Kokeile kuukausi maksutta

Stockmann myy Helsingin tavaratalokiinteistönsä

Kiinteistöomaisuuden realisointihinta käytetään ensisijaisesti vakuudellisten velkojen maksamiseen. Tavaratalot ovat olleet yhtiön pankki- ja joukkovelkakirjalainojen panttina.

Stockmann myy Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalot ja jatkaa niissä vuokralaisena. Suunnitelma on osa yhtiön saneerausohjelmaa, joka julkistettiin maanantaina.

Kiinteistöomaisuuden realisointihinta käytetään ensisijaisesti vakuudellisten velkojen maksamiseen. Tavaratalot ovat olleet yhtiön pankki- ja joukkovelkakirjalainojen panttina.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen ei halunnut kommentoida, onko tavarataloille jo tiedossa ostaja.
”Emme kommentoi keskeneräistä prosessia. Tavaratalojen arvostukset ohjelmassa ovat myös salassapidettävää tietoa”, hän sanoi.

Stockmannin velkoja muutetaan saneerauksessa myös osin yhtiön omistukseksi. Velkojat saavat yli puolet yhtiön omistuksesta. Jos vakuudettomia velkoja muutetaan osakkeiksi ehdotuksen mukaan, vanhoille omistajille jäisi 46,9 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Suunnitelmissa on myös yhtiön kahden osakesarjan yhdistäminen.

Stockmann on viime vuosina rahoittanut toimintaansa myös erittäin korkeakorkoisella omaksi pääomaksi luettavalla hybridivelalla. Siitä puolet leikataan saneerauksessa ja loppu muutetaan yhtiön B-sarjan osakkeiksi. Vakuudettomat velkojat saavat Stockmannin omistuksesta 16,1 prosenttia ja hybridivelkojat, joista osa on yhtiön nykyisiä omistajia, saavat 37 prosenttia.

Vakuudettomasta velasta 20 prosenttia leikataan tai velkojilla on mahdollisuus muuttaa tämä osa yhtiön omistukseksi.

Saneerausohjelma kestää kahdeksan vuotta

Stockmannin yrityssaneerauksen selvittäjä asianajaja Jyrki Tähtinen jätti maanantaiaamuna Helsingin käräjäoikeudelle yhtiön saneerauksen ohjelmaehdotuksen. Ehdotuksessa käydään läpi muun muassa yhtiön kaikki omaisuuserät ja velat ja kerrotaan minkälaisilla velka- ja muilla järjestelyillä yrityksen on mahdollista jatkaa toimintaansa.

Saneerausohjelma kestää kahdeksan vuotta ja sinä aikana yhtiön pitäisi maksaa se osa velkaa, jota ei ole hoidettu tavaratalojen myynnistä saatavilla tuloilla tai muutettu yhtiön osakkeiksi.

”Yrityssaneeraukseen hakeutuminen on ollut yhtiön omistajilta, hallitukselta ja johdolta vastuullista toimintaa, joka yhdessä jo tehtyjen toimenpiteiden, kuten kustannustason sopeuttamisen, strategian uudistamisen, prosessien järkeistämisen ja monien muiden operatiivisten toimien kanssa varmistaa Stockmannin tulevaisuuden edelläkävijänä muodin, kodin ja kauneuden saralla”, Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan henkilöstön vähentämistä ei kuulu suunnitelmiin. Stockmann on vienyt läpi rajuja säästöohjelmia useita kertoja viime vuosina.

Saneerauksen kohteena yli 700 miljoonan velat

Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen huhtikuun alussa. Koronaepidemia oli vienyt tavarataloista asiakkaat. Se oli jo ennestään talousvaikeuksissa olevalla yhtiölle viimeinen pisara. Stockmann oli maaliskuun lopussa lähes maksukyvytön.

Saneerausmenettely on yritykselle tapa suojautua velkojilta, kunnes saneerauksen selvittäjä on saanut yhdessä velkojien kanssa setvittyä, onko yrityksen liiketoiminta elinkelpoinen ja onko jatkaminen velkojillekin edullisempi vaihtoehto kuin konkurssi.

Kun käräjäoikeus 8. huhtikuuta määräsi saneerauksen alkavaksi, yhtiössä astui voimaan perintäkielto. Sen jälkeen velkojat eivät ole voineet periä velkojaan tai hakea yhtiötä konkurssiin ennen saneerausta syntyneistä veloista.

Yhteensä saneerauksen kohteena on lähes 737 miljoonaan euron edestä velkoja. Vakuudellisista veloista lähes 200 miljoonaa euroa on pankkilainoja, 250 miljoonaa euroa joukkovelkakirjalainoja ja lisäksi joitain pankkien kanssa tehtyjä johdannaissopimuksia.

Näiden velkojen ja sitoumusten vakuutena ovat olleet Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöt.

Lyhytaikaisia yritystodistusvelkoja Stockmannilla on 53 miljoonaa euroa ja vakuudetonta velkaa yhteensä 196 miljoonaa euroa.

Stockmann on ottanut lisäksi 108 miljoonaa euroa korkeakorkoista niin sanottua hybridilainaa, joka luetaan sen omaksi pääomaksi. Osan siitä ovat merkinneet yhtiön suurimmat omistajat.

Saneerausohjelman kohtalosta äänestävät velkojat. Käräjäoikeus päättää ohjelman hyväksymisestä äänestyksen tuloksen perusteella todennäköisesti joskus helmikuussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Stockmann myy Helsingin tavaratalokiinteistönsä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat