Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusala sai avoimen päästötietokannan – kokoaa tietoa yhteen ja mahdollistaa vertailun

Palvelu tarjoaa puolueetonta dataa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä.

Kuva: Liisa Takala

Tiedotteen mukaan tiedot yhdenmukaistavat rakennusten koko elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa ja helpottavat vähähiilisen rakennuksen suunnittelua. Palvelu on kaikille avoin ja maksuton.

”Ensimmäinen avoin päästötietokanta on tärkeä osa vähähiilistä rakentamista. Sen avulla rakennusten päästölaskenta helpottuu merkittävästi. Nyt tietokanta otetaan koekäyttöön, ja jatkossa pyrimme kehittämään myös tietomallipohjaista päästölaskentaa”, kuvailee erityisasiantuntija Matti Kuittinen ympäristöministeriöstä.

Palveluun on koottu yleisimpien ja tyypillisimpien rakennustuotteiden keskimääräisiä tietoja. Palvelu ei sisällä yksittäisten tuotteiden ympäristöselosteita.

Tietokannan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Suomen ympäristökeskus SYKE ympäristöministeriön toimeksiannosta.

Tietoa hävikistä ja päästöistä

Ytimen muodostavat tiedot rakennustuotteiden haitallisista ja hyödyllisistä ilmastovaikutuksista, kierrätyksen ja hyödyntämisen vaihtoehdoista elinkaaren lopulla, työmailla syntyvän hävikin määrästä sekä usein vaihdettavien tuotteiden teknisestä käyttöiästä.

Lisäksi tietokannasta löytyy yleisimpien rakentamisen prosessien ja palveluiden, kuten kuljetuksen, rakentamisen ja jätteenkäsittelyn, päästötietoja.

Tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin, pääasiassa rakennustuotteiden ympäristöselosteisiin. NIiden pohjalta on tehty vertailua, valintaa ja keskiarvojen laskentaa yhdessä rakennustuoteteollisuuden asiantuntijoiden kanssa.

Tietokannan ensimmäiseen versioon oman panoksensa on antanut yli 100 rakentamisen ammattilaista. Seuraava sisältöpäivitys on suunnitteilla syksyllä 2021.

Perusta säädösohjaukselle

Tiedotteen mukaan tietokanta luo perustan vähähiilisen rakentamisen säädösohjaukselle.

Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on, että rakennusten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä ohjataan lainsäädännöllä vuoteen 2025 mennessä.

Ympäristöministeriön kehittämä rakennusten vähähiilisyyden arviointimenetelmä on ollut rakennushankkeiden testattavana vuodesta 2019.

Tietokanta on osa työtä, jossa rakennetun ympäristön tietoja kootaan entistä paremmin saataville yhteensopivassa ja koneluettavassa muodossa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennusala sai avoimen päästötietokannan – kokoaa tietoa yhteen ja mahdollistaa vertailun”

  1. Mikäli toimittajana kirjoitat jutut jostakin uudesta internetistä löytyvästä avoimesta tuotteesta, niin olisi hyvien tapojen mukaista laittaa linkki tähän juttuun.

  2. Ihan kiva tietokanta näyttää olevan. Toivottavasti nuo saadaan tosiaan integroitua niin hyvin tietomalleihin, ettei noita manuaalisesti joudu laajassa mittakaavasa kukaan laskemaan. Yksittäisten lukujen realistisuuteen en ota kantaa. Siihen otan, että jos vaikkapa kivi kuskataan Kiinasta tai jos se tuodaan lähistöltä, tietokannan pohjalta pitäisi kai käyttää molemmissa samaa päästöarvoa, koska se ei huomioi sitä, mistä tuotteet ovat peräisin. Kieliversioista näyttää toimivan toistaiseksi vasta englanti. Vaikka valitsee suomen- tai ruotsinkielisen version, yksityiskohtaisempi kuvaus näyttää tulevan jostain syystä kuitenkin englanniksi. Sivustolla on joku bugi kielivalintakohdassa. Linkki päästötietokantaan on tässä: https://co2data.fi/

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat