Kokeile kuukausi maksutta

Suuret rakennusyhtiöt kurittavat pienempiä urakoitsijoita kohtuuttomilla maksuehdoilla ja ylipitkillä maksuajoilla

Tuoreen talotekniikkaurakoitsijoiden teettämän maksuaikakyselyn mukaan suuret rakennusliikkeet kurittavat aliurakoitsijoitaan ylipitkillä maksuajoilla. Siitä seuraavan ahdingon määrä yllätti kyselyn teettäjät.

Kuvituskuva. Sähköpääkeskus.
Kuuntele juttu

Kohtuuttomien maksuehtojen laajuus ja siitä seuraavan ahdingon määrä yllätti talotekniikka-alan edunvalvojat.

Peräti 40 prosenttia talotekniikka-alan urakoitsijoista vastasi myöntävästi kysymykseen siitä, onko yritykselle aiheutunut taloudellista haittaa rakennusyhtiöiden hitaasta tai myöhäisestä laskujen maksamisesta.

Osa urakoitsijoista elää kyselyn mukaan siis kassavirta-ahdingossa ja he kärsivät jatkuvasti epävarmuudesta tuleeko rahaa vai ei.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL toteuttivat jäsenistönsä keskuudessa maksuaikoja koskevan kyselyn maalis-huhtikuun vaihteessa saadakseen selkeän tilannekuvan. Kyselyyn vastasi yhteensä 364 yritystä, joista lähes 40 prosenttia oli kotoisin Uudeltamaalta.

Tilanne ei ole uusi. Kumpikin järjestö on saanut jäsenistöiltään huolestuneita viestejä siitä, kuinka kohtuuttoman pitkiksi venyneet maksuajat aiheuttavat maksuvaikeuksia ja niistä seuraten monia vakavia ongelmia toimintaan.

”Kyselymme tulokset ovat aikaisemmin saatujen yksittäisten palautteiden kanssa linjassa, mutta kohtuuttomien maksuehtojen laajuus ja siitä seuraavan ahdingon määrä yllätti”, LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen kertoo.

Suurten urakoitsijoiden rahoittajina pienet yritykset

Kummankin järjestön tiedotteen mukaan asetelma, jossa vahvempi kyykyttää heikompaa, on monille tuttu koulukiusaamisesta. Liike-elämässäkin löytyy vastineita tälle ilmiölle esimerkiksi silloin, kun rakennuttajatahot viivästyttävät tahallisesti aliurakoitsijoille maksamista.

”Tuntuu, että suuret rakennusyhtiöt pitävät pieniä aliurakoitsijoita pankkeinaan”, kyselyyn vastannut urakoitsija kertoo.

”Käytetään isoa kokoa ja markkina-asemaa hyväksi heikentäen maksuehtoja. Jos et suostu, niin annetaan ymmärtää, että töiden tekeminen tilaajalle loppuu”, kyselyn avoimessa kommentissa kerrotaan.

Taloudellisista haitoista keskeisimmäksi nousi omien ostolaskujen maksamisen vaikeutuminen ja yleisesti ottaen kassan hallinnan ongelmat, jotka vaativat erikoisjärjestelyjä.

”Liian monet vastaajat kertovat joutuneensa turvautumaan venyneiden maksuaikojen takia ulkopuoliseen rahoitukseen vain siksi, että sopimuskumppani käyttää törkeästi vahvemman asemaa hyväkseen. Avoimista vastauksista huokuu vastuuttoman epäoikeudenmukaisuuden aikaansaama hätä ja stressi, sähkö- ja teleurakoitsijoita edustavan STUL ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen kertoo.

Teollisuudessa jopa 90 päivän maksuaikoja

Pidentyneiden maksuaikojen pääsyylliseksi nimetään 80 prosentin vastausosuudella suuret rakennusyritykset. Urakoitsijoille maksamisessa hidastelevat kuitenkin pienemmätkin rakennusyritykset (25 %), julkishallinto sekä usein myös teollisuusyritykset, jotka vaativat jopa 90 päivän maksuaikoja.

”Missään tilanteessa urakoitsijalle ei pitäisi tarjota maksuehtoa, joka ylittää lakisääteiset maksuajat. Vastaajien joukossa on urakoitsijoita, jotka kertovat yksiselitteisesti kieltäytyvänsä urakasta, jos tilaaja ehdottaa 14 tai 30 päivää pidempää maksuaikaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa olla ottamatta työtä, vaikka sitten joutuvatkin itse taloudellisiin vaikeuksiin”, LVI-TU:n Hokkanen sanoo.

Laissa kaupallisten sopimusten maksuehdoista viidennessä pykälässä todetaan, että jos velallinen on hankintayksikkö, maksuaika saa olla enintään 30 päivää tai enintään 60 päivää, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. Jos taas velallinen on elinkeinonharjoittaja, maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Suuret rakennusyhtiöt kurittavat pienempiä urakoitsijoita kohtuuttomilla maksuehdoilla ja ylipitkillä maksuajoilla”

 1. Eipä yllätä, ettei aihe aihuta tässä julkaisussa mitään kommentointia. Painetaan villaisella kuten kaikki muutkin talotekniikkaurakoitsijalle tehtävät kuprut.

 2. Ylipitkiin maksuaikoihin saa kai lain mukaan laittaa viivästyskorot juoksemaan, jos maksuaika ylittää sopimuksen päivämäärät tai lain sallimat rajat. Pankkina käytännössä toimivalla on mahdollisuus periä myös korkoja pankin tavoin. Osa vaatii täysimääräisesti viivästyskorkoja, osa ei.

  Eduskunnan käsiteltävänä parhaillaan oleva konkurssilain muutos https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_46+2020.aspx saattaa kohta vielä pidentää maksuaikoja. Talousvaikeuksissa olevien yritysten hakemista konkurssiin hidastetaan. Se voi hidastaa laskujen maksamista ulkopuolisille yrityksille, ja johtaa siihen, että kassavaikeuksissa olevat yritykset priorisoivat palkkojen maksua omille työntekijöilleen ulkopuolisten laskujen sijaan. Myös esimerkiksi yrityssaneeraukseen on helpompi päästä, jos kassassa on hyvin rahaa, koska yrityssaneerauksen läpivienti vaatii kassavaroja. Ennen yrityssaneeraushakemuksen jättämistä monet firmat jättävät siksi laskut laajalti maksamatta, ja kerryttävät kassaansa. Konkurssilain muutoksen jälkeen osa firmoista saattaa pystyä jatkamaan ulkopuolisten laskujen maksamatta jättämistä aiempaa pidempään.

 3. Silkkaa paskaa toimijoilta jotka ei maksa laskuja ajallaan. Olisiko jo aika vastuullinen tilaaja järjestelmälle joka laittaisi huonosti laskunsa maksavat tilaajat mustalle listalle joka estäisi tällaisten toimijoiden toiminnan.

  1. Terve valvoja. Voit laittaa jokaisen top 10 rakennusliikkeen tuolle paskalistalle. Jääkö paljon aliurakoita jäljelle?

  2. Kyllä protestilista on jo olemassa, joka on Suomen kaikki toimialat kattava musta lista maksuhäiriöisistä yrityksistä. Sieltä pystyy ilmaiseksikin netissä tarkastamaan, onko jollain yrityksellä maksuhäiriömerkintöjä. Osa rahojaan odottelevista vaan ei halua tehdä virallista protestia tai hakea käräjäoikeudesta ulosottokelpoista velkomustuomiota, jossa määrätään maksamaan lasku, koska sellaisen merkinnän maksujaan viivyttelevälle tilaajalle järjestävä on seuraavien hankkeiden osalta todennäköisesti tilaajan entinen yhteistyökumppani. Jollain yrityksillä voi Suomessa olla laskut yli vuodenkin rästissä ennen kuin joku velkojista lopulta teettää rekisteriin maksuhäiriömerkinnän.

 4. On niitä muitakin tilaajia kun ne rakennusliikkeet. Myykää ittenne kiinteistön omistajille ja teollisuuteen suoraan

  1. Terve Pölvästi. Valitettavasti ne suuret rakennusliikkeet tuovat huomattavan paljon suuremman osan liikevaihdosta kuin teollisuuteen ja kiinteistön omistajille suoraan itsensä myyminen. On myös monella tavalla helpompaa toimia suoraan rakennusliikkeen aliurakoitsijana kuin tehdä päätoteuttajan vastuulla suoraan asiakkaalle.

   1. mitä uliset jos on ruusuilla tanssimista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat