Kokeile kuukausi maksutta

Laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia kierrätetään Suomeen Viron kautta

Suomalaisilla rakennuksilla voi olla jopa tuhansia laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia.

Katja-Pia Jenu arvioi, että ulkomaisen työvoiman olosuhteet eivät ole ainakaan parantuneet viime aikoina. Kuva Mika Ranta / HS

Suomessa työskentelee iso määrä sellaisia ukrainalaisia rakennusmiehiä, jotka ovat maassa luvatta tai joilta puuttuu työnteko-oikeus. Heidät on lähetetty Virosta Suomeen, mutta he eivät ole virolaisen yrityksen vakituisia työntekijöitä.

Menettelyllä kierretään ulkomaalaislain määräyksiä.

Tarkastaja Katja-Pia Jenu Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojelun vastuualueelta arvioi, että kyse on isosta ilmiöstä. ”Meille tulee ukrainalaisista kyselyjä joka viikko. Paine tulla Suomeen on kova.”

Suomessa olevien ukrainalaisten rakentajien määrästä ei ole tilastoa. Jenun mukaan heitä on paljon. ”On mahdollista, että ukrainalaisia on tuhansia ympäri Suomea.”

Poikkeuspykälää käytetään väärin

Ukraina ei ole EU-maa, joten sieltä tulevalla henkilöllä on oltava Suomessa työskentelyä varten työntekijän oleskelulupa, vanhalta nimeltään työlupa.

Ulkomaalaislain poikkeuspykälä mahdollistaa kuitenkin sen, että tietyillä tiukoilla reunaehdoilla myös EU:n ulkopuolinen työntekijä voidaan lähettää EU-maasta Suomeen lähetettynä työntekijänä ilman Suomen myöntämää oleskelulupaa. Laittomien ukrainalaisten tulo liittyy tämän poikkeuspykälän virheelliseen käyttämiseen.

EU:n ulkopuolelta tulevana ukrainalaisella pitää olla Virossa vähintään vuoden työntekoon oikeuttava lupa ja toistaiseksi voimassa oleva työsuhde virolaiseen yritykseen, jotta hän voi ulkomaalaislain poikkeuspykälän perusteella työskennellä lähetettynä työntekijänä Suomessa. Työntekoon oikeuttavan luvan on oltava voimassa Virossa vielä Suomessa työskentelyn päätyttyä.

Toinen ehto on, että lähetettynä työntekijänä voi työskennellä vain kolmen kuukauden ajan puolen vuoden kuluessa. Kyse on siis tilapäisestä toiminnasta.

”Jos kaikki nuo edellytykset täyttyvät, voi työskennellä laillisesti Suomessa. Valitettavasti Suomeen tuodaan työntekijöitä, jotka eivät tosiasiasiassa työskentele vakituisesti lähtömaassa”, Jenu sanoo.

”Seuraavana päivänä laivaan ja Suomeen”

Ukrainalaisia houkutellaan Viroon kertomalla, että he voivat tulla Suomeen vapaasti töihin, kun saavat lyhytaikaisen työluvan Viroon.

”On tapauksia, joissa työntekijä on työluvan Virossa saatuaan laitettu seuraavana päivänä laivaan ja Suomeen.”

Vaikka kolmen kuukauden työskentelyyn oikeuttavat ehdot täyttyisivätkin, on Jenun mukaan yleistä, että tällaisia työntekijöitä kierrätetään sallittua kolmea kuukautta pitempi aika Suomessa eri työmailla. Eli he eivät poistu maasta säännösten mukaisesti.

”Näillä kahdella tavalla kierretään maahantulosäännöksiä tai työskennellään luvatta Suomessa. Osa ei poistu maasta määräajassa, ja osa ei olisi edes saanut tulla Suomeen työskentelemään.”

Poikkeuspykälän tarkoitus on, että ulkomaisen työnantajan palveluksessa pysyvässä työsuhteessa oleva henkilö voi tulla nopealle keikalle Suomeen.

Ukrainalaisten tuloa helpottaa se, että Suomen ja Viron välillä ei normaalioloissa ole rajatarkastuksia.

Viron kautta kierrätetään eniten

Jenu kertoo, että tietoisuus ukrainalaisiin työntekijöihin liittyvistä ongelmista on kasvanut isojen pääurakoitsijoiden keskuudessa.

”Silti on edelleen jatkuvasti yrityksiä, aliurakoitsijoita, jotka yrittävät tuoda ukrainalaisia lähetettyinä työntekijöinä ja suuttuvat, kun työmaalle ei pääse.”

Suurin osa ukrainalaisista on alihankkijoiden tuomia työntekijöitä. Myös vuokratyöntekijöitä välittävät yritykset tuovat ukrainalaisia ja muita ulkomaisia työntekijöitä Suomeen. ”Valvontahavaintojen perusteella lähetettyjen työntekijöiden työehdoissa on erittäin paljon puutteita.”

Myös Puola on maa, jonka kautta EU:n ulkopuolista työvoimaa on kierrätetty suomalaisille rakennustyömaille. Jenun mukaan Viro on kuitenkin noussut viimeisen vuoden aikana tämän toiminnan ykkösmaaksi varsinaisten rakennusmiesten osalta.

Teollisuuden työntekijöitä ja esimerkiksi sähköasentajia puolestaan kierrätetään erityisesti Puolan kautta.

Alipalkatut usein lähetettyjä työntekijöitä

Ulkomaalaisille työntekijöille maksettavat liian pienet palkat ovat kesto-ongelma suomalaisilla rakennuksilla.

Jenun mukaan alipalkatut henkilöt ovat usein juuri lähetettyjä työntekijöitä. Virolaisten työntekijöiden palkatkaan eivät ole aina kunnossa, vaikka heidän oman kotimaansa elintaso on noussut.

”Palkkauksessa on paljon puutteita. Ei virolaisillakaan työntekijöillä ole kaikilla palkat kunnossa. Ongelmatapaukset ovat tyypillisesti sellaisia, että tänne tuodaan virolaisia työntekijöitä lähetettyinä työntekijöinä virolaisiin yrityksiin”, Jenu sanoo.

”Kansalaisuus ei kerro sitä, että asiat ovat kunnossa. Alipalkkauksen uhreja on niin virolaisissa kuin ukrainalaisissa. Mutta yleensä mitä kauempaa työntekijät ovat, sitä enemmän on ongelmia.”

Pääurakoitsijakin voi olla vilunkipelissä mukana

Kun ongelmia ilmenee, työsuojelu antaa asiasta ohjeita kyseiselle yritykselle. Jos kyse on työsyrjinnästä tai kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, siitä ilmoitetaan poliisille.

”Näitä tapauksia tulee muutama vuodessa. Poliisitutkimukset eivät kuitenkaan yleensä menesty, jos kyseessä on ulkomainen yritys.”

Työsuojelu voi myös laittaa tarkastuskertomuksen tiedoksi pääurakoitsijalle.

”Joskus pääurakoitsija selvittelee palkkaepäselvyyksiä. Se riippuu siitä, miten moraalinen ja valveutunut pääurakoitsija on. Laki ei tähän lisätyön tekemiseen velvoita muuten kuin tietyissä tapauksissa lähetettyjen työntekijöiden osalta. Pääurakoitsijalla pitää olla moraalista selkärankaa, että puuttuu asioihin.”

Sekään ei ole harvinaista, että pienemmät pääurakoitsijat ovat itse mukana harmaassa, alipalkkausta sisältävässä toiminnassa. Silloin työsuojelun niille tekemistä ilmoituksista ei luonnollisesti ole hyötyä.

Työsuojelulle tulee myös paljon valvontapyyntöjä sellaisista yksityisistä yrityksistä, joiden pääurakoitsija ei ole tiedossa. Myös TE-toimistot tekevät yrityksistä tarkastuspyyntöjä havaittuaan palkanmaksuun liittyviä epäselvyyksiä.

Alipalkattuja työntekijöitä käyttävä yritys voi tehdä töitä myös asunto-osakeyhtiöille. Niillä ei ole välttämättä kykyä puuttua asioihin.

Olympiastadion ei yllättänyt tarkastajaa

Olympiastadionin työmaalla paljastuneet alipalkatut työntekijät eivät yllättäneet Jenua. ”Hyvä, että Skanska rupesi edes jälkikäteen selvittämään asiaa.”

Monen muun asiantuntijan tapaan Jenu on sitä mieltä, että urakoiden pilkkomisketjut ovat keskeinen syy työntekijöiden alipalkkaukseen.

Kun urakka pilkotaan tosi moneen osaan, jokaisen osapuolen on saatava oma osuutensa. Vaikka alkuperäinen urakkasumma mahdollistaisi työehtosopimuksen mukaisten palkkojen maksamisen, urakkaketjun hännillä ei pystytä enää maksamaan lain mukaista palkkaa.

”Tuntuu, että välillä kuljetaan tietoisesti laput silmillä. Pääurakoitsijalle riittää, että oma sopimus ja tilaajavastuuasiat ovat kunnossa. Jos monen polven ketjutusta ei kielletä, jälkipäässä ei jää rahaa palkan maksuun”, Jenu sanoo.

Pääurakoitsijan työnjohto saattaa saada bonuksia urakan kustannusten pudottamisesta. Silloin kannattaa palkata halvimmat tekijät.

Jenu arvelee, että työvoimavaltaisella rakennusalalla urakkatarjousten erot selittyvät pitkälti työvoimakustannusten kautta. ”Jos joku tarjoaa työn paljon toista halvemmalla, mistä muusta hintaero tulee kuin työvoimakustannuksista.”

Miten paljon isoille pääurakoitsijoille riittää se, ettei työmaalla paljastu kielteistä julkisuutta aiheuttavaa työntekijöiden alipalkkausta? Jenu uskoo, että yrityksen ylimmässä johdossa voi olla hyvää tahtoa. Paljon riippuu kuitenkin siitä, millä tasolla urakkasopimukset tehdään.

”Pääkonttorilla voi olla vaikka miten hienot vastuullisuussuunnitelmat, mutta päätökset pitää jalkauttaa ruohonjuuritasolle. En ota kantaa, onko näin menetelty. Saman firman sisälläkin on erilaisia työmaita.”

Kuukausipalkka 500 euroa

Jenu arvioi, että ulkomaisen työvoiman olosuhteiden osalta ei ole tapahtunut muutosta ainakaan parempaan suuntaan. Virolaisten palkkaus lähenteli vähän aikaa jo suomalaisten palkkoja, mutta ukrainalaisten työntekijöiden myötä palkkataso on pudonnut.

”En näe, että tilanne olisi mennyt parempaan suuntaan.”

Pienin Jenun tietoon tullut kuukausipalkka on 500 euroa. Kyseessä oli ukrainalainen työntekijä, jonka virolainen yritys oli lähettänyt töihin suomalaiselle rakennukselle.

”Vastaavia tapauksia löytyy varmasti paljon. Ukrainan palkkataso on niin alhainen, että Suomessa riistopalkkakin houkuttelee heitä.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 14 kertaa

14 vastausta artikkeliin “Laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia kierrätetään Suomeen Viron kautta”

 1. Mielestäni kunnon sanktiot työnantajille ketkä jää kiinni laittomista duunareista!

  1. Mielestäni KUNNON sanktiot työntilaajille, ketkä jää kiinni laittomista ja alipalkatuista alihankkijoista !

   1. Ai, että naapurin 90v mummo tilaa sinun firmaltasi kylpyhuonesaneerauksen ja päätät käyttää huijarietkoijari temppuja ja palkata laittomia duunareita niiin mummo käräjille. HALOOOO, kyllä se ongelma on ihan siellä rakennusyrityksissä jotka tätä vempuilua harrastavat.

    1. Höhhöh… otsikon kuva kuvastaakin 90 vuotiaan mummon pintaremonttia. Suurimmat ja sairaimmat saalistajat ovat isoilla rakennushankkeissa mukana. Esimerkerkkejä Olympia, tripla, blominmäki…
     Tilaajat ja projektijohto yritykset eivät ole kiinnostuneita kuin halvan perästä. Kun narahdus käy, niin sitten sanotaan surullisena kissan pentu ilmeellä ettei tiedetty. Hei halooo !!! Miten voi saada ammattilaisia 28€/h rahalla. Kyllä se vastuu on työntilaajalla! He aiheuttaa tuon laittoman hinnan tiputuksen. Ei kukaan, ei kukaan suomalainen voi tehdä töitä laillisesti 28€/h. (Laskutustyönä joka, sisältää kaikki kulut huomioituna. Varusteet, työkalut, erikoistyökaluja, majoitukset, päivärahat, verot). Toivottavasti saadaan tilaajille sanktio järjestelmä, kun narahduksia alkaa ilmenevään. Luulisi että isoimmmat tilaajat Varmat, Elot ym joutuvat tälläisissä tapauksissa maksaan extraa yhteiskunnalla, kun teetättävät huonojen ja halpa yhteistyökumppaneiden megaprojekteja ja yhteiskunnan tärkeitä kohteita. Kouluja, sairaaloita, vesilaitoksia, jätevesilaitoksia, metroja, ratikoita, tiehankkeita.

     1. Yleensä urakoita ei tehdä tuntiveloituksella vaan könttäsummalla. Tuntiveloitus on kaikkiaan kyseenalainen mittari koska siinä maksetaan ajankäytöstä, ei tuloksesta.

      Miten ajattelit muilla aloilla vaatia asiakkaat tilille. Haastetaanko liian halpojen autojen maahantuojat käräjille ja kaikki tavaratalot jotka tuovat krääsää kiinasta polkuhinnalla.

      Ainoastaan rakennusala on niin kieroutunut, että ei näe oman yrityskenttänsä ongelmia vaan koittaa tässäkin sysätä vastuun maksajan piikkiin

     2. Väärin. Viimeisimmät alipalkkausesimerkit tulevat ravintola-alalta, jossa on samalla myös harrastettu ihmiskauppaa ja vapauden riistoa. On eri asia ostaa Kiinasta krääsää pikkuhinnalla ja myydä sitä Suomessa kalliilla, kuin tuoda Suomeen ulkomaalaisia työntekijöitä ja polkea heidän palkkansa paikallisten palkkojen alapuolelle.

      Olet ilmeisesti suhteellisen vajaa-älyinen jos et kykene erottamaan tuon oman esimerkkisi järjettömyyttä.

     3. Onko ikäänkuin ”haltijavastuu” oikea suunta? Niin liikenteessäkin toimitaan, kameralla kuva ja rekisterikilven perusteella tuomio, välittämättä kuka on ratissa. Sitten haltija käräjöi, jos kokee olevansa syytön, mutta käräjiä käydään valtion kanssa, ei sen rikoksen tehneen kuskin kanssa.

      Olennaista olisi saada nämä ”hurjastelijat” kiinni ja vastuuseen.
      Liikenteessä ei enää isi annan autoa, mutta miten on liiketoiminnassa…

      Kuka on niin ”kunniallinen”, ettei tilaa edullista työtä? Ei kukaan.

      Eli jotain olennaista meillä jää huomaamatta, kun näitä yhteiskuntavelvoitteita jää hoitamatta.
      Mitä, sitä pitäisi varmaan miettiä ihan perusteellisesti.

     4. @ Urpo. Henkilökohtaisesti ostan aina laadukkaaksi tietämääni työtä halvan työn ylitse.

 2. Selvittää vois kanssa yugo-albaani tyyppejä, uzbekkeja, afrikka ja arabia taustaisia…
  Sitä sekalaista porukkaa kyllä on…

 3. Tuli vissiin oikeen yllätyksenä 🤣 Avi ym. Tarkastajat ei voi olla noin idiootteja et asiaa ei muka tiedetä.

 4. ensin haetaan sotu ja sitten veronumero Suomesta ja joku kuponki migristä. Lisäksi kaikki lähetetyn työntekijän paperit on kunnossa. Lopulta työmaamestarin pitää alkaa lakimieheksi ja tulkita satoja sivuja lakia, että voi päästää jonkun töihin. Miksei joku virasto voi jo alussa antaa tai evätä työnteko-oikeutta. Harva, joka hakee veronumeron, tekee sen huvikseen

 5. Ja tämä kakkakakku kuorrutetaan hiilijalanjälki yms.hölynpölypaskalla. Keskittyisitte alan toimijat oikeisiin ongelmiin kuten räikeään ihmiskauppaan. Tunsitko piston sydämessä,hävetkää !

  1. Ei alan toimijat aja hiilijalanjälkilaskentaa, kaikki se ylimääräinen paska ja todistusten laatimispaine tulee vihreiden ja Vasemmistoliiton puiluetoimistoista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat