Helsinkiin suunnitellaan kahdeksankerroksista plusenergiataloa – ”Uutta teknologiaa ei tarvita”

Kyse on EU:n hankkeesta. Suomen lisäksi plusenergiatalot rakennetaan Belgiaan, Itävaltaan ja Espanjaan.

Onko pohjoisen Suomen ilmastoon mahdollista rakentaa kahdeksankerroksinen asuintalo, joka tuottaa vuoden aikana enemmän energiaa, kuin se kuluttaa? Tätä tutkitaan Helsingin Kalasatamassa, jonne rakennetaan plusenergiakerrostalo.

Hanke on osa EU:n EXCESS-projektia. Projektissa rakennetaan neljä plusenergian pilottihanketta erilaisiin ilmasto-oloihin eri puolille Eurooppaa. Suomen lisäksi plusenergiatalot rakennetaan Belgiaan, Itävaltaan ja Espanjaan. Tavoitteena on osoittaa, että matalaenergiataloista voidaan siirtyä nolla- ja jopa plusenergiataloihin jo olemassa olevilla teknologioilla.

Tämä on hyvin ajankohtainen ja tärkeä hanke matkalla kohti hiilineutraaliutta, sanoo Swecon arkkitehti ja hankkeen pääsuunnittelija Anne Lehtinen. Lehtinen on vastannut arkkitehtisuunnittelusta yhdessä Swecon vastaavan rakennussuunnittelijan Simo Anttilaisen kanssa. EXCESS-projekti rahoitetaan EU:n Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Suomessa rakennushanketta vetää Bassotalo. Sweco vastaa hankkeen kokonaissuunnittelusta. VTT on mukana tutkimusosapuolena.  Yritysosapuolina mukana ovat Gebwell, Muovitech ja Tom Allen Senera. Hanke on myös osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa.

Aurinkovoima ja maalämpö ratkaisevat

Jokaisessa EXCESS-projektin maassa plusenergiatavoitteeseen pyritään hieman erilaisilla keinoilla. Suomessa energiatehokkuuden perustana on talotekniikka, sanoo Bassotalon Jukka Lehtonen.

”Mitään mullistavaa uutta teknologiaa ei käytetä. Uskomme, että plusenergiarakentaminen onnistuu jo olemassa olevilla teknologioilla. Keskiössä ovat erittäin tehokas maalämpöjärjestelmä ja aurinkopaneelit sekä talotekniikan älykäs ohjaus”, Lehtonen kertoo.

Swecon energiasuunnittelusta vastaavan asiantuntijan Joni Hilpisen mukaan Kalasatama on neljästä pilottikohteesta haastavin, sillä pohjoisen pimeinä ja kylminä talvina energiaa tarvitaan muihin kohteisiin verrattuna enemmän, mutta sitä tuottavaa auringonvaloa on vähemmän.

Hilpisen mukaan tavoitteeseen pääseminen riippuu pitkälti siitä, paljonko talon julkisivuun saadaan mahdutettua aurinkopaneeleita. Aurinkopaneeleita ei tule vain perinteiseen tapaan talon katolle, vaan myös julkisivuihin ja parvekekaiteisiin.

Tavoitteena monistettava konsepti

EXCESS-projekti käynnistyi syksyllä 2019 ja rakentaminen Kalasatamassa alkaa alkuvuodesta 2021. VTT:n energia-asiantuntija Ismo Heimonen kertoo, että VTT kerää parin vuoden ajan mitattua dataa kaikista neljästä kohteesta eri puolilta Eurooppaa ja arvioi, kuinka energiatehokkuus toteutuu.

Hän muistuttaa, että Kalasatama on pilottikohde, eikä tavoitetta plusenergiasta välttämättä saavuteta, vaikka siihen kaikin keinoin pyritäänkin. Vaikka plussan puolelle tässä hankkeessa ei päästäisi, voi se olla mahdollista esimerkiksi pienemmässä mittakaavassa.

EXCESS-projektin tavoite onkin paitsi osoittaa, että plusenergiarakentaminen on mahdollista, myös kehittää monistettava konsepti, jolla plusenergiatalon toimintamalli saadaan vakiotuotteeksi asuntorakentamiseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Helsinkiin suunnitellaan kahdeksankerroksista plusenergiataloa – ”Uutta teknologiaa ei tarvita””

 1. >voi se olla mahdollista esimerkiksi pienemmässä mittakaavassa

  Eli tuotetaan hevonp*ka-pulloenergiatuubaa, jossa ei päästä edes tavoitteeseen, mutta urpojen fyrkat saadaan silti kuitattua. Loistava bisnesidea perustuen idioottivihreyden hyväksikäyttöön, joten siitä pisteet 😀

  Onnenjumalatar meitä tältä uudelta vihreältä ”taloudelta” suojatkoon. Koska jos tämä sakki ikinä pääsee OIKEASTI niskan päälle, niin pussatkaa hyvinvoinnillenne ja elintasollenne hyvästit.

  1. Mitä sä nyt taas möyhyät. Energiaa tuottavan rakennuksen konsepti on itsessään hyvin mielenkiintoinen. Etenkin kun se toteutetaan älykkään talotekniikan ympärille.

   Talotekniikassa olisi Suomessa huomattavan suuri markkina koneoppimisen sovelluksille, ja sitä kautta energian säästölle.

   1. >tavoitetta plusenergiasta välttämättä saavuteta

    Sitä mä möyhyän. Eli paljon muodikasta viherlässytystä ja vähän villoja. Mäkin voisin uraauurtavasti sanoa, että mun OKT on maailman ekologisin mitään tekemättä, mutta kun en kehtaa ja näillä lässyttäjillä taas toisaalta ei mitään häpyä ole koskaan ollutkaan. Niin että sitähän minä.

 2. Hirsimökkien rakentajilla tulosvaroituksia, kyllä varmasti tukiaisilla onnistuu paremmin.

 3. Nollaenergiatalo on valehtelua. Plusenenergiatalo on moninkertaista valehtelua. Pitää olla rehellinen eikä selitellä..

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat