Kokeile kuukausi maksutta

Oikeusministeriössä valmistellaan maksuaikojen lyhentämistä

Oikeusministeriössä valmistellaan ehdotusta yritysten välisten maksuaikojen lyhentämisestä. Tarkoitus on muuttaa lakia siten, että maksuaika saa ylittää 30 päivää, jos siitä on nimenomaan sovittu.

Oikeusministeriössä valmistellaan ehdotusta yritysten välisten maksuaikojen lyhentämisestä. Tarkoitus on muuttaa lakia siten, että maksuaika saa ylittää 30 päivää, jos siitä on nimenomaan sovittu.

Nykyisin vastaava aikaraja on 60 päivää. Ylipitkät maksuajat ovat ajaneet pienyrityksiä taloudellisiin vaikeuksiin.

Oikeusministeriön mukaan asiaa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus valmistella siten, että se voidaan saattaa viimeistään seuraavan, keväällä 2015 valittavan eduskunnan käsiteltäväksi.

”Sääntely olisi edelleen sopimuksenvaraista, ei pakottavaa. Se kuitenkin oletettavasti ohjaisi käytäntöä niin, että 30 päivää koettaisiin normaaliksi enimmäismaksuajaksi”, lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Pitkät maksuajat pienyritysten ongelmana

Suomen Yrittäjien mukaan yritysten väliset maksuajat ovat venyneet kohtuuttomiksi. Viime syksyn Pk-yritysbarometrissa 44 prosenttia vastaajista kertoi, että oli joutunut hyväksymään yli 30 päivän maksuajan. Näistä lähes viidennes oli joutunut hyväksymään 60 päivän maksuajan ja 36 prosenttia yli 60 päivän maksuajan. Valtaosa maksuaikoja koskeviin kyselyihin vastanneista yrittäjistä ei ole ollut tyytyväisiä nykyiseen maksuaikojen sääntelyyn, vaan on halunnut muutosta.

Kun pk-yritys ei saa ajoissa maksua toimittamastaan palvelusta tai tuotteesta, se joutuu helposti itse vaikeuksiin, kun maksua odottavan yrityksen pitää löytää korvaavaa käyttöpääomarahoitusta. Pitkä maksuaika johtaa usein myös siihen, että arvonlisävero on tilitettävä ennen kuin yritys on itse saanut suorituksen. Jo tämä voi pakottaa hakemaan väliaikaista rahoitusta. Pahimmillaan yritys ei saa lyhytaikaista käyttöpääomarahoitusta, ja se joutuu maksuvaikeuksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oikeusministeriössä valmistellaan maksuaikojen lyhentämistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat