Laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia kierrätetään Suomeen Viron kautta

Suomalaisilla rakennuksilla voi olla jopa tuhansia laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia.

Katja-Pia Jenu arvioi, että ulkomaisen työvoiman olosuhteet eivät ole ainakaan parantuneet viime aikoina. Kuva Mika Ranta / HS
Suomessa työskentelee iso määrä sellaisia ukrainalaisia rakennusmiehiä, jotka ovat maassa luvatta tai joilta puuttuu työnteko-oikeus. Heidät on lähetetty Virosta Suomeen, mutta he eivät ole virolaisen yrityksen vakituisia työntekijöitä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia kierrätetään Suomeen Viron kautta”

 1. Mielestäni kunnon sanktiot työnantajille ketkä jää kiinni laittomista duunareista!

  1. Mielestäni KUNNON sanktiot työntilaajille, ketkä jää kiinni laittomista ja alipalkatuista alihankkijoista !

   1. Ai, että naapurin 90v mummo tilaa sinun firmaltasi kylpyhuonesaneerauksen ja päätät käyttää huijarietkoijari temppuja ja palkata laittomia duunareita niiin mummo käräjille. HALOOOO, kyllä se ongelma on ihan siellä rakennusyrityksissä jotka tätä vempuilua harrastavat.

    1. Höhhöh… otsikon kuva kuvastaakin 90 vuotiaan mummon pintaremonttia. Suurimmat ja sairaimmat saalistajat ovat isoilla rakennushankkeissa mukana. Esimerkerkkejä Olympia, tripla, blominmäki…
     Tilaajat ja projektijohto yritykset eivät ole kiinnostuneita kuin halvan perästä. Kun narahdus käy, niin sitten sanotaan surullisena kissan pentu ilmeellä ettei tiedetty. Hei halooo !!! Miten voi saada ammattilaisia 28€/h rahalla. Kyllä se vastuu on työntilaajalla! He aiheuttaa tuon laittoman hinnan tiputuksen. Ei kukaan, ei kukaan suomalainen voi tehdä töitä laillisesti 28€/h. (Laskutustyönä joka, sisältää kaikki kulut huomioituna. Varusteet, työkalut, erikoistyökaluja, majoitukset, päivärahat, verot). Toivottavasti saadaan tilaajille sanktio järjestelmä, kun narahduksia alkaa ilmenevään. Luulisi että isoimmmat tilaajat Varmat, Elot ym joutuvat tälläisissä tapauksissa maksaan extraa yhteiskunnalla, kun teetättävät huonojen ja halpa yhteistyökumppaneiden megaprojekteja ja yhteiskunnan tärkeitä kohteita. Kouluja, sairaaloita, vesilaitoksia, jätevesilaitoksia, metroja, ratikoita, tiehankkeita.

     1. Yleensä urakoita ei tehdä tuntiveloituksella vaan könttäsummalla. Tuntiveloitus on kaikkiaan kyseenalainen mittari koska siinä maksetaan ajankäytöstä, ei tuloksesta.

      Miten ajattelit muilla aloilla vaatia asiakkaat tilille. Haastetaanko liian halpojen autojen maahantuojat käräjille ja kaikki tavaratalot jotka tuovat krääsää kiinasta polkuhinnalla.

      Ainoastaan rakennusala on niin kieroutunut, että ei näe oman yrityskenttänsä ongelmia vaan koittaa tässäkin sysätä vastuun maksajan piikkiin

     2. Väärin. Viimeisimmät alipalkkausesimerkit tulevat ravintola-alalta, jossa on samalla myös harrastettu ihmiskauppaa ja vapauden riistoa. On eri asia ostaa Kiinasta krääsää pikkuhinnalla ja myydä sitä Suomessa kalliilla, kuin tuoda Suomeen ulkomaalaisia työntekijöitä ja polkea heidän palkkansa paikallisten palkkojen alapuolelle.

      Olet ilmeisesti suhteellisen vajaa-älyinen jos et kykene erottamaan tuon oman esimerkkisi järjettömyyttä.

     3. Onko ikäänkuin ”haltijavastuu” oikea suunta? Niin liikenteessäkin toimitaan, kameralla kuva ja rekisterikilven perusteella tuomio, välittämättä kuka on ratissa. Sitten haltija käräjöi, jos kokee olevansa syytön, mutta käräjiä käydään valtion kanssa, ei sen rikoksen tehneen kuskin kanssa.

      Olennaista olisi saada nämä ”hurjastelijat” kiinni ja vastuuseen.
      Liikenteessä ei enää isi annan autoa, mutta miten on liiketoiminnassa…

      Kuka on niin ”kunniallinen”, ettei tilaa edullista työtä? Ei kukaan.

      Eli jotain olennaista meillä jää huomaamatta, kun näitä yhteiskuntavelvoitteita jää hoitamatta.
      Mitä, sitä pitäisi varmaan miettiä ihan perusteellisesti.

     4. @ Urpo. Henkilökohtaisesti ostan aina laadukkaaksi tietämääni työtä halvan työn ylitse.

 2. Selvittää vois kanssa yugo-albaani tyyppejä, uzbekkeja, afrikka ja arabia taustaisia…
  Sitä sekalaista porukkaa kyllä on…