Kokeile kuukausi maksutta

Tarkastukset paljastivat karut luvut – Yhä useampi ulkomaalainen työskentelee työmailla laittomasti

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastajat huomasivat viime vuonna tarkastuksissa rakennusalalla paljon puutteita myös työsuhteen ulkomaalaisten vähimmäisehtojen noudattamisessa.

Kuva: Juha Salminen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto havaitsi alueella viime vuoden tarkastuksissaan paljon ulkomaalaisia työnteko-oikeudettomia rakennusalalla.

Joka toisella työnteko-oikeutta arvioineella tarkastuksella tuli vastaan työnteko-oikeudettomia ulkomaalaisia. Heitä oli kaikkiaan 147.

Ylitarkastaja, ulkomaalaisvalvonnan tiimin päällikkö Riku Rajamäki kuvaa Rakennuslehdelle määrää todella suureksi.

”Tilanne on menossa huonompaan suuntaan rakennusalalla ainakin Etelä-Suomessa. Monissa muissakin EU-maissa tilanne vaikuttaa olevan sama.”

Vuosina 2018 ja 2019 kaikista rakennusalan valvontakohteista noin joka kuudennella tuli vastaan työnteko-oikeudettomia ulkomaalaisia.

Vertailun vuoksi voi mainita, että esimerkiksi siivousalan valvonnassa yli joka neljännellä tarkastuksella havaittiin vähintään yksi työnteko-oikeudeton ulkomaalainen työntekijä.

Lähetettynä voi tulla, jos täyttää kriteerit

Suurin osa rakennusalan työnteko-oikeudettomista on Baltian maista lähetettyjä ukrainalaisia työntekijöitä, siellä asuvia Venäjän kansalaisia tai kansalaisuudettomia, jotka ovat suomalaisen yrityksen palveluksessa.

Lue lisää: Laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia kierrätetään Suomeen Viron kautta

Etenkin ukrainalaisten Baltian maista lähetettyjen työntekijöiden osalta kyse on Rajamäen mukaan usein maahantulosäännösten kiertämisestä.

Normaalisti kolmannen maan kansalaisella tulisi olla Suomessa myönnetty työnteko-oikeus. Ulkomaalaislain mukaan tiettyjen kriteerien täyttyessä hän voi kuitenkin tulla tänne lähetettynä toisesta EU-maasta.

Puutteita myös vähimmäisehtojen noudattamisessa

Etelä-Suomen alueella havaittiin myös runsaasti puutteita ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamisessa.

Puutteita oli erityisesti yleissitovan työehtosopimuksen palkkausta koskevien säännösten noudattamisessa.

Eniten puutteita havaittiin rakennus- ja ravintola-aloilla. Rakennusalalla puutteita yleissitovan työehtosopimuksen palkkausta koskevissa säännöksissä havaittiin 65 prosentilla tarkastuksista.

”Joskus puutteet ovat tietämättömyyttä. Usein ulkomaalaiset joutuvat kuitenkin tekemään työtä halvemmalla.”

Ravintola-alalla palkkauksen puutteita oli peräti 86 prosentilla tarkastuksista.

Puutteita lisien korvaamisessa

Yleissitovan työehtosopimuksen palkkaa koskevien säännösten noudattamisessa suurimmat puutteet liittyivät maksetun peruspalkan ja erilaisten lisien korvaamisen tasoon.

Alakohtaisia eroja oli kuitenkin jonkin verran: esimerkiksi rakennusalalla ulkomaalaisille työntekijöille maksettu peruspalkka ylitti yleissitovan työehtosopimuksen minimitason useammin kuin ravintola- tai siivousaloilla.

Toisaalta kaikilla edellä mainituilla aloilla havaittiin paljon puutteita erilaisten lisien korvaamisessa.

Monilla tarkastuksilla havaittiin myös, että työnantaja ei ollut pitänyt työaikalain mukaista kirjanpitoa. Rakennusalalla puutteita havaittiin 58 prosentissa tarkastuksista.

Kolmannes tarkastuksista rakennusalalla

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ulkomaalaisvalvonnan tiimi teki vuonna 2020 Etelä-Suomen alueella yhteensä 343 ulkomaalaisvalvonnan tarkastusta.

Tarkastuksista lähes kolmasosa suuntautui rakennusalalle.

Tarkastuksia tehtiin sekä ennalta ilmoittamattomina iskutarkastuksina että perinteisinä yritystarkastuksina. Niissä arvioitiin ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeutta ja työsuhteen vähimmäisehtojen toteutumista.

Osaksi tarkastuksia kohdennetaan ulkopuolelta tulleiden vihjeiden perusteella. Niitä tulee  paljon myös rakennusalalta, mikä vaikuttaa tarkastusten kohdentumiseen.

Lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa puutteita

Etelä-Suomen ulkomaalaisvalvonnassa tehtiin myös 26 tarkastusta Suomeen työntekijöitä lähettäviin yrityksiin vuonna 2020. Lähetettyihin työntekijöihin liittyvistä tarkastuksista suuri osa tehtiin rakennusalalle.

Lähettäviin yrityksiin kohdistetuissa tarkastuksissa havaittiin paljon puutteita, esimerkiksi lähetettyjen työntekijöiden palkkaus oli kunnossa vain noin joka kolmannella.

Vuonna 2016 työntekijöiden lähettämisestä annetun lain puitteissa on mahdollista määrätä hallinnollinen laiminlyöntimaksu niissä tapauksissa, joissa lakia on rikottu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 14 kertaa

14 vastausta artikkeliin “Tarkastukset paljastivat karut luvut – Yhä useampi ulkomaalainen työskentelee työmailla laittomasti”

  1. Tarttis varmaan tehdä asialle jotain. Vähintään voisi julkisesti tuoda esille kaikki henkilöt ja yritykset jotka ovat mukana näissä väärinkäytösten ketjussa. Sakot ovat yleensä merkityksettömiä saatuihin hyötyihin nähden. Ainoa tapa nykyisellä lainsäädännöllä muuttaa tätä käytäntöä on ahneiden ostajien paljastaminen, jotta ihmiset voivat jatkossa välttää ostamasta laittomalla halpatyövoimalla rakennettuja rakennuksia.

  2. Kysymys. Miksi tällainen ”ihmiskauppa” hyväksytään Suomessa. Eräät ovat vielä vapauttamassa työluvan = tarveharkinnan. Nimet julki.

  3. Vanhat puolueet ovat antaneet tälle hyväksynnän jo 20v sitten. Ay liike ei välitä, kunhan saavat pitää Kojamo taxfree miljardinsa.

  4. Onneksi vallan vahtikoira on taas asialla. Vai onko kiire tehdä surffausjuttuja YIT:n ja Skanskan uusista näteistä projekti-insinööreistä?

  5. Ei mitenkään yllätä. Näennäisiä tarkastuksia kukaan ei todellakaan halua puuttua asiaan.

  6. nyt kaikki työttömät puhaltamaan yhteiseen sementtiin ja kantamaan omat eristeet yhteiseen kekoon ettei maa mene taantumaan, saadaan vihdoin työmaat kuntoon kun niitä on sisätiloista , lehtien kuvista vuosikymmeniä kommentoitu, tulee raikasta pohjoismaista paikallisilmaa keuhkot täyteen ja lihaskunto nousee kun ravaa työmaarappusia katolta kellariin, painii avatun sementtipaketin kanssa, oppii samalla kieliä.

  7. kyllä on saatava 2e osaavaa työvoimaa ja nopeasti, myös verottaja hyötyy , kevennettävä asetuksia sekä lupamenetelmiä, äkkiä mulle kaikki on ainut tapa edetä viidakossa.

  8. Lisää väkeä ja työperäistä muuttoa huutaa hallitus.
    Kannattaisi varmaan ruveta pohtimaan miksi ei työ Suomalaiselle kelpaa,
    syynä varmaan se, että 2-5€ /tunti palkalla ei pärjää.
    Valvonta vuotaa kuin seula jos näin paljon väkeä ilman työnteko oikeutta.
    Kysyisinkin että tätäkö se tilaajavastuu on

  9. Tyypillistä nykymeininkiä. Ajetaan ensin kaikki hyväpalkkainen duunarihomma ulkomaille, ja sitten jäljellejääneetkin korvataan halpatyöllä. No, jatkakaa vaan samaa linjaa, niin edestännepä tämänkin vielä löydätte.

    1. Toivottavasti Marinin porukka edes yrittää saada tämän ihmiskaupan kuriin,edellisiä hallituksia asia ei ole kiinnostanut. Käsittämätöntä että paikallista sopimusta itkevät EK ja SY eivät pidä kotimaisten firmojen puolta vaan näille veronkiertäjille annetaan tuntuva kilpailuetu. Todellisia isänmaan ystäviä koko oikeistoleiri. Lukusuosituksena HSn Paavo Teittisen järkyttävät jutut ihmiskaupasta ja itäeurooppalaisen halpatyövoiman hyväksikäytöstä.

  10. 0 toleranssi käyttöön. Yritykseltä ei jatkossa osteta urakoita. Kelpo sanktio!

  11. kapitalistien ajama ”paikallinen” sopiminen poistaa tämän ongelman. sovitaan paikallisesti niin ei ole enään alipalkattuja

  12. paikallinen sopiminen , esson baarissa , tule mele hommii , ensi sä olet vuosi työkokeilusa ja sit oteta seuraava….kuka helvetin uuno maksaa jos saa ensin ilmaisen ja ainakaan ei maksa enempää kuin minimit vaatii ja jos minimin vastaisesti kuitenkin tekee niin sakot on vain 1-5 % minimin tuomasta hyödystä.
    sen olen duunarina oppinut että duunarin kulut pitää saada heti valtiolle , hyöty itelle.

    1. Kukaan petosmies missään katuosoitteessa päivystä omalla nimellään.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat