Rakli: Parhaiden toimistojen ja asuntojen tuottovaatimukset ennätysalhaiset

Kiinteistösijoittajat tyytyvät nyt historiallisen mataliin vuokratuottoihin prime-kohteissa. Rakli-KTI-toimitilabarometrin mukaan vaatimukset ovat laskeneet selvästi alle neljän prosentin.

Kuva: Sami Kero / HS

Koronakriisin aiheuttama epävarmuus ja miinusmerkkiset korot ovat saaneet sijoittajat etsimään riskittömiä ja vakaata kassavirtaa tarjoavia sijoituskohteita. Tällaisina pidetään etenkin hyvillä paikoilla Helsingin ja muiden kasvukeskusten keskustoissa sijaitsevia toimistoja ja asuntoja.

Kiinteistöalan ja rakentajien järjestön Raklin ja KTI Kiinteistötiedon tänään julkistamasta markkinakatsauksesta ja toimitilabarometrista ilmenee, että esimerkiksi Helsingin keskustassa niin sanotun prime-toimiston tuottovaatimus on nyt 3,7 prosenttia ja vuokra-asunnon 3,4 prosenttia.

Vaikka etenkin toimistojen tuottovaatimus on notkahtanut, koronakriisi ei yksin selitä alamäkeä. Vuosituhannen alussa prime-tiloista saattoi saada jopa yli seitsemän prosentin tuoton, mutta vaatimukset romahtivat finanssikriisissä. Vuoden 2009 jälkeen tuottovaatimus on luisunut karkeasti ottaen koko ajan.

Lokakuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 66 kiinteistömarkkinoiden ammattilaista. Prime-kohteiden suosiota tukevat myös heidän arvionsa, joiden mukaan tällaiset tilat saa hyvin myydyksi. Sen sijaan pääosa vastaajista piti todennäköisenä, että riskillisemmän kohteen myynti olisi vaikeaa.

Korona haittaa toimistojen ja liiketilojen vuokrausta

Kiinteistömarkkinoilla tämän vuoden toinen ja kolmas neljännes olivat kyselyn perusteella hiljaisimmat vuosikausiin.

Koronakriisi tyhjensi toimistot keväällä ja sai monet yritykset pohtimaan tilatarpeitaan. Pääkaupunkiseudun toimistojen käyttöaste painui 83 prosenttiin ja tammi-elokuussa alkaneita uusia toimistovuokrasopimuksia kuvaava KTI:n vuokraindeksi notkahti 1,3 prosenttia miinukselle. Katsauksen mukaan tilojen kysynnän arviointi on yhä vaikeaa.

Korona on synkistänyt erikoiskauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden tilannetta ja sitä kautta liiketilamarkkinoiden näkymiä. Liiketilojen vajaakäytön ennakoidaan kuitenkin kasvavan ja vuokrien laskevan. Tilanne heijastuu tuottovaatimuksiin, jotka ovat nousseet keväästä 0,4 prosenttiyksikköä 4,7 prosenttiin.

Sen sijaan vuokra-asuntokysyntä on pysynyt suurissa kaupungeissa vahvana ja vuokrat ovat jatkaneet nousuaan. Korona vahvistaa asuntosijoittamisen suhteellista asemaa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kiivainta asuntojen kysyntä on ollut Tampereella ja Turussa. Muissa kaupungeissa tarjonnan kasvu on hillinnyt vuokrien nousua.

”Heikkenevä talous- ja työllisyystilanne hillinnee asuntojen vuokrien nousua, mutta vahva kysyntä ylläpitänee käyttöasteita ja vuokratasoja vähintään kohtuullisesti myös jatkossa”, Rakli ennakoi katsauksessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakli: Parhaiden toimistojen ja asuntojen tuottovaatimukset ennätysalhaiset”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat