PT ennustaa talouden V-käyrää – edessä nopea ja syvä sukellus

Ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna noin viisi prosenttia. Ensi vuonna bkt kasvaisi noin neljä ja puoli prosenttia.

Yksityinen kulutus supistuu kuluvana vuonna selvästi etenkin palvelujen kysynnän kohdalla, ennustaa PT.

Suomen tämän ja ensi vuoden talouskehitys riippuu talouden pysähtymisen kestosta ja siitä, leviääkö koronakriisi finanssisektorille, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitos (PT).

Laitoksen talousennuste pohjautuu oletukseen talouden syvästä, mutta lyhyehköstä sukelluksesta, joka päättyy viimeistään ensi syksynä.

Ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna noin viisi prosenttia. Ensi vuonna bkt kasvaisi noin neljä ja puoli prosenttia.

Investoinnit olisivat PT:n mukaan supistuneet kuluvana vuonna ilman viruskriisiäkin muun muassa rakennusalan suhdanteen hiipumisen takia. Tavaravienti sukeltaa nyt jyrkimmin välituotteiden puutteen ja heikentyvän kysynnän takia. Vienti kasvaa kuitenkin selvästi jo ensi vuonna.

Suoraa tukea viruskriisistä kärsiville yrityksille ja kotitalouksille tarvitaan lisää, PT arvioi. Konkurssiaalto tulisi kalliimmaksi kuin kriisin pysäyttäminen yritysten tilapäisellä tukemisella. Suoraa tukea yrityksille onkin perusteltua lisätä huomattavasti.

Myös vaikeuksissa olevia kotitalouksia pitäisi tukea. Yksityinen kulutus supistuu kuluvana vuonna selvästi etenkin palvelujen kysynnän kohdalla. Palveluyritysten kysyntää pitäisi vahvistaa lisäämällä lomautetuille ja työttömiksi jääneille palkansaajille kohdistettuja tulonsiirtoja.

Kriisin lyhyen keston ja hallituksen tukitoimien johdosta viruskriisi ei PT:n mukaan kuitenkaan johda laajaan konkurssiaaltoon, vaan työllisyys kohenee jälleen kesällä ja syksyllä. Koronakriisin myötä julkisen talouden alijäämä ja velkataakka kasvaa voimakkaasti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PT ennustaa talouden V-käyrää – edessä nopea ja syvä sukellus”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat