitää olla kunnossa ja niistä on vastuussa mökkiä vuokraava omistaja tai häntä edustava taho.

”Tärkein asia paloturvallisuudessa on järjestää asiat niin, että tulipalo ei syty. Sen jälkeen tärkeintä on nostaa poistumisturvallisuus keskiöön”, Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan näyttää siltä, että Suomessa suhtaudutaan liian huolettomasti siihen, miten sähkötöitä tehdään.

”Rakennushankkeen sähköasennukset pitää antaa pätevän sähköurakoitsijan tehtäväksi, Kuka tahansa ei saa tehdä sähkötöitä. Vale-sähköasentajien aiheuttamaa riskiä ei oteta tosissaan.”

Nurmen mukaan sähköasennuksissa on ollut voimassa jo hyvin pitkään käyttöönottotarkastusmenettely. Epäpätevä sähköasentaja tuskin tekee sitäkään eikä varsinkaan dokumentoi tehtyjen asennusten toimivuutta.

”Sähkölaitteiden asentamisen jälkeen tehdään sähkölaitteistojen käyttöönottotarkastus ja se syntyy samalla kuin asennuskin ja se pitää tehdä dokumentoidusti. Suurin osa asennuksista jää piiloon esimerkiksi seinien taakse, joten jälkeenpäin monien asioiden tarkastaminen on mahdotonta. Sähköasentajan itse tekemä käyttöönottotarkastus on erittäin tärkeä.”

Useita uusia käytäntöjä luvassa

Kittilän tuhoisan tulipalon jälkeen annetaan lukuisia uusia suosituksia. Esimerkiksi Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK laatii lyhyet ohjeet ja tarkistuslistan, joiden avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokraajalle tarjoava voi varmistaa ja osoittaa tilan vuokraajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

”Nämä ohjeet pitäisi saada käyttöön kaikille merkittäville vuokranvälittäjille ja -alustoille. Käytäntöä pyritään laajentamaan koko Euroopan tasolle”, Nurmi sanoo.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö ottaa vuokramökkien majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Asiakkaiden oikeutta turvaohjeisiin tullaan todennäköisesti korostamaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sekä ympäristöministeriö kehittävät yhdessä sähköasennusten turvallisuutta lisäävät menettelyt, joilla rakennushankkeen valvonnassa varmistetaan, että sähkötyöt ja asianomaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija. Nykyiset säädäkset ovat jo hyvät, jos niiden mukaan vain toimitaan.

Onnettomuustutkintakeskus uusii suosituksensa palovaroittimien määrästä ja sijoittelusta. Se tehtiin jo vuonna 2016 Raahessa tapahtuneen rivitalopalon vuoksi, jossa kuoli useita alaikäisiä.

”Sisäministeriö huolehtii säädöksillä ja ohjeilla siitä, että palovaroittimia asennetaan asuntoihin selvästi nykyistä minimivaatimusta enemmän. Palovaroitin tulee asentaa pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille. Meidän pitää muistaa, että palovaroitin on henkea pelastava laite eikä niiden minimivaatimuksilla pärjätä.”

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “”Vale-sähköasentajien aiheuttamaa riskiä ei oteta tosissaan” – kolme lasta kuoli Kittilässä”

 1. Jokohan politiikot ja rakennusviranomaiset viimeinkin heräsivät todelisuuteen kun menetettiin kolmen nuoren henki turhaan törkeiden laiminlyöntien vuoksi rakentamisessa. Miten tälläinen on yleensä mahdollista Suomessa että kohde rakennetaan loppuun ilman vastaavaa työnjohtajaa? Kuka on asentanut ja hyväksynyt sähköasennukset yleensä käyttöönotettaviksi? Paljonko tämmöisiä kohteita on jossa mahd. riski tulipaloon on kaiken aikaa?Talvisesonki on käynnistynyt. Syytä on varmasti pikaisiin tarkastustoimenpiteisiin sähköasennusten kanssa jotka ovat jääneet pelkän (ei viranomaisen hyväksymän) asentajan omatarkastuksen ilmoituksen varaan eikä ao. viranomainen ole asennuksia tarkastanut. Kunnan rakennusvalvonnan vastuuhenkilöt on myös saatava ehdottomasti vastaamaan laiminlyönneistään.

 2. Kunnan rakennustarkastaja ei oikeastaan kuin kokeile, että laitteet toimii, energialaitoksen tarkastaja ei edes käy kohteessa, kerää vain liput ja laput talteen sähköstä. Suunnittelupuolella on valtava ero tietotaidoissa vanhoilla konkareilla ja aloittelevilla sähköinsinööreillä, jälkimmäiset eivät tunne edes tehomitoituksen alkeita.

 3. Kyseinen asennus virhe ei enää mittaamalla ilmene. Enemmän kyse on tekijöiden työ moraalista ja osaamisesta erityisesti lämmityskaapeliasennuksessa. Tässä ei auta tukesi hyväksymän asennusliikkeen status samaa väärin ja puutteellisesti asennettuja kytkentöjä löytyy myös näiltä asennusliikkeiltä. Nyt osaava asennusvalvoja olisi mahdollisesti huomannut virheellisen asennuksen. Muutenkin kyseinen asennustapa on varsin arveluttava.

 4. Valtaosassa suomalaisia omakotitaloja on edelleen päälämmitysmuotona sähkö, grynderit ovat pyhiä, suunnittelijan loppukäyttäjän kannalta järkevämmät valinnat ovat lentäneet hankintamerkonomin paperikoriin.

 5. Taisi olla ensikerta kun vastaavaa työnjohtajaa ei tuomittu.

  1. Vastaava irtisanoutui varhaisessa vaiheessa näiltä kusipäiltä ja kunta hyväksyi ilmankin.

 6. Mikä vastuu SETI Oy:llä on tapahtuneessa? SETI on yksityinen rahaa takova sisäsiittoinen yritys joka ei pääsääntöisesti mitään vastuuta ota. Myöntää luvat mielivaltaisen tuntuisesti kuka saa sähkötöitä tehdä ja antaa toiminnallaan silti mielikuvan toimivaltaisesta viranomaisesta.

 7. Lapissa ei oikeille luvan saaneille sähkömiehille löydy kunnolla urakoita. Kaiken maailman vippivillet, jotka tekevät sähköpiirustukset tupakkilaatikon kanteen, saavat urakan. Tietysti hieman himmeänä maksettu raha toimii houkuttimena.
  Kuten nähtiin, halvasta tuli kalllis ja ihmishenkiä menetettiin. Lapissa on kunnollisia sähkötyön tekijöitä. He tekevät työt lakien ja asetusten mukaisesti, mutta se maksaa hieman.
  Jos odotetaan, että Lapin poliisi tutkii asian rehellisesti, niin älkää nähkö unia. Lapissa eräs hyvävelijuristi väärensi yhtiökokouspöytäkirjan 1.4.2014 vaikka oli kokousäänite ja väärennetty pöytäkirja.. Poliisi totesi, ettei rikosta ole tapahtunut. Minulla on todistusaineisto tallessa.

  Ottakaa tutkijat muualta kuin Lapista.

  1. Sitten lopetat sen kommentoinnin ja menet tekemään tutkintapyynnön toiselle poliisilaitokselle tämän poliisin toiminnasta. Buuri nyt et ole yhtään sen parempi kuin se väärentelevä juristi.

 8. Valitettavasti muodollinen sähköasentajan koulutus ei takaa, että asennukset olisivat asianmukaisia. Ei, vaikka kuinka olisi firmalla asennusoikeudet. En edes ole sähköinsinööri, mutta silti tunnen asennusmääräykset ja standardit paremmin, kuin osa sähköasentajista. Moni ihan oikeakin sähköasentaja on hyvin kevyellä osaamisella liikkeellä ja työnjohto ei ehdi joka paikkaan tarkastamaan varsinkaan peittyviä asennuksia. Tässä hieman aihetta sivuten: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/27/sehan-viela-tappaa-jonkun-sahkoasentajien-koulutus-huolestuttaa-opettajia-ita

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat