Kokeile kuukausi maksutta

Kankaanpäähän on suunnitteilla laitos, joka varastoi lämpöä hiekkaan

Tamperelaisyhtiö on kehittänyt  ratkaisun, jonka avulla voidaan varastoida esimerkiksi  aurinko- tai tuulivoiman ylituotantoa lämpöenergiana hiekkaan. Kankaanpäähän suunnitteilla oleva kaupallinen laitos olisi tiettävästi maailman ensimmäinen hiekkapohjainen lämpövarasto.

Järjestelmäautomaation avulla koelaitoksen prosesseista saadaan käyttöön dataa visuaalisesti selkeässä muodossa. Kuva: Schneider Electric

Polar Night Energyn kehittämässä ratkaisussa energiaa, kuten aurinko- tai tuulivoiman ylituotantoa, varastoidaan lämpöenergiana hiekkaan. Hiekasta sitä voidaan tarvittaessa luovuttaa kaukolämpöverkkoon tai kiinteistön tarpeisiin. Energiavarastolla voidaan näin vastata myös kysynnänjouston kasvaviin tarpeisiin.

”Kysyntä suurille, korkean lämpötilan kausivarastoille on selvästi herännyt. Käymme parhaillaan keskusteluja ratkaisun hyödyntämisestä usean suomalaisen energiayhtiön kanssa ja ensimmäinen varsinainen laitos on suunnitteilla Kankaanpäähän yhteistyössä Vatajankosken Sähkön kanssa”, Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen kertoo.

Korkean lämpötilan kausivarastointia on testattu Tampereen Hiedanrantaan vanhaan teollisuushalliin rakennetussa koelaitoksessa. Pilottilaitoksessa hiekkaa on 42 tonnia. Hiekassa kulkevaan putkistoon puhalletaan jopa yli 600-asteista ilmaa, jonka kuumentaminen tapahtuu sähkövastuksin lämmittämällä. Lämpö säilyy hiekkaan varastoituna kuukausia.

Tamperelaisyhtiö on tehnyt sopimuksen Schneider Electricin kanssa, jonka kiinteistöhallintaratkaisua käytetään uuden järjestelmän toiminnallisuuden ohjaamisessa ja säätämisessä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kankaanpäähän on suunnitteilla laitos, joka varastoi lämpöä hiekkaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat