Kokeile kuukausi maksutta

Asuntolainan saamisen ehtoja kiristetään: Lainakatto 85 prosenttiin asunnon hinnasta

Asuntomarkkinat ovat toipuneet hyvin koronaviruskriisin aiheuttamasta äkillisestä sokista.

Finanssivalvonnan johtokunta haluaa kiristää asuntolainan saamisen ehtoja. Fivan johtokunta kertoi tiistaiaamuna alentavansa asuntolainojen lainakaton 85 prosenttiin. Lainakatto koskee kaikkia muita kuin ensiasunnon ostajia.

Päätös tulee voimaan lokakuun alussa. Se tarkoittaa, että jatkossa asuntoa ostava voi saada sen jälkeen lainaa korkeintaan 85 prosenttia asunnon hinnasta. Nykyisin lainakatto on 90 prosenttia asunnon hinnasta.

Lainakatto on ollut 90 prosentissa viime vuoden kesäkuusta lähtien. Lainan saamista helpotettiin tuolloin, koska Fiva pelkäsi koronaviruksen seurauksia asuntomarkkinoille.

Katon noston tarkoituksena oli muun muassa torjua koronakriisin aiheuttamia suhdanneluonteisia riskejä. Asuntokaupan ja asuntoluotonannon vilkastumisen myötä tarvetta kevennykselle ei enää Fivan mielestä ole.

Nyt lainan saamisen ehtoja kiristetään. Syynä on asuntomarkkinoiden rivakka toipuminen koronapandemian aiheuttamasta sokista.

Uusia asuntolainoja ottaneiden kotitalouksien kokonaisvelat suhteessa tuloihin ovat jatkaneet kasvuaan. Tämä korostaa ylivelkaantumisen hillinnän tärkeyttä.

”Lainakaton alentaminen hillitsee suurimpien lainojen myöntämistä”

Fivan mukaan asuntomarkkinat vilkastuivat kesällä 2020, jonka jälkeen asuntokauppa ja -lainananto ovat olleet aiempia vuosia vilkkaampia.

Asuntojen hintojen kehitys on koko Suomen osalta ollut maltillista mutta maantieteellisesti eriytynyttä.

Kotitalouksien velkaantumisaste eli velkojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin oli maaliskuun lopussa ennätykselliset 133,6 prosenttia. Velkaantumisaste oli 5,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

”Asuntolainanannon kiihtynyt kasvu uhkaa lisätä runsaasti velkaantuneiden kotitalouksien määrää edelleen. Lainakaton alentaminen hillitsee vakuuksiin nähden suurimpien lainojen myöntämistä. Lisäksi lainanantajien tulisi olla pidättyväisiä erityisen pitkien ja tuloihin nähden suurten asuntolainojen myöntämisessä”, sanoo Fivan johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Lainakaton rajan laskeminen tarkoittaa käytännössä sitä, että lainaa hakevat voivat saada aiempaa vähemmän lainaa.

Jos lainakatto on 90 prosenttia, asuntoa ostava voi saada esimerkiksi 100 000 euroa maksavasta asunnosta enintään 90 000 euroa. Lainakaton rajan laskemisen jälkeen lainasumma voi olla 100 000 euron asunnossa korkeintaan 85 000 euroa.

Esimerkiksi 200 000 euron asunnossa enimmäislainamäärä laskee 85 prosentin katolla 180 000 eurosta 170 000 euroon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntolainan saamisen ehtoja kiristetään: Lainakatto 85 prosenttiin asunnon hinnasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat